Dostupni linkovi

Oslobođeni generali se vratili kući, slavlje širom Hrvatske


Zagreb: Generali oslobođeni - slavlje u Hrvatskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Zagreb: Generali oslobođeni - slavlje u Hrvatskoj

Vladin avion je u petak nešto iza 16 sati vratio u Hrvatsku generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, nakon oslobađajuće presude Haškog suda.

Po slijetanju na zagrebački aerodrom dočekao ih je crveni tepih i predsjednici Vlade i Sabora Zoran Milanović i Josip Leko, a na središnjem zagrebačkom trgu dočekalo ih je ih više desetaka tisuća ljudi, mnogo više nego u petak ujutro na organiziranom slušanju oslobađajuće haške presude.

U kratkim obraćanjima dvojice generala središnja je poruka bila - rat je gotov, okrenimo se budućnosti! Gotovina je kazao kako je presuda zajednička pobjeda i generala, ali i hrvatskih građana.

„Bila je 'Oluja' u ratu, ovo je pravna 'Oluja'. Pobijedili smo. Ovo je točka na i, rat pripada prošlosti, okrenimo se zajedno budućnosti“, poručio je Gotovina.

Markač je kazao kako je sretan što će svi Hrvati u budućnosti moći reći:

„Mi imamo hrvatsku domovinu i oslobodili smo je bez ikakve mrlje. Sretan sam što ćemo u svijetu s ponosom govoriti - naša domovina Hrvatska. Neka u njoj žive svi dobronamjerni ljudi i oni koji dođu i koji žele živjeti u njoj i koji žele Hrvatskoj dobro", zaključio je Markač.

Generali su potom nazočili misi u zagrebačkoj katedrali koju je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, a onda su – uz nešto kašnjenja – otišli u Ured predsjednika, gdje im je predsjednik Ivo Josipović zahvalio na njihovom doprinosu u Domovinskom ratu, ali i zbog toga što su bili žrtve u miru.

„Bili ste žrtve nepravedne optužbe. Vi ste nosili teret nečijeg tuđeg zločina i nečije tuđe pogreške“, kazao je i dodao kako su im vrata njegovog ureda širom otvorena, jer su zadužili Hrvatsku.

General Gotovina je ponovio Domovinski rat pripada povijesti i da je na redu budućnost, a general Markač podsjetio je na stvaranje hrvatskih Oružanih snaga „od nule do elitne vojske.“ Obojica su zahvalili institucijama hrvatske države, ali i svim građanima na potpori.

Izjave hrvatskih političara euforične su gotovo kao reakcije na presudu na trgovima hrvatskih gradova u petak ujutro.

„Potvrdilo se da Hrvatska nije počinila etničko čišćenje i da je borba naših branitelja za slobodu bila pravedna i časna. Presuda Haškog tribunala potvrdila je da su generali nevini, da hrvatsko vodstvo i Oružane snage nisu djelovali kao zločinački poduhvat koji je imao za cilj progon civila, naših sugrađana srpske nacionalnosti“, kazao je u posebnom obraćanju predsjednik Ivo Josipović.

On je naglasio da na hrvatskoj državi ostaje odgovornost da brine za sve žrtve rata i kazni sve individualne zločine kojih je bilo i na strani obrane.

„Hrvatska država nije odgovorna za zločine pojedinaca, ali jest odgovorna da se svaki počinitelj zločina kazni, bez obzira o kome se radi“, poručio je Josipović.

„Pao nam je kamen sa srca“, kazao je premijer Zoran Milanović, dodavši kako se „radi se o dvojici nedužnih ljudi, ali to ne znači da rat nije bio težak, krvav i pravedan – što se Hrvatske tiče.“

Ministar obrane Ante Kotromanović, koji je vladinim avionom išao po generale, i koji je u „Oluji“ služio pod Gotovininim zapovjednišvom, kazao je kako je oslobađajuća presuda „veliko olakšanje za sve branitelje“ i – konačno – i „papirnati“ dokaz da je u „Oluji“ „posao obavljen vojnički časni i pošteno, pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine.“

Predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac kazao je novinarima kako je ovo „dobra vijest za generale i sve one koji su vjerovali u njihovu nevinost, ali da se postavlja pitanje - tko je odgovoran za ubojstva civila, uništavanje imovine i posljedice progona.“

Ministar hrvatskih veterana Matić, inače vukovarski branitelj i potom logoraš u Srbiji, najavio je da će Gotovinu i Markača pozvatu u nedjelju u Vukovar, na obilježavanjje obljetnice pada grada.

I Centar za suočavanje s prošlošću „Documenta“ nakon današnje oslobađajuće presude poručuje kako se ne smije dopustiti da zločini počinjeni tijekom i nakon „Oluje“ ostanu tragedija bez epiloga. Oni podsjećaju da u Hrvatskoj nema još nijedne pravomoćne presude za ratne zločine u „Oluji“ i nakon nje – primjerice Golubić, Gošić i drugo, a da je postupak za ratne zločine u Gruborima upravo u tijeku.

Bivši predsjednik Mesić izrazio je zadovoljstvo presudom i uvjerenje da će ova presuda dokazati da Hag sudi u skladu s pravnim normama, a ne politički, kako se ne jednom u Hrvatskoj tvrdilo.

(FOTOGALERIJA: Gotovina i Markač oslobođeni)

U Zagrebu je oslobađajuća presuda dočekana uz veliki video zid i pet do šest tisuća ljudi, najvećim dijelom veterana sa ratnim zastavama svojih postrojbi, slavlje u Đurđevcu otkuda je general Markač, slavlje u Pakoštanima otkuda je rodom general Gotovina, slavlje i video-zid u Zadru i drugim gradovima – Osijeku, Rijeci, Dubrovniku... Svugdje su bile zastave, slike generala i suze u očima.

U splitskim školama nastava je prekinuta, a zapovjednik jednog trajekta je u splitskoj luci u znak veselja nekoliko puta okrenuo trajekt oko svoje osi.

U zadarsku Gradsku vijećnicu odmah je vraćena slika počasnog građanina Zadra Ante Gotovine, uklonjena pred koju godinu na inzistiranje stranih diplomata.

Odvjetnik sa haškim iskustvom Anto Nobilo kazao je u prvoj reakciji kako je haško tužiteljstvo zaigralo na pogrešnu kartu, jer je sve baziralo na prekomjernom granatiranju i brijunskim transkriptima, a kad je „palo“ prekomjerno granatiranje „pao“ je i udruženi zločinački poduhvat.

„Optužnica je bila dizajnirana za politički vrh, a ispravno je utvrđeno da Gotovina nije imao taj rang da bi mogao utjecati na političke ciljeve. Ta 'najslabija karika' prekomjernog granatiranja kojeg nije bilo srušila je cijelu optužnicu i to je najbolje što se moglo desiti“, zaključio je Nobilo.

On je upozorio da ova haška presuda ne smije biti alibi za neprocesuiranje ratnih zločina nad srpskim civilima nakon „Oluje“. A o tome u prvoj reakciji za naš radio politički analitičar Žarko Puhovski:

„Presuda daje dobre razloge da se rat u Hrvatskoj proglasi završenim, a to vjerojatno znači da ne treba očekivati nikakvih novih utvrđivanja odgovrnosti za zločine koje je primjerice i sam Gotovina priznao, i to je loša strana ove presude.“

Ministar pravosuđe Orsat Miljenić kazao je kako nakon negativnih reakcija na presudu iz Srbije ne očekuje probleme u odnosima s njima.

„Sve zemlje imaju poštovati ovu odluku, pa tako i Srbija. Neću ulaziti u njihove unutarnje stvari tko, što i kako komentira. Postoji načelo poštivanja pravnog poretka, odluka je tu, ona je pravomoćna i tu se više nema što reći“, kaže Miljenić.

Zanimljiv je i komentar odvjetnice sa haškim iskustvom Jadranke Sloković Glumac na žestoke negativne reacije na presudu koje dolaze iz Srbije:

„Sada se vidi koliko je deplasirana ideja da je jedan od razloga postojanja Haškog tribunala pomirenje na ovim prostorima. Svatko ovu presudu doživljava na svoj način i gleda je iz svog rakursa. Ja se ponovno zalažem za ideju Haškog tribunala koji treba utvrditi odgovornost u pojedinačnim zločinima. Sud ne može razriješiti odnose na ovim prostorima“, kazala je.

Dodajmo da je Gotovina preko twittera svog odvjetnika zahvalio svima koji su omogućili da se ovaj dan ostvari i poručio „pravda je zadovoljena.“ U 18 sati Gotovinu i Markača primio je predsjednik Ivo Josipović.

Gotovina i Markač oslobođeni

Nataša Kandić: Presuda Haškog suda ne donosi pravdu za žrtve "Oluje"
XS
SM
MD
LG