Dostupni linkovi

Opozicija u RS zahtijeva smjenu ministra zdravlja i odgovornih u aferi 'kiseonik'


Protest opozicije u Banjaluci na Trggu Krajina 2. oktobra 2021.
Protest opozicije u Banjaluci na Trggu Krajina 2. oktobra 2021.

Smjena ministra zdravlja Alena Šeranića, direktora Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlade Đajića i svih direktora bolnica koji su postupali mimo zakona i standarda u nabavi kiseonika, dio su zahtjeva opozicije koje je na protestu u Banjaluci 2. oktobra pročitao predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

"Život je veći od njihovih funkcija“, istakao je Šarović i dodao da zahtjevaju i od sudova i tužilaštava procesuiranje odgovornih u aferi "Kiseonik" te drugim aferama nastalim u vrijeme pandemije.

Šarović je najavio i proteste ispred zgrade Radio televizije Republike Srpske (RTRS) ukoliko u narednih 15 dana RTRS ne mogući uključivanje Televizije BN u digitalni paket emitovanja, na način kako je to urađeno sa Alternativnom televizijom iz Banjaluke, nakon prestanka emitovanja analognog signala.

Opozicione stranke protestovale su protiv koruptivnih radnji aktuelne entitetske vlasti i gušenja medijskih sloboda u Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Proteste su predvodili Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP), Demokratski narodni savez (DNS), Socijalistička partija Srpske (SPS) i Nebojša Vukanović i njegov pokret Pravda i red.

Okupljeni su uzvikivali „Mile, lopove!“ i „Dosta je!“

„Jedna afera-jedan referendum“, „Odmah popis korumpirane bande“, "Ubice svoga naroda, skinite maske, podnesite ostavke", neke su od poruka koje su na transparentima nosili okupljeni. Demonstranti su na proteste autobusima došli iz svih dijelova RS.

Protest u Banjaluci, 2. septembar 2021.
Protest u Banjaluci, 2. septembar 2021.

Stanivuković: Ustanak protiv privatne države

Ovo večeras nije protest, ovo je ustanak protiv privatne države, poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

„Danas mi krećemo u borbu protiv njihovog porodičnog zuluma, privatne države, Dodikovih dahija, porodičnih i privatizovanih institucija. Ovo večeras nije protest, ovo je ustanak protiv privatne države!“, naglasio je Stanivuković.

„Oni su tehnički industrijski gas, prljavi, nečisti i garavi, a mi smo čisti medicinski kiseonik, i izliječićemo Republiku Srpsku“, poručio je gradonačelnik Banjaluke.

Lider PDP-a Branislav Borenović poručio je da su izbori, koji će biti održani tačno za godinu dana, dan odluke, te da je „slobodna Banjaluka za slobodnu Republiku Srpsku“.

„Želimo da pokažemo da ovo može da bude normalna i slobodna zemlja, da više nikome ne padne na pamet da kupuje maske za 30 feninga, a da ih prodaje za marku, da kupuju respiratore za 15 hiljada maraka, a prodaju narodu za 100 hiljada maraka, da kumovske i tajkunske zgrade nude narodu za 100 miliona maraka, da guše svoj narod kisikom, da guše medije, i zato ćemo im reći dosta više“, rekao je Borenović.

Opozicioni skup u Banjaluci je organizovan zbog afere kiseonik, Trg Krajina, Banjaluka, 2. oktobar
Opozicioni skup u Banjaluci je organizovan zbog afere kiseonik, Trg Krajina, Banjaluka, 2. oktobar

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović istakao je da „građani RS žele da žive pošteno od svoga rada“.

„Doveli su nas u situaciju da smo dužni mnogo više od drugog entiteta, da mladi ne žele da žive ovdje, doveli su do najnižeg standarda u Evropi, a boračku populaciju do prosjačkog štapa. Rastu korupcija i kumovske veze. Došli smo ovdje da branimo i slobodu medija, da branimo našu BN televiziju“, rekao je Radović.

Povod za proteste, prema navodima iz opozicije jeste pokušaj umanjenja medijskih sloboda gašenjem medija sa kritičkim odnosnom prema vlasti u RS, poput BN TV-a, pod krinkom obaveze BiH da ugasi jednom broju komercijalnih televizija analogni signal.

Protestima je prethodila i “auto-litija“ centralnim ulicama Banjaluke, tokom koje su predstavnici opozicije pozivali građane na proteste da se pridruže borbi “za bolje i pravednije društvo”.

Protest SNSD-a u Bijeljini

Istovremeno, u Bijeljini na sjeveroistoku BiH, vladajuća koalicija u tom gradu okupljena oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) održala je protestni skup pod nazivom “Bijeljina mora bolje”, na kojem je zatraženo „bolje upravljanje gradom“ ili opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Okupljeni su nosili transparente sa porukoma Petroviću, na kojima je, između ostalog navedeno "Obećao si eksperte, a doveo si kumove i rođake", "Smjena", te „Ne brukaj nas više“.

Gradski odbor SNSD-a u Bijeljini pozvao je 28. septembra gradonačelnika da deblokira grad ili će biti prinuđeni da pokrenu njegov opoziv.

Predsjednik stranačkog odbora SNSD-a u Bijeljini Vladimir Lazić upozorio je da Petrović od početka svog mandata uporno opstruiše razvoj tog grada i regije, zbog čega trpe građani.

Dok se protestvovalo u Bijeljinji, bijeljinski gradonačelnik Ljubiša Petrović učestvovao je na opozicionim protestima u Banjaluci.

Šta se dogodilo u aferi 'kiseonik'?

Na protestima će biti zatražena odgovornost vladajućih struktura, predvođenih Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za aferu ‘kiseonik’.

Gradonačelnik Banjaluke i jedan od učesnika protesta, Draško Stanivuković podnio je krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci 24. septembra protiv ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, direktora Univerzitetsko kliničkog centra (UKC) RS Vlade Đajića, direktora firme "TGT" iz Laktaša Stanislava Čađe i glavnog zdravstvenog inspektora RS Milice Matijević.

Krivičnu prijavu Stanivuković je dopunio prijavom i Posebnom odjeljenju za borbu protiv korupcije i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštvu RS. Dopunom prijave su obuhvaćeni Radovan Višković, premijer RS, te Alen Šeranić, entitetski ministar zdravlja.

Kako je naveo u prijavi UKC RS za liječenje pacijenata koristi kisik koji je registrovan kao tehnički, a ne medicinski. Prema dokumentaciji koju je predstavio, kisik je nezakonito uvozila firma iz Laktaša čiji je direktor bivši ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo.

O gašenju analognog signala

Hrvatska je od BiH zatražila da od 1. jula do 31. decembra ove godine započne fazno gašenje predajnika koje koriste komercijalne televizije. Radi se o analognom zemaljskom televizijskom emitovanju.

U obrazloženju, koje su proslijedili Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH (RAK), su naveli da bi “nastavak korištenja spornih predajnika ometao provođenje aktivnosti na 5G pristupnoj mreži” u Hrvatskoj.

RAK BiH je obavijestila o planu gašenja analognih predajnika 26 komercijalnih televizijskih stanica, među kojima je i BN TV.

XS
SM
MD
LG