Dostupni linkovi

Iranski zvaničnik: Pregovori sa SAD mogući ako se vrate nuklearnom sporazumu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ako predsednik SAD Donald Tramp želi razgovore, mora se ponovo pridružiti međunarodnom nuklearnom sporazumu koji je on jednostrano izvukao ranije ove godine, izjavio je savetnik iranskog predsjednika Hasana Rohanija, prenosi Rojters.

Tramp je u ponedeljak rekao da bi se sastao sa Rohanijem ako je iranski vođa pokaže volju.

Tramp je, posle susreta sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom, na pitanje da li bi se sastao sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem rekao da bi se “sastao sa bilo kim i da veruje u sastanke”.

“Ne znam da li su spremni za to. Ja sam povukao SAD iz dogovora o Iranu, taj sporazum je bio besmislen. Verujem da će na kraju ipak hteti da se sastanemo i spreman sam na taj susret kad god budu hteli”, kaže Tramp.

“Kada bismo mogli da se dogovorimo oko nečeg smislenog, a ne samo da traćimo papir kao što je bio slučaj sa prethodnim dogovorima, svakako sam spreman na taj susret. To bi bilo dobro za SAD, Iran i ceo svet”.

Pre nekoliko dana, predsednik SAD je na Tviteru upozorio iranskog predsednika da “nikada više ne preti Sjedinjenim Državama i da će u suprotnom trpeti posledice kakve nije niko u dosadašnjoj istoriji.”

Prethodno je iranski predsednik Rohani rekao da bi “neprijateljska američka politika mogla da dovede do “majke svih ratova”.

Tramp je povukao SAD iz sporazuma sa Iranom po kojem je Teheran trebalo da prestane da razvija svoj nuklearni program. Od tada, Iran pokušava sa drugim potpisnicama sporazuma da očuva dogovor. Američke sanckije Iranu stupaju na snagu u avgustu.


Iransko rukovodstvo je ranije isključilo pregovore sa Trampom nakon njegove odluke da povuče SAD iz sporazuma kojim je Iran dobio olakšanje od sankcija u zamenu za ograničenja nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG