Dostupni linkovi

Opozicija poziva na dijalog u Skupštini i rešenje političke krize


Ramush Haradinaj

Opoziconi blok na Kosovu, kojeg čine Demokratski savez Kosova (LDK), Alijansa za budućnost Kosova (AAK), Inicijativa za Kosovo (Nisma), te pokret Samoopredeljenje (VV), pozvao je predsedavajuću konstitutivne sednice Skupštine Kosova Floru Brovina da sazove sednicu što pre kako bi se, nakon dva propala pokušaja, konačno izabralo predsedništvo ove institucije.

Ali, za razliku od sednice u četvrtak kada su glasali protiv kandidata Demokratske partije Kosova za predsednika Skupštine, opoziciona koalicija tvrdi da kao parlamentarna većina u Skupštini ima pravo da predloži kandidata za predsednika.

Lider AAK-a Ramuš Haradinaj kaže da je koalicija zabrinuta zbog načina na koji je sednica u četvrtak prekinuta i zbog toga što nastavak sednice još nije zakazan.

“Zabrinuti smo zato što nije omogućeno da se na sednici vodi debata a još uvek nije zakazan ni nastavak. Gubljenje vremena, zloupotreba od strane Flore Brovina, kao i zauzimanje institucija mora da ima granice. Koalicija LDK-AAK-Nisma zajedno sa Samoopredeljenjem jednog dana će staviti tačku na to, ali njena je obaveza, kao i njene partije, da prestanu da dalje zloupotrebljavaju pravo koje imaju”, kazao je Haradinaj.

Ovaj blok se inače poziva na odluku Ustavnog suda o izboru predsednika Skupštine na osnovu koje, između ostalog, poslanici trebaju da pronađu ustavno rešenje za predsednika ove institucije.

Haradinaj veruje da je najbolje rešenje po tom pitanju da se najpre o tome u Skupštini razgovara. On je, međutim, izbacio iz mogućnosti da poslanici opozicije glasaju za kandidata PDK-a.

Sve dok se politička kriza ne reši, važni procesi kao što je politički dijalog, osnivanje Suda za ratne zločine, vizna liberalizacija i drugi, su zaustavljeni. I tako je još od maja 2014.

Dren Doli iz Instituta za pravne i političke studije kaže da za rešavanje političke krize ne postoji mnogo opcija, uzimajući u obzir stavove parlamentarnih subjekata. On, međutim, dodaje da bi i bilo moguće rešenje problema ukoliko bi Thacijeva DPK odustala od mandata predsednika Skupštine. Ali, dodaje, takav scenario je gotovo nezamisliv.

„Ne verujem da je tako nešto moguće zbog, pre svega, dosadašnjeg ponašanja DPK. Ali, ostaje na rukovodstvu te partije da, možda na sledećoj sednici, razmotri situaciju i političku realnost“, kaže Doli.

Za analitičara Halila Matoshija, objektivno gledano, jedino rešenje bi moglo da bude da opozicioni blok glasa za kandidata PDK-a.

„Samo ukoliko pregovaranjem i političkim sporazumom lideri partija i predsednica zemlje dogovore da se izglasa kandidat PDK-a. Sve drugo je protivustavno“, kaže on.

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova prekinuta je u četvrtak nakon što kandidat Demokratske partije Kosova Arsim Bajrami nije dobio dovoljan broj glasova za predsednika Skupštine. Prva sednica je održana 17. jula kada je, na osnovu Ustavnog suda, neustavno izabran Isa Mustafa iz LDK za predsednika Skupštine.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga se, nakon neuspele konstitutivne sednice, odvojeno sastala sa liderima parlamentarnih političkih partija, te poručila da je „konstituisanje institucija Kosova neophodno kako bi procesi krenuli napred”.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

XS
SM
MD
LG