Dostupni linkovi

Opstrukcija konstitutivne sednice Sobranja


Zgrada Sobranja
Zgrada Sobranja

Sudeći prema toku konstitutivne sednice makedonskog parlamenta, ona će trajati veoma dugo. Na dnevnom redu je sastav Komisije za izbore i imenovanja, koja kasnije treba utvrditi kandidata za predsednika parlamenta. Za reč se javilo 57 poslanika, većinom iz VMRO DPMNE, koji uglavnom repliciraju između sebe.

Oliver Spasovski iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je proceduralno reagirao da poslanici iz VMRO DPMNE na taj način opstruišu rad Sobranja. Predsedavajući sednice Trajko Veljanoski je objasnio da Poslovnik ne dozvoljava replike između članova iste poslaničke grupe, ali da sada poslanici imaju prava na to, jer one još nisu formirane.

Antonio Milososki iz VMRO DPMNE je rekao da kandidat za predsednika parlamenta treba biti iz te partije, jer ona ima najviše poslanika. Zatražio je od Komisije koja se treba formirati, da proceni moralni i politički kredibilitet budućeg predsednika, koji prema njemu, ne sme biti čovek koji nije odbacio “tiransku platformu albanskih partija”.

Pre nastavka sednice, prethodni predsednik Sobranja Tito Petkovski je upozorio da su moguće opstrukcije od strane VMRO DPMNE, dodajući da je dosadašnja praksa bila da se predlog o izboru prvog čoveka parlamenta utvrđuje istog dana kada je sazivana prva plenarna sednica.

“Verujem da će biti opstrukcija, to se treba izdržati. Oni će odugovlačiti”, naglašava Petkovski, dodajući da je njihov cilj veoma jasan - dovesti u pitanje funkcionisanje Specijalnog javnog tužilaštva. On smatra da se najveće taktiziranje može očekivati u radu Komisije za izbore i imenovanja, koja treba da predloži predsednika parlamenta i da se o svakoj temi iz dnevnog reda raspravlja danima.

“Pokušaće na svaki mogući nacin prave opstrukcije, ali postoje ovnicki mehanizmi u Poslovniku da se ta stvar izgura. Prema Poslovniku Sobranja, odlučuje se većinom glasova”, rekao je.

Inače, Poslovnik predviđa da prvog čoveka Sobranja može predložiti Komisija ili najmanje 20 poslanika.

Konstitutivna sednica parlamenta je počela 30. decembra prošle godine, ali je prekinuta pošto nije bila obezbeđena većina za izbor predsednika zakonodavnog doma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG