Dostupni linkovi

Skupština Srbije usvojila izveštaj o Kosovu posle burne rasprave


Ivica Dačić u Parlamentu
Ivica Dačić u Parlamentu
Skupština Srbije u petak uveče je, nakon burne celodnevne rasprave, usvojila Izveštaj Vlade Srbije o dosadašnjem procesu dijaloga sa Kosovom, čiji je sastavni deo i predloženi sporazum parafiran u Briselu. Istovremeno, desničarski pokreti, koji se protive sporazumu sa Prištinom protestovali su ispred parlamenta, tokom rasprave.

Za izveštaj je glasalo 173 poslanika, 24 su bila protiv, jedan uzdržan, dok ih pet nije glasalo.

U svom govoru, koji su propratili aplauzi koalicionih partnera, ali i dobacivanje iz redova opozicije, premijer Ivica Dačić je pozvao na jedinstvo bez obzira na različite stavove, rekavši da je to prilika za Srbiju da na drugačiji način proba da brani nacionalne i državne interese, a ne da slavi poraze.

„Mogli smo da proteramo strance, da popalimo ambasade i džamije, da topove usmerimo ka Kosovu. Mogli smo i da postanemo evropska Severna Koreja. I šta bi onda bilo, pobedili bismo? Osvojili bismo Prištinu, ili bi nam se dogodilo ono što nam se vež događalo? Ne treba nam više žrtava, nama treba život. Mogućnost da imamo život i na severu i na jugu i na celoj Srbiji. Da prestanemo da razmišljamo kako ćemo poginuti za veru i slavu, već kako ćemo živeti za Srbiju“, rekao je Dačić.

Gotovo polusatno obrazlaganje sporazuma najoštrije reakcije izazvalo je među poslanicima Demokratske stranke Srbije, jedine partije koja ne podržava sporazum, koji su Ivicu Dačića nekoliko navrata prekidali povicima na koje nisu izostajale njegove reakcije. Odmah posle uvodnog izlaganja Dačića došlo je do polemike sa poslanicima DSS-a, nezadovoljnih ocenama koje je izrekao.

Šef poslaničke grupe DSS-a Slobodan Samardžić negodovao je što je Dačić tu stranku pominjao u kontekstu nereda u kojima su posle mitinga „Kosovo je Srbija“ napadane ambasade stranih država, a predstavništvo SAD-a zapaljeno.

„Vi ste napravili jedan udarac ispod pojasa, samim tim što ste pomenuli ove slučajeve. Vi dobro znate 2004. kada je bila paljevina džamija i kada ste dali podršku vladi da DSS nije spalio ambasade džamiju, niti bilo ko njen, niti bilo ko iz vlasti“, rekao je Samardžić.

Na to je Dačić uzvratio:

„Ako želite da imamo korektnu raspravu ne ulazeći u argumentaciju ko se zašta zalaže, onda moramo da stvorimo uslove da možemo da jedan drugog čujemo. Ja nisam ni rekao da je DSS palio, izvinjavam se ako je tako izgledalo, ja sam govorio o vremenu vlasti i o možda nekim drugim rešenjima koja su tada postojala.„

Kapitulacija nije potpisana

Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović
Svoje viđenje dogovora sa Prištinom u Skupštini je izneo i lider LDP-a Čedomir Jovanović. On smatra da su poslednji razgovori sa Prištinom različiti u odnosu na sve prethodne jer više nije bilo mesta za laži, ali i da izgubljenih 5 godina, koliko je prošlo od odbijanja plana Martija Ahtisarija u parlamentu ništa neće moći da nadoknadi.

„Zato je danas ključno pitanje, šta ćemo mi posle glasanja? Gde je vizija te zemlje u kojoj ćemo dati odgovore na sva ona pitanja na koja smo kao narod i kao društvo bili nesposobni da odgovorimo? Pa smo tako dezorijentisani poverovali da propadamo zbog toga što smo žrtve svih drugih oko nas!“, kaže Jovanović.

Na sporazum je bilo i reakcija poslanika iz Vojvodine, koja je poslednjih dana u žiži javnosti zbog predloga Deklaracije o zaštiti prava Vojvodine. U Ligi socijademokrata primećuju da se dogovor zajednici srpskih opština nudi više nego što Vojvodina trenutno ima kao pokrajina u sastavu Srbije.

S druge strane, lider Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor se pitao da li je briselskim sporazumom Srbija zaista izgubila nešto što je bilo njeno?

„Mislim da vlada Srbije nije potpisala kapitulaciju i nije prodala Kosovo, jer se prodati može samo ono što je naše. Ne može se prodati nešto što je tuđe, odnosno nije naše“, smatra Pastor.

Mnogo ozbiljniji problem od prihvatanja usaglašenog sa Prištinom u Briselu je primena dogovorenog bez čega se obesmišljava sve ono što je do sada urađeno, smatra nekadašnji glavni pregovarač sa Prištinom tokom mandata prošle vlade Borislav Stefanović. Po njegovom mišljenju to je trenutno nemoguća misija.

„Objasnite nam kako mislite da implementirate sporazum kada politički lideri sa severa Kosova rezolutno to odbijaju? A zašto ovo sada spominjeno? Zato što ko se sa vatrom igra od vatre i strada! Kada smo ih ranije molili centrale nekih od vaših stranaka su podsticale te Srbe da miniraju svaki dogovor, koji gospodo danas usvajate i čestitam vam na tome“, naglasio je Stefanović.

Koliko je u pojedinim momentima bilo napeto u parlamentu, bilo je i van njega, pošto su se tokom rasprave ispred Skupštine na protestu, koji je podržala Demokratska stranka Srbije, okupile pristalice ultradesničarskih organizacija, koje se protive sporazumu:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:10 0:00
Direktan link
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG