Dostupni linkovi

Iran će odgovoriti protivmjerama ako SAD blokiraju naftu


Tankeri pored naftnog terminala, Iran
Tankeri pored naftnog terminala, Iran

Iran će odgovoriti jednakim protivmjerama ako Sjedinjene Države pokušaju blokirati njegov izvoz nafte, saopštilo je u utorak Ministarstvo vanjskih poslova u Teheranu.

Američki zvaničnici pojačavaju diplomatske napore u svrhu vršenju pritiska na države da prestanu uvoziti iransku naftu.

"Ako Amerika poduzme ozbiljan korak u tom smjeru, definitivno će biti suočena s reakcijom Irana i jednakim protivmjerama", rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Bahram Kasemi, a prenijela je novinska agencija IRNA.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei podržao je u subotu prijedlog predsjednika Hasana Rohanija da Iran zaustavi izvoz nafte iz država Zaljeva ako se spriječi izvoz iz njegove zemlje.

Već ionako napeti odnosi između Teherana i Washingtona pogoršali su se zadnjih dana tokom kojih dvije zemlje razmjenjuju prijetnje.

Iran se suočava s američkim pritiskom i prijetećim sankcijama nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da povuče SAD iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

Američki zvaničnici u Washingtonu, koji su bliski tematici odnosa s Teheranom, kazali su ove sedmice za Reuters da je Trumpova administracija pokrenula ofanzivu govora i internetske komunikacije kojoj je cilj poticati nerede i pomoći pritisku na Iran kako bi okončao nuklearni program, kao i podršku militantnim grupama.

Sadašnji i bivši američki zvaničnici navode da ta kampanja prikazuje iranske čelnike u lošem svjetlu, povremeno se koristeći informacijama koje su pretjerane ili u neskladu sa službenim stajalištima, uključujući i komentare ranijih američkih administracija.

XS
SM
MD
LG