Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oprez Teherana i Vašingtona nakon Trampove ponude za pregovore


SAD su u maju napustile međunarodni nuklearni sporazum velikih sila s Iranom iz 2015. godine

Teheran ali i zvanični Vašington postavili su uslove za eventualni sastanak lidera dve zemlje nakon što je predsednik SAD Donald Tramp izjavio da bi se sreo sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem bez ikakvih preduslova i kad god bude želeo.

Analitičari ocenjuju da Tramp veruje u svoju diplomatiju "licem u lice" nakon susreta sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom i predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Međutim, mnogi u SAD upozoravaju, uključujući i u samoj Beloj kući, na rizik da od takve diplomatije uglavnom ima koristi samo druga strana.

Savetnik iranskog predsednika Hasana Rohanija izjavio je danas da bi pregovori sa SAD mogli da počnu ako bi se vratile nuklearnom sporazumu iz 2015.

"Poštovanje prema velikom iranskom narodu, smanjenje neprijateljskih mera i povratak SAD u nuklearni sporazum... Te stvari bi otvorile put ka pregovorima", rekao je Rohanijev savetnik Hamid Abutalebi.

On je istakao da je Iran u prošlosti pokazao otvorenost prema dijalogu, aludirajući na telefonski razgovor Rohanija s Trampovim prethodnikom Barakom Obamom tokom 2013. godine.

Trampova diplomatija "licem u lice"

Donald Tramp je u ponedeljak veče rekao da je spreman na sastanak sa iranskim zvaničnima "kada to oni budu hteli" te da to ne čini sa "pozicije snage ili slabosti".

"Ne znam da li su spremni za to. Oni se sada suočavaju sa teškim trenucima. Ja sam povukao SAD iz dogovora o Iranu, taj sporazum je bio besmislen. Verujem da će na kraju ipak hteti da se sastanemo i spreman sam na taj susret kad god budu hteli".

Analitičari ocenjuju da Tramp veruje u svoju diplomatiju “licem u lice”
Analitičari ocenjuju da Tramp veruje u svoju diplomatiju “licem u lice”

On je izjavio da bi se bez preduslova sastao sa iranskim liderima radi razgovora o načinima poboljšanja odnosa nakon istupanja SAD iz sporazuma o nuklearnom programu Irana.

"Kada bismo mogli da se dogovorimo oko nečeg smislenog, a ne samo da traćimo papir kao što je bio slučaj sa prethodnim dogovorima, svakako sam spreman na taj susret. Nema preduslova. Ako žele da se sretnu sa mnom, ja ću to učini kad god to zažele. To bi bilo dobro za SAD, Iran i ceo svet", poručio je predsednik SAD.

Tramp je rekao na konferencije za novinare sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom "da nema ništa loše u sastancima. Ja verujem u njih, naročito u slučajevima kada je u pitanju rat, smrt, glad i mnogo toga drugog".

On je naveo koristi od nedavnih samita sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u Singapuru i predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Helsinkiju.

Nijedan američki predsednik nije se sreo sa iranskim liderom od Islamske revolucije 1979. u kojoj je zbačen šah, saveznik Vašingtona.

Tramp je prethodnih nedelja svu pažnju usmerio na pretnju koju predstavlja Iran, stavljajući Severnu Koreju u drugi plan.

SAD su u maju napustile međunarodni nuklearni sporazum velikih sila s Iranom iz 2015. godine, i ponovo uvele oštre sankcije Teheranu. Vašington je obećao da će pooštravati sankcije Iranu dok on ne promeni politiku na Bliskom istoku, što uključuje i uskraćivanje podrške ekstremističkim grupama u tom regionu.

Iran u međuvremenu pokušava sa drugim potpisnicama sporazuma – EU, Rusija i Kina - da očuva dogovor.

Prošle sedmice Tramp je zapretio iranskom predsedniku Hasanu Rohaniju da će se suočiti sa užasnim posledicama zbog pretnji koje je uputio Sjedinjenim državama:

„Nikada više ne pretite SAD ili ćete pretrpeti posledice kakve je samo nekolicina pretrpela kroz istoriju".

Prethodno je Rohani upozorio SAD u vezi s nastavkom neprijateljskog odnosa prema Teheranu, da se „ne igra sa repom lava" navodeći da bi sukob s Iranom bio „majka svih ratova".

„Vi objavite rat i zatim govorite o volji da podržavate iranski narod", poručio je Rohani Trampu.

Rohani je ponovo upozorio da bi Iran mogao da zatvori strateški Ormuski prolaz, koji kontroliše Zaliv i kroz koji prolazi oko 30 odsto svetske nafte koja se prevozi morskim putem.

„Mi smo oduvek garanti bezbednosti ovog prolaza i nemojte se igrati s lavljim repom, zažalićete. Mir s Iranom bio bi majka svih mirova, a rat s Iranom bi predstavljao majku svih ratova", rekao je Rohani.

Mir s Iranom bio bi majka svih mirova, rat s Iranom bi predstavljao majku svih ratova: Rohani
Mir s Iranom bio bi majka svih mirova, rat s Iranom bi predstavljao majku svih ratova: Rohani

Tramp je kasnije ublažio svoju preteću retoriku, ističući da je njegova administracija voljna da sedne za pregovarački sto sa Iranom. "Spremni smo da postignemo istinski sporazum, ne kakav je napravila prethodna administracija, koji je bio katastrofa", kazao je američki predsednik.

Portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Bahram Gasemi ocenio je pre Trampove izjave da su pregovori sa aktuelnom američkom administracijom nemogući.

"S obzirom na neprijateljske mere SAD prema Iranu, kao što su povlačenje iz nuklearnog sporazuma i ponovno uvođenje sankcija, ne postoji nikakva mogućnost za pregovore s Vašingtonom koji iz dana u dan pokazuje lice nedostojno svakog poverenja", kazao je Gasemi.

Oprez i u Vašingtonu

Predlažući razgovore sa predsednikom Irana, Tramp je sugerisao da će to pomoći ovoj zemlji da se suoči sa sve dubljim ekonomskim teškoćama imajući u vidu da SAD planiraju da u avgustu vrate sankcije koje je ukinula Obamina administracija u sklopu sporazuma sa Iranom o obustavljanju nuklearnog programa.

Zbog toga je u ponedeljak iranski rijal na crnom tržištu potonuo na rekordnih 122.000 za jedan dolar. Naglo obezvređivanje iranske valute izazvalo je proteste u Teheranu prošlog meseca.

Zvanični Vašington je pojačao pritisak na Iran za koji dobri poznavaoci prilika kažu da je usmeren na promenu režima u Teheranu.

U ponedeljak iranski rijal na crnom tržištu potonuo na rekordnih 122.000 za jedan dolar
U ponedeljak iranski rijal na crnom tržištu potonuo na rekordnih 122.000 za jedan dolar

Bela kuća insistira da najnovijom ponudom Tramp nije odustao od američkih zahteva za suštinskim promenama u Iranu.

Garet Markis (Garrett Marquis), portparol predsednikovog Saveta za nacionalnu bezbednost, saopštio je da su SAD spremne da preduzmu poteze u cilju ukidanja sankcija, uspostavljanja punih diplomatskih i ekonomskih odnosa, omogućavanju Iranu da dođe u posed naprednih tehnologija i podrži njegovu integraciju u međunarodni ekonomski sistem

"Međutim, SAD neće ukinuti bilo koje sankcije niti obnoviti diplomatske i ekonomske veze sve dok ne bude vidljive i trajne promene u politici Teherana", istakao je Markiz.

On je dodao da će do tada "ubod sankcija biti sve bolniji ukoliko režim ne promeni kurs".

Nakon Trampove ponude direktnih razgovora sa iranskim liderom, američki državni sekretar Majk (Mike) Pompeo je u intervjuu za CNBC predočio listu uslova za takav sastanak. "Ukoliko Iranci pokažu privrženost suštinskim promenama u tretiranju sopstvenog naroda, redukuju svoje pogubno ponašanje, saglase o važnosti nuklearnog sporazuma koji zaista sprečava proliferaciju, onda je predsednik spreman da razgovara sa njima", istakao je Pompeo.

Tramp, kako navodi "Gardijan", predstavlja sebe kao vrhunskog pregovarača koji je najefikasniji kada razgovara sa suparnicima lice u lice, mada je opoziciona Demokratska stranka ali i njegovi republikanci izrazili sumnju da je ostvaren bilo kakav opipljiv rezultat.

Republikanac Bob Korker (Corker), koji se nalazi na čelu spoljnopolitičkog Komiteta Senata, kazao je da je Trampova ponuda "dobra", ali samo "ako su (Iranci) spremni da razgovaraju kako da postanu normalna zemlja u budućnosti".

To je "još jedan recept za loš ishod", kazao je demokratski senator Bob Menendez. "Isto kao u slučaju Severne Koreje. Bez uslova, bez pripreme i šta smo dobili? Dobili smo Kim Džong Una koji je od međunarodnog parije promovisan u nekoga ko izgleda kao legitimni državnik".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG