Dostupni linkovi

Protest 'Srbija protiv nasilja': Ako vlast ne ispuni zahteve, blokade u više od deset gradova


Sedmi protest "Srbija protiv nasilja" održan je 17. juna u centru Beograda, a na okupljanju je poručeno da će od sledeće sedmice uslediti radikalizacija protesta, ukoliko zahtevi demonstranata ne budu usvojeni.

Demonstranti su nakon obraćanja govornika krenuli u protestnu šetnju do autoputa kod isključenja Autokomanda. Na tom delu je do 21 sat bio blokiran saobraćaj u oba smera.

Okupljanja su organizovana i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Protesti su počeli nakon dva masovna ubistva koja su početkom maja potresla Srbiju, a okupljeni zahtevaju smenu ministra unutrašnjih poslova i šefa Bezbednosno-informatimvne agencije, kao i smenu članova Regulatornog tela za elektronske medije i rukovodstva Javnog servisa Srbije.

Takođe traže gašenje tabloida koji propagiraju nasilje, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje u svom programu promovišu nasilje.

Zastava Evropske unije na blokadi autoputa u Beogradu (17. jun 2023. godine)
Zastava Evropske unije na blokadi autoputa u Beogradu (17. jun 2023. godine)

Poruke sa protesta

Smiljan Banjac, radijski voditelj, rekao je na protestu u Beogradu da su građani naivno verovali da će "nas strašna tragedija probuditi i otrezniti", ali su umesto toga dobili samo uvrede.

"Ukoliko se ne ispune zahtevi, od narednog puta krenućemo u konkretnije akcije", rekao je Banjac.

On je dodao da će od narednog puta, osim Beograda, Niša i Novog Sada biti blokirano još deset gradova.

"Ili će stati nasilje, ili će stati Srbija", rekao je Banjac.

Pavle Cicvarić, student Beogradskog univerziteta, rekao je da su prethodne generacije devedesetih godina protestovale kako bi zbacile režim koji je propagirao nasilje.

"Oni su uspeli, a sada je na nama da srušimo isti takav režim. Studenti više neće ćutati i reagovaće na svaku nepravdu koja se desi", rekao je Cicvarić.

On je dodao da je poražavajuće to što je ulica "trenutno jedina institucija u kojoj se traži pravda".

U ime studenata okupljenima u Beogradu se obratio Pavle Cicvarić, student Beogradskog univerziteta (17. jun 2023)
U ime studenata okupljenima u Beogradu se obratio Pavle Cicvarić, student Beogradskog univerziteta (17. jun 2023)

Okupljenima se obratio Nebojša Stanojević, rudar iz Aleksinca. Na njegovu molbu okupljeni su minutom ćutanja odali poštu rudarima poginulim u aprilu 2022. u aleksinačkom rudniku "Soko". Tada je usled curenja metana osam rudara izgubilo život.

"Došao sam da danas sa vama tražim pravdu za svoje prijatelje i kolege koji su prošle godine poslati u mrak bez vode i struje i nikad se nisu vratili", rekao je Stanojević.

Protesti i u još tri grada

Građani su se u subotu okupili na Pozorišnom trgu u Novom Sadu, Đačkom trgu u Kragujevcu i ispred Skupštine grada u Nišu.

Više hiljada Kragujevčana koji su se okupili u centru tog grada su zvižducima propratili pominjanje vlasnika Pink televizije i predsednika države koji su obećali da će ukinuti rijaliti program “Zadruga”, u kojem se gotovo svakodnevno vide scene nasilja, da bi se ispostavilo da se od toga nije odustalo.

Njima se obratilo više nestranačkih ličnosti: profesora, glumaca i lekara, a osnovna poruka sa skupa je da Srbija nema više vremena za čekanje.

Okupljeni građani na prepunom Đačkom trgu povremeno skandirali: “Vučiću odlazi” i mahali državnim zastavama Srbije. Na skupu nije bilo stranačkih obeležja, a primećeno je samo nekoliko transparenata.

Protestna povorka u Kragujevcu (17. jun 2023. godine)
Protestna povorka u Kragujevcu (17. jun 2023. godine)

Nakon obraćanja sa stepeništa Prve kragujevačke giumnazije, formirana je duga kolona građana koji su krenuli centralniom gradskim ulicama. Dok su prolazili pored kragujevačkog sedišta Srpske napredne stranke iz kolone su se čuli zvižduci i skandiranje: "Lopovi, lopovi!"

Demonstranti u Kragujevcu su do 21 sat blokirali raskrsnicu sa Ulicom Radoja Domanovića kod Velikog parka, koja se nalazi na jednoj od ključnih gradskih saobraćajnica koja je i tranzitni pravac Kragujevac–Kraljevo–Čačak.

U Novom Sadu je nekoliko hiljada građana nakon obraćanja pošlo u šetnju do ugla Temerinske i Partizanske ulice, koje su bile blokirane do 21 sat.

Okupljenim Novosađanima se prethodno obratila univerzitetska profesorka Vesna Rakić Vodinelić koja je kazala da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka "preuzeli državni suverenitet".

"Kad je nasilje kulminiralo nezapamćenom tragedijom, očekivali smo adekvatnu reakciju koje nije bilo. Umesto toga, dobili smo mantru (premijerke ) Ane Brnabić da sistem nije pao. To je bedan izgovor“, rekla je Rakić Vodinelić.

Protest u Novom Sadu (17. jun 2023. godine)
Protest u Novom Sadu (17. jun 2023. godine)

U Nišu su građani prošetali centralnim ulicama do Palate pravde, gde su stajali 15 minuta, a onda je šetnja išla do kabineta gradonačelnika, gde su pročitani zahtevi građana.

Zahtevi demonstranata

Demonstranti već duže od mesec dana na protestima zahtevaju smenu članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i rukovodstva Radio televizije Srbije.

Traži se i gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Happy zbog promovisanja nasilja, kao i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest "Srbija protiv nasilja" pozivaju opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije politički.

Proevropska opozicija tehnički organizuje građanske proteste koji su počeli posle masovnih ubistava u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima Dubona i Malo Orašje u blizini Mladenovca i Smedereva.

Vlast je nakon toga pojačala prisustvo policije u školama i pozvala građane da policiji predaju oružje.

Rasprava u parlamentu

Na zahtev 61 poslanika opozicije u Narodnoj skupštini Srbije raspravlja se o smeni ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića. Sednici održanoj 15. juna prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je tada izjavila da "aspolutno" neće predložiti Gašićevu smenu, jer on, kako je ocenila, odgovorno, ozbiljno i posvećeno radi svoj posao.

O ovoj temi parlament će nastaviti raspravu 21. juna.

Vlast je optužila opoziciju da "politizuje tragediju".


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da organizatori "zaslužuju samo prezir" ali i pozvao na dijalog i najavio mogućnost prevremenih parlamentarnih izbora.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 7. juna ponudila svoju ostavku ocenjujući da su vanredni parlamentarni izbori rešenje za krizu.

Predstavnici opozicije odgovorili su da vanredni izbori nisu tema i da vlast treba da ispuni zahteve demonstranata.

XS
SM
MD
LG