Dostupni linkovi

Gotovina i Markač oslobođeni


Ante Gotovina i Mladen Markač nakon oslobađajuće presude u sudnici Haškog tribunala
Ante Gotovina i Mladen Markač nakon oslobađajuće presude u sudnici Haškog tribunala
Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač pušteni su na slobodu odmah nakon što ih je Žalbeno vijeće Haškog suda proglasilo nevinim za egzodus stanovništva srpske nacionalnost s područja takozvane Krajine.

Prvostupanjska kazna od 24 godine zatvora za Gotovinu i 18 godina za Markača tako je poništena, a da je donošenje oslobađajuće presude bilo i više nego napeto, govori podatak da je izglasana uz suprotno mišljenje dvaju, od ukupno pet žalbenih sudaca.

Najveća greška Raspravnog vijeća koje je osudilo Gotovinu i Markača je krivo usvojena margina greške u gađanju teškom artiljerijom - 200 metara od vojnog cilja.

Zbog toga, zaključci Raspravnog vijeća o protupravnim napadima na gradove u Krajini, Benkovac, Gračac, Obrovac i Knin, prema Žalbenoj presudi, su pogrešni i neprecizni, naveo je predsjedavajući sudac Theodor Meron.

„Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sudaca Agiusa i Pockara, zaključuje da su greške Raspravnog vijeće o pravilu o 200 metara i oportunim ciljevima isuviše ozbiljne da bi se održali zaključci iz analize udara (projektila),“ naveo je Meron.

Budući da je pobijena teza Raspravnog vijeća da je granatiranje bilo protupravno te da je ono nagnalo civile u bijeg, Žalbeno vijeće je zaključilo da nema dokaza su Gotovina i Markač aktivno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem uklanjanja srpskog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sile.

Osuda za prisilnu deportaciju tako je također poništena.

„U datim okolnostima Žalbeno vijeće smatra da ni jedno razumno Raspravno vijeće nije moglo zaključiti da postojanje Udruženog zločinačkog poduhvata, sa zajedničkom svrhom trajnog uklanjanja srpskog stanovništva predstavlja jedino razumno tumačenje indirektnih dokaza u spisu.“, pojasnio je u sažetku presude Meron.

Žalbeno vijeće je odbacilo i zahtjev tužiteljstva da, ukoliko ih se oslobodi kao članove udruženog zločinačkog poduhvata, Gotovina i Markač budu osuđeni po alternativnim vidovima odgovornosti. Tako je odbačena i njihova zapovjedna odgovornost za ratne zločine počinjene od strane njihovih podređenih.

„Žalbeno vijeće podsjeća da je Raspravno vijeće izričito uzelo u obzir dokaze da je gospodin Gotovina poduzeo brojne mjere kako bi spriječio i minimalizirao kaznena djela i atmosferu nereda među vojnicima HV-a pod njegovom kontrolom.“, objasnio je predsjedavajući sudac razlog odbacivanja zahtjeva tužiteljstva za alternativnom odgovornošću.

VIDEO: Gotovina u Kninu oštro kritizira podređene zapovjednike i naređuje uspostavu reda– prikazan dokaz obrane tijekom suđenja



„Žalbeno vijeće primjećuje da Raspravno vijeće nije izričito utvrdilo da je gospodin Markač bitno doprinjeo bitnim kaznenim djelima koje je počinila specijalna policija, niti da je imao efektivnu kontrolu nad tim snagama.“, osvrnuo se pak Meron na odbacivanje zahtjeva Žalbenog vijeća za utvrđivanjem alternativne odgovornosti Markača .

Podsjetimo, suđenje generalima Gotovini i Markaču počelo je 2008., završilo 2010., dok je prvostupanjska osuđujuća presuda donesena prošle godine.

VIDEO: Prvostupanjska presuda


Tada je oslobođen trećeoptuženi general Ivan Čermak, kojem će se sada pridružiti na slobodi i preostali optuženici.

Žalbeni suci:
sudac Theodor Meron, predsjedavajući
sudac Carmel Agius
sudac Patrick Robinson
sudac Mehmet Güney
sudac Fausto Pocar

Točke optužnice po kojima su Gotovina i Markač nepravomoćno osuđeni:
Točka 1, progon kao zločin protiv čovječnosti;
Točka 2, deportacija kao zločin protiv čovječnosti;
Točka 4, pljačka javne i privatne imovine kao kršenje zakona i običaja ratovanja;
Točka 5, bezobzirno razaranje kao kršenje zakona i običaja ratovanja;
Točka 6, ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti;
Točka 7, ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja;
Točka 8, nečovječna djela kao zločin protiv čovječnosti; i
Točka 9, okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja ratovanja

Nisu krivi po točki 3, nečovječna djela (prisilno premještanje) kao zločin protiv čovječnosti.

Oslobođeni generali se vratili kući, slavlje širom Hrvatske

Nataša Kandić: Presuda Haškog suda ne donosi pravdu za žrtve "Oluje"
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG