Dostupni linkovi

Opozicija različito o prekidu izbornih radnji u Srbiji


Nakon proglašenja vanrednog stanja, javni beležnici-notari u Srbiji obustavili su overu potpisa birača (Fotografija birača na jednim od prethodnih izbora u Srbiji)
Nakon proglašenja vanrednog stanja, javni beležnici-notari u Srbiji obustavili su overu potpisa birača (Fotografija birača na jednim od prethodnih izbora u Srbiji)

Opozicioni Savez za Srbiju i Nova stranka podržavaju odluku Republičke izborne komisije (RIK) o prekidu izbornih radnji za opšte izbore prvobitno planirane za 26. april, dok Srpska radikalna stranka (SRS) ima primedbe.

Odluka u vezi sa izborima, kako je saopštio RIK, doneta je u sklopu vanrednog stanja u Srbiji u borbi protiv korona virusa.

"Zaista je razumno što je uvedeno vanredno stanje i što se sve te stvari odlažu", izjavio je Nikola Jovanović, iz Saveza za Srbiju, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Zoran Živković, iz Nove stranke, rekao je za RSE da se radi o logičnoj odluci.

"Zato što je nemoguće vršiti izborne radnje ako su ograničena ljudska prava, a uvođenje vanrednog stanja ima i to kao svoju posledicu", naveo je Živković.

Aleksandar Šešelj, šef Izbornog štaba Srpske radikalne stranke (SRS), rekao je za RSE da ta parlamentarna partija nije zadovoljna odlukom RIK-a.

"Sve su odluke donešene a da nijedna druga partija nije konsultovana. Odnosno, sve su odluke donešene dekretom", naveo je Šešelj.

Obaveza propisana Uredbom

Vanredno stanje u Srbiji u borbi protiv korona virusa proglašeno je 15. marta odlukom predsednika države Aleksandra Vučića. Republička izborna komisija je na sednici 16. marta, kako je saopšteno, u skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja donela Rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora koji su raspisani za 26. april.


"Na ovaj način sprovešćemo našu obavezu propisanu ovom uredbom ali što je najvažnije daćemo svoj doprinos u zajedničkoj borbi protiv ove nesreće koja nas je sve zajedno zadesila, jer izbori mogu da stanu ali život ne", rekao je Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije.

Kako je saopšteno odluka važi za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, a izbori će se nastaviti u skladu sa odlukom o prekidu vanrednog stanja što će biti uređeno posebnim aktom RIK-a.

Obustavljena overa potpisa birača

Nakon proglašenja vanrednog stanja, javni beležnici-notari u Srbiji obustavili su overu potpisa birača. Kako je javno beležnička komora saopštila za portal Insajder, ta službena radnja biće obustavljena sve dok se ponovo ne steknu uslovi za obavljanje tog pravnog posla.

"Na taj način javni beležnici su se hitno prilagodili merama koje su doneli nadležni organi kako bi zaštitili građane i zaposlene u javnobeležničkim kancelarijama od epidemije korona virusa", naveli su u Javnobeležničkoj komori.

Aleksandar Šešelj, iz SRS-a, kaže da će ta partija aktivnosti nastaviti u skladu sa preostalim mogućnostima.

"Više nije moguća terenska kampanja, tako da su ostale još nacionalne i lokalne televizije. Videćemo koliko će nam to biti dostupno u predstojećem periodu. Mi ćemo biti u kontaktu sa našim članstvom i stranačkom infrastrukturom kroz Srbiju ali ništa drugo više nije do nas", ističe Šešelj.

Zoran Živković, iz Nove stranke, kaže da je ta partija tražila da se okončaju izborne radnje.

"Još pre sedam ili osam dana bilo je nemoguće raditi nekakvu kampanju i potpuno je prirodno da izbori budu pomereni dok se ne okonča vanredno stanje. I najlogičnije bi bilo da kada se okonča da se onda počne iz početka", smatra Živković.

Nikola Jovanović, iz Saveza za Srbiju, kaže da ta organizacija generalno podržava vanredno stanje i potrebne mere.

"Takođe smo i mi suspendovali sve stranačke aktivnosti. Mislim da je sada zaista ključni cilj svih u Srbiji borba protiv korona virusa i da ne treba razmišljati o stranačkim interesima", zaključio je Jovanović.

Prazni kafići, vojska na ulicama Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Povučeni i posmatrači

Posmatračka misija Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA saopštila je 16. marta da je povukla svih 120 dugoročnih posmatrača sa terena širom Srbije zbog ozbiljnosti situacije sa korona virusom.

"S obzirom da nam je bezbednost građana na prvom mestu, smatramo da je u novonastaloj situaciji ovo jedina ispravna i odgovorna odluka. Naši dugoročni posmatrači nastaviće praćenje izveštavanja medija o kampanji, kao i kampanju na društvenim mrežama", saopštila je CRTA.

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR saopštila je 17. marta da su obustavljene misije za posmatranje vanrednih parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji 12. aprila i parlamentarnih izbora u Srbiji 26. aprila.

"Aktivnosti posmatranja izbora Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR privremeno su ograničene pošto države ograničavaju prekogranična putovanja kao odgovor na povećane zdravstvene rizike", saopštio je ODIHR i dodao da je i dalje u bliskom kontaktu sa vlastima zemalja u kojima su izbori zakazani ove godine da bi bio u toku sa njihovim planiranjem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG