Dostupni linkovi

Blokada autoputa na protestu 'Srbija protiv nasilja' u Beogradu


Osmi protest "Srbija protiv naselja" počeo je, kao i do sada, okupljanjem kod Skupštine Srbije nakon čega su učesnici prošetali do Autokomande, raskrsnice koja izlazi na autoput.
Osmi protest "Srbija protiv naselja" počeo je, kao i do sada, okupljanjem kod Skupštine Srbije nakon čega su učesnici prošetali do Autokomande, raskrsnice koja izlazi na autoput.

Demonstranti na osmom protestu "Srbija protiv nasilja" 24. juna blokirali su deo autoputa kod isključenja Autokomanda u Beogradu.

Protest je počeo u centru Beograda minutom ćutanja za devetu žrtvu masovnog ubistva kod Mladenovca.

Mladić P.M., koji je ranjen 4. maja u masovnoj pucnjavi u selu Malo Orašje u Srbiji početkom maja, preminuo je 23. juna.

Okupljeni su šetali od zgrade Skupštine Srbije, Vlade Srbije do kružnog toka - Autokomanda odakle su na kraju izašli na autoput. Osmo okupljanje tu je i završeno.

Protesti "Srbija protiv nasilja" organizovani su i u deset drugih gradova – Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Kraljevu, Leskovcu, Šapcu, Zrenjaninu i Pirotu.

Ova okupljanja u Srbiji počela su nakon dva masovna ubistva koja su početkom maja potresla državu.

Okupljeni na osmom protestu "Srbija protiv nasilja" u Beogradu, 24. juna 2023.
Okupljeni na osmom protestu "Srbija protiv nasilja" u Beogradu, 24. juna 2023.

Zahtevi demonstranata

Demonstranti već duže od mesec dana sa protesta zahtevaju smenu članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i rukovodstva javnog servisa Radio televizije Srbije (RTS).

Traži se i gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi (Happy) zbog promovisanja nasilja, kao i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest "Srbija protiv nasilja" pozivaju opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije politički.

Proevropska opozicija tehnički organizuje građanske proteste koji su počeli posle masovnih ubistava u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima Dubona i Malo Orašje u blizini Mladenovca i Smedereva.

Vlast je nakon toga pojačala prisustvo policije u školama i pozvala građane da policiji predaju oružje.

Reakcija vlasti na proteste

Vlast je optužila opoziciju da "politizuje tragediju".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da organizatori "zaslužuju samo prezir" ali i pozvao na dijalog i najavio mogućnost prevremenih parlamentarnih izbora.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 7. juna ponudila svoju ostavku ocenjujući da su vanredni parlamentarni izbori rešenje za krizu.

'Želimo promene': Poruke mladih na protestu protiv nasilja u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Predstavnici opozicije odgovorili su da vanredni izbori nisu tema i da vlast treba da ispuni zahteve demonstranata.

Na zahtev 61 poslanika opozicije u Narodnoj skupštini Srbije raspravlja se o smeni ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

Na sednici održanoj 15. juna premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da "apsolutno" neće predložiti Gašićevu smenu, jer on, kako je ocenila, odgovorno, ozbiljno i posvećeno radi svoj posao.

O ovoj temi parlament je raspravljao i 21. juna, a nastaviće raspravu 27. juna.

XS
SM
MD
LG