Dostupni linkovi

Potvrđene kazne oficirima Vojske RS za srebrenički genocid


Optuženici u sudnici 29. siječnja 2015.
Optuženici u sudnici 29. siječnja 2015.

Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je dugogodišnje kazne oficirima Vojske Republike Srpske osuđenim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi u srpnju 1995 godine, odbacivši gotovo sve relevantne žalbene osnove osuđenika u slučaju poznatom kao Popović i drugi.

Žalbeni suci su potvrdili nalaze prvostupanjskog Vijeća u vezi osuda za genocid, dodatno osudivši dio oficira VRS-a i za udruživanje zbog počinjenja genocida, ubojstvom oko 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.Čitanje kraćeg obrazloženja presude trajalo gotovo dva i pol sata.

Vujadinu Popoviću, načelniku sigurnosti Drinskog korpusa VRS-a i Ljubiši Beari, načelniku sigurnosti u Glavnom štabu VRS-a – potvrđene su kazne doživotnog zatvora.

Dugogodišnja presuda od 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebenici potvrđena je i za Dragu Nikolića, sigurnosnog oficira Zvorničke brigade VRS.

Vujadin Popović u sudnici 29. siječnja 2015.
Vujadin Popović u sudnici 29. siječnja 2015.

Raspravno vijeće je zaključilo da su snage bosanskih Srba ubile nekoliko tisuća bosanskih muslimana na raznim lokacijama na području Bratunca i Zvornika. Gospodin Popović, gospodin Beara i gospodin Nikolić – osporavaju redom zaključke Raspravnog vijeća o obimu i proširenju plana da se počine ubojstva. Pregledavši argumente strana Žalbeno vijeće zaključuje da podnositelji žalbe nisu pokazali da ni jedan razumni presuditelj o činjenicama – ne bi mogao donesti iste zaključke kao i Raspravno vijeće te u skladu s tim odbacuje njihovu argumentaciju“, naveo je predsjednik peteročlanog Žalbenog vijeća - Patrick Robinson.

Žalbeno vijeće nije našlo veće greške u prvostupanjskoj presudi odbacujući gotovo sve relevantne osnove žalitelja, poput ponuđenih alibija, osporavanja iskaza insajdera iz srpskih snaga, kao i ukupnog broja žrtava srebreničkog genocida.

Gospodin Popović, gospodin Beara i gospodin Nikolić osporavaju zaključke Raspravnog vijeća u vezi ukupnog broja pogubljenih osoba do kojih je Raspravno vijeće došlo na osnovu sudsko-medicinskih i demografskih dokaza. Žalbeno vijeće osporava sve argumente kojima se osporava ukupan broj žrtava“, pročitao je u presudi sudac Robinson.

Tek neznatne promjene

Iz presude su jedino izuzeta ubojstva kod Trnova koja su počinili pripadnici jedinice Škorpioni, specijalne formacije iz Srbije, budući da je prihvaćena žalba osuđenih oficira VRS-a – da oni s tim nisu imali ništa, kao i neka pogubljenja koja su optuženima također stavljena na teret.

Zapovjedniku Zvorničke brigade VRS Vinku Pandureviću, ostala je također prvostupanjska zatvorska kazna od 13 godina, dok je Radivoju Miletiću, načelniku za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba, kazna smanjena tek neznatno - s 19 godina zatvora na 18.

„Žalbeno vijeće smatra da gospodin Pandurević i gospodin Miletić nisu pokazali da je Raspravno vijeće pogriješilo“, zaključili su suci.

Suđenje Popoviću i drugima bilo je jedno od najopsežnijih na Haškom sudu budući da se prvostupanjski postupak vodio protiv sedmorice vojno-policijskih oficira bosanskih Srba.

U žalbenom postupku ostalo je do kraja njih petorica, bez Milana Gvere, pomoćnika zapovjednika Glavnog štaba VRS-a Ratka Mladića za moral, pravna i vjerska pitanja, koji je u haškom pritvoru odslužio petogodišnju kaznu.

Kao i bez Ljubomira Borovčanina, zapovjednika specijalne policijske jedinice – koji je prihvatio prvostupanjsku kaznu od 17 godina zatvora, na što se nije žalilo ni haško tužiteljstvo.

VIDEO: Dio uvodne riječi optužbe 2006.godine

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG