Dostupni linkovi

Kurti odbio poziv za 'Otvoreni Balkan'


Premijer Kosova Aljbin Kurti
Premijer Kosova Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti odbio je poziv premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog da učestvuje u regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan, koja će biti održana u Ohridu 7. i 8. juna.

Kurti je u pismu, upućenom Kovačevskom, poručio da je Kosovo posvećeno Berlinskom procesu.

"Berlinski proces" je inicijativa nekoliko država članica EU na čelu sa Nemačkom, koja ima za cilj da poveća saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, promoviše regionalnu saradnju i evropsku perspektivu regiona.

Sa druge strane,"Otvoreni Balkan" je inicijativa koju su pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija, sa ciljem stvaranja zajedničkog političkog i ekonomskog prostora.

Kurti je ocenio da Kosovo i Severna Makedonija treba da sarađuju kako bi sprečili Srbiju da promoviše ruske i kineske interese u zemljama regiona.

"Uzimajući u obzir zajedničke vrednosti između naše dve zemlje, u našem je interesu da radimo zajedno kako bismo sprečili Srbiju da promoviše svoje ruske i kineske interese u našem regionu, dok stalno negira nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i blokira jednake mogućnosti za građane Kosova", napisao je Kurti.

Kosovo ne podržava inicijativu Otvoreni Balkan jer smatra da zemlje u regionu treba da ostanu posvećene agendi Evropske unije i negovanju transatlantskih odnosa.

Za Vladu Kosova na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem "Otvoreni Balkan” je “štetna regionalna inicijativa bez vizije”.

Takođe, Kosovo ne želi da se pridruži toj inicijativi jer Srbija Kosovo ne tretira kao ravnopravnu stranu, odnosno kao nezavisnu zemlju.

XS
SM
MD
LG