Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Politika SAD prema Makedoniji ostaje nepromijenjena


Nakon izjave američkog kongresmena Dane Rohrabachera kojom poziva na podjelu Makedonije, zvaničnik Stejt Departmenta je za Glas Amerike izjavio da se politika Sjedinjenih Država prema Makedoniji nije promijenila.

"Sjedinjene Države priznaju i podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Republike Makedonije. Taj stav se nije promijenio", izjavio je američki zvaničnik, a nakon što je kongresmen Rohrabacher izjavio da Makedonija "nije država" i da je treba podijeliti između susjedne Bugarske i Kosova.

Makedonija je, oštro reagujući na izjavu kongresmena Rohrabachera, ocijenila da State Department neće podržati njegove prijedloge, iako Rohrabacher ističe da ima uticaja u administraciji Donalda Trumpa, te da će njegov pododbor raspravljati o ovoj temi.

"Kosovari i Albanci iz Makedonije trebaju biti u sastavu Kosova, a ostatak Makedonije treba biti dio Bugarske ili bilo koje druge zemlje sa kojom vjeruju da su povezani", rekao je za albansku televiziju Vizion Plus Dana Rohrabacher, kongresmen američkog Pododbora za Evropu, Evroaziju i nove prijetnje.

Dana Rohrabacher ističe da ima uticaja u administraciji Donalda Trumpa
Dana Rohrabacher ističe da ima uticaja u administraciji Donalda Trumpa

Rohrabacher (70), disident i snažan zagovornik Rusije, smatra da je nastanak države Makedonije u ranim devedesetim godinama tokom raspada Jugoslavije "bila greška", zato što je nacija podijeljena u etničke krugove koji nisu u stanju da zajedno žive u miru.

Kongresmen Trott: Podrška za suverenu i jaku Makedoniju

Istovremeno, kopredsedavajući dvostranačkog kongresnog kluba o Makedoniji i Makedonacima u SAD-u Dave Trott dao je podršku Makedoniji, kao suverenoj državi.

"Makedonija je ključni partner u unapređenju napora američke nacionalne sigurnosti širom svijeta. Štaviše, makedonska dijaspora u SAD-u je bila ključni dio naše zajednice i omogućila je različitost i unapređenje naše cijele nacije. Suverena i snažna Makedonija i Makedonci idu u korist našim zajedničkim ciljevima i moramo podržati, a ne potkopati, našeg važnog saveznika", poručio je Trott.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije je putem saopštenja navelo da ovakvi komentari "podstiču nacionalističku retoriku među susednim zemljama i vraćaju prošlost".

Šef diplomatije Makedonije ljutito je odbacio komentare kongresmena Rohrabachera, rekavši da "izazivanje nenadmašne napetosti", kao i da "zapaljiva nacionalistička retorika" u regiji "vraća u prošlost".

Njegov prijedlog o podjeli zemlje odjekuje poput onoga ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je 2015. rekao da su se "javljale ideje" o pripajanju Makedonije "Albaniji, a drugi dio Bugarskoj".

Prema izvještajima Glasa Amerike, The Independenta i Balkan Insight.com

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG