Dostupni linkovi

Zapadni zvaničnici upozoravaju makedonskog predsednika


U makedonskoj javnosti i među političkim partijama brojne su reakcije nakon odluke predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da ne dodeli mandat za sastav nove vlade lideru Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoranu Zaevu - od pohvala na račun predsednika do kritike da je izvršio državni udar.

Predstavnici međunarodne zajednice su skoro jednoglasni. Američki ambasador Džes Bejli u današnjoj izjavi za medije rekao je da su SAD razočarane time što predsednik Ivanov nije dodelio mandat za formiranje vlade predstavnicima koji imaju parlamentarnu većinu.

"Verujemo da ovo nije u skladu sa osnovnim demokratskim principima i vladavinom prava, koje su osnovne vrednosti severno-atlantske organizacije. Kao strateški partneri Makedonije, kao prijatelji i sa punim poštovanjem suvereniteta zemlje, pozivamo predsednika Ivanova da preispita svoju odluku", rekao je Bejli.

On je pozvao susede Makedonije da pokažu snagu i budu konstruktivni u trenutku zategnute političke situacije u zemlji.

Prethodno je evrokomesar za proširenje Johanes Han na Tviteru napisao da svi lideri, uključujući i predsednika, moraju poštovati ishod nedavnih izbora. U jednoj demokratiji, parlamentarna većina mora biti priznata, čak i ako se to nekome ne dopada, istakao je on. Han očekuje od svih lidera i institucija da dozvole da demokratski procesi teku u interesu svih građana.

I generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanier izrazio je zabrinutost zbog razvoja događaja u Skoplju. On je na Tviteru naglasio da vladavina prava mora nadvladati, najavljujući da će sledeće nedelje posetiti Makedoniju.

Ove reakcije dolaze pre najavljene posete visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini Makedoniji, koja se susreće sa glavnim političkim predstavnicima u zemlji.

Inače, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov u sredu je saopštio da nije dodelio mandat lideru Socijaldemokratskog saveza Zoranu Zaevu, iako mu je on pre tri dana predao potpise 67 poslanika u Sobranju, što je za šest više od minimalne parlamentarne većine.

Nova sezona protesta u Makedoniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

"Neću dati mandat onome ko pregovara o platformama drugih država, kojima se ucenjuje Makedonija i ugrožava zemlja", rekao je Ivanov u javnom obraćanju i dodao: "Republika Makedonija je jedina država koju imamo i nemamo istorijsko pravo da uništavamo ono za šta su se borile i ginule prethodne generacije".

Ivanov je uputio poruku građanima da mogu biti spokojni sve dok je on predsednik, jer, kako je rekao, on neće dati mandat nikome ko se zalaže za rušenje suvereniteta, samostalnosti i teritorijalnog integriteta Makedonije. "Ne mislim odstupiti od toga", naglasio je Ivanov.

Kako je dodao, prepreka za davanje mandata SDSM-u je platforma partija Albanaca u Makedoniji, koja je, kako kaže, van Ustava i zakona, njome se ugrožava država i zemlja dovodi u potčinjeni položaj. Makedonija je ucenjena, a unitarnost ugrožena, naglasio je Ivanov. Stoga je zatražio od Zaeva da odbaci platformu, ali on to nije uradio.

Predsednik se obratio i međunarodnoj zajednici i zatražio da i oni osude platformu koja se meša u unutrašnje poslove države. Ako je ne osude, nemaju ni prava da se mešaju u nametanju rešenja situacije u Makedoniji, rekao je Ivanov, dodajući da je zemlja sada ostavljena sama sebi.

"Ovo su ozbiljni trenuci u istoriji Republike Makedonije, svako od nas mora najodgovornije da se ponaša. Svaka pogrešna odluka može imati nesagledive i katastrofalne posledice za budućnost države", poručio je predsednik Makedonije.

Ivanov uvodi Makedoniju u duboku krizu sa nesagledivim posledicama po građane i državu: Zaev
Ivanov uvodi Makedoniju u duboku krizu sa nesagledivim posledicama po građane i državu: Zaev

Odmah nakon toga reagovao je lider SDSM-a Zoran Zaev, koji je rekao da je Ivanov izvršio državni udar.

"Ivanov uvodi Makedoniju u duboku krizu sa nesagledivim posledicama po građane i državu. On stvara ustavno-državnu krizu time što negira volju većine građana i potpise 67 poslanika. On sprečava legalan i legitiman transfer vlasti. Ivanov se stavlja u ulogu zaštitnika i saučesnika Nikole Gruevskog. Gruevski tone, ali nećemo dozvoliti da potopi i Makedoniju", rekao je Zaev.

Zaev je poručio da Ivanov mora povući odluku i dati njima mandat, jer kako je rekao to je u skladu sa Ustavom. Lider SDSM-a je istakao i da još nisu doneli odluke o narednim koracima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG