Dostupni linkovi

Sud BiH vratio na doradu optužnicu protiv šest visokih oficira i vojnika Vojske RS-a za genocid u Srebrenici


Pogled iz vazduha na Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i novoiskopane grobnice, 10. jula 2023.
Pogled iz vazduha na Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i novoiskopane grobnice, 10. jula 2023.

Sud Bosne i Hercegovine vratio je na doradu optužnicu za genocid u Srebrenici protiv šest visokih oficira i vojnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa u Tužilaštvu BiH 16. januara.

U Tužilaštvu su naveli da će optužnica biti dorađena, te poslana Sudu BiH na ponovno potvrđivanje u zakonskom roku.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 1. januara objavilo da je podiglo optužnicu protiv Lazara Ristića zvanog Lazo, rođenog 1958. godine u Zvorniku, državljanina BiH, Mladena Mihajlovića zvanog Mlađo, rođenog 1973. godine u Bregenzu, Austrija, državljanina BiH, Sretena Miloševića, rođenog 1959. godine u Kladnju, državljanina BiH i Srbije, Dragoja Ivanovića zvanog Kićom Miloje i Radoje, rođenog 1967. godine u Zvorniku, državljanina BiH, Stanoja Birčakovića zvanog Cane, rođenog 1972. godine u Zvorniku, državljanina BiH, i Milorada Birčakovića zvanog Pinjo, rođenog 1963. godine u Zvorniku, državljanina BiH.

Optužnica je tada proslijeđena i na potvrđivanje u Sud BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade, svjesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica.

TV Liberty: Dilema koja tišti porodice ubijenih u genocidu: Ukopati nekoliko kostiju ili čekati?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:11 0:00

U optužnici se navodi da su optuženi sudjelovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka u fiskulturnu salu škole "Grbavci" u Orahovcu, te operaciji transporta zarobljenika na mjesto streljanja na lokalitetima u blizini škole, gdje je strijeljano više od 800 žrtava, a tijela žrtava pomoću mehanizacije ukopavana u dvije masovne grobnice.

U namjeri da sakriju izvršeni zločin, pripadnici čete vojne policije i pozadinske čete Zvorničke brigade su uklonili tragove zatočenja i pogubljenja zatočenika oko škole i u fiskulturnoj sali.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a) i b), KZ-a BiH u vezi sa članom 180. stav 1., i u vezi sa članom 31. (pomagači) istog Zakona.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati saslušanjem 141 svjedoka, među kojima više svjedoka uz mjere zaštite, nalazima i mišljenjima vještaka vojne i medicinske struke, kao i prilaganjem više od 500 materijalnih dokaza.

'Dajte bar dvije kosti i ukopajte ih, da se zna da je moje dijete živjelo'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:49 0:00

Snage Vojske Republike Srpske u Srebrenici i okolini ovog mjesta na istoku Bosne i Hercegovine ubile su 8.372 muškaraca i dječaka nesrpske nacionalnosti.

Iz tadašnje zaštićene zone Ujedinjenih nacija, protjerano je više od 25.000 žena, djece i starih. Za njih oko 1.000 se još traga.

Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, pravomoćno je osuđen u Hagu na doživotnu kaznu zbog genocida u Srebrenici, kao i zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Zbog genocida, na doživotnu kaznu na istom sudu je osuđen i glavni komandant Vojske Republike Srpske, Ratko Mladić.

Osim njih, osuđeni su i Ljubiša Beara, bivši načelnik za sigurnost Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, te Vujadin Popović, načelnik bezbjednosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je 2004. donio prvu pravosnažnu presudu za genocid u Evropi, u slučaju generala Vojske Republike Srpske, Radislava Krstića.

XS
SM
MD
LG