Dostupni linkovi

Kako spasiti nuklearni sporazum sa Iranom?


Sergej Lavrov i Mohamad Džavad Zarif
Sergej Lavrov i Mohamad Džavad Zarif

Ruski i iranski šefovi diplomacija Sergej Lavrov i Mohamad Džavad Zarif u Moskvi razgovaraju o tome kako spasiti nuklearni sporazum sa Teheranom nakon povlačenja SAD. Moskva je druga stanica Zarifove turneje tokom koje posjećuje glavne potpisnike dogovora iz 2015. Na samom početku razgovora, Lavrov je, kako javljaju ruske novinske agencije, rekao da sve preostale potpisnice sporazuma imaju "legitimne interese" da zadrže dogovor, te je nužno "da zajedno obrane legitimne interese svakoga pojedinačno“.

Zarif je je u Moskvu doputovao iz Kine, a nakon sastanka u Pekingu, je izrazio nadu za "jasnim budućim izgledom sveobuhvatnog sporazuma“.

"Ako se nastavi s primjenom dogovora, interesi građana Irana moraju biti zagarantirani", dodao je Zarif.

Nakon Moskve, Zarif će putovati u Brussels kako bi se sastao s šeficom vanjske politike EU Federicom Mogherini, koja će 15. maja biti domaćin sastanka njemačkog, francuskog i britanskog ministra vanjskih poslova.

Predsjednik Donald Trump je povukao Sjedinjene Države iz sporazuma 8. maja, tvrdeći da je Iran prekršio "duh" dogovora financiranjem militantnog nasilja na Bliskom istoku i nastavljajući testiranje balističkih raketa.

Iran negira da financira ekstremiste i kaže kako nuklearni program koristi isključivo u civilne svrhe.

Iranci zabrinuti nakon novih sankcija SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Predsjednik Irana Hasan Rohani izjavio je 13. maja da izlazak Sjedinjenih Država iz dogovora može značiti i kraj diplomacije u rješavanju globalnih političkih razlika.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je za Fox News kako je Washington spreman raditi sa evropskim saveznicima na opsežnijem sporazumu, te da mu je predsjednik dao nalog da "radi na postizanju dogovora koji će štititi Ameriku".

Pompeo će u narednim danima posjetiti Evropu.

U međuvremenu je na na web stranici iranskog parlamenta objavljena izjava zamjenika minstra vanjskih poslova Abasa Aragčija koji kaže da je Teheran dao krajnji rok evropskim zemljama da se odrede oko dogovora.

"Evropljani imaju između 45 i 60 dana da daju potrebne garancije za zaštitu iranskih interesa i nadoknađivanje štete uzrokovane američkim povlačenjem“.

Njemačka novinska agencija DPA, navodeći svoje izvore, izvijestila je kako su evropski potpisnici zatražili 90 dana.

Podsjetimo, uz Sjedinjene Države, sporazum s Tehranom - poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA) - potpisali su Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, koje su pozvale Washington da ostane u sporazumu, jer je to najbolji način da se spriječi Iran od razvijanja nuklearnog oružja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG