Dostupni linkovi

Američki sudija Carolan napustio Ustavni sud Kosova


Ustavni sud Kosova

Američki sudija u Ustavnom sudu Kosova, Robert Carolan, iz ličnih razloga je napustio je Ustavni sud Kosova.

Ovu informaciju saopštio je Ustavni sud, a o tome je obaviješten predsjednik ove institucije, Enver Hasani.

“Ustavni sud će nastaviti svoj rad kao i do sad”, dodaje se u saopštenju.

Sudija Carolan inače je imao suprotno mišljenje kada je Ustavni sud donio odluku da je izbor predsjednika Skupštine, Ise Mustafe, bio u suprotnosti sa Ustavom zemlje.

Ustvni sud Kosova je odlučio da je izbor Mustafija bio u suprotnosti sa zakonom zbog zbog postupka koji je slijeđen, kao i zbog zbog sadržaja, jer predsjednika Skupštine nije predložila najveća parlamentarna grupa.

U mišljenju američkog sudije, između ostalog, navodi se da “… pošto Ustav zahtijeva da kandidat koji se predlaže za predsjednika Skupštine mora takođe da bude izabran većinom glasova poslanika Skupštine, jasno je da je namera sastavljača Ustava bila da "najveća parlamentarna grupa" u Skupštini nije stranka iIi koalicija koja je dobila najveći broj narodnih glasova na prethodnim izborima, već najveća grupa u Skupštini koja bi mogla uspješno da izabere predsjednika… Za razliku od stranaka i koalicija, parlamentarne grupe se ne kandiduju na političkim izborima već se mogu formirati nezavisno od izbora od strane individualnih poslanika Skupstine. Praksa formiranja parlamentarne grupe se često dešava posle, a ne prije izbora".

Prema sudiji Carolanu, izbor Ise Mustafe je bio ustavan zato što je izabran od strane više od većina poslanika, a nakon neuspelog pokušaja izbora kandidata Demokratske partije Kosova.

Predsjednica Kosova je 1. septembra produžila mandate međunarodnim sudijama Ustavnog suda, troje njih od ukupno devet.

Opozicija na Kosovu usprotivila se takvoj odluci, uz obrazloženje da sudije imenuje predsjednik zemlje ali na prijedlog Skupštine. Skupština na Kosovu međutim još uvek nije konačno konstituisana.

U obrazloženju predsjednice se navodi da je ona produžila mandate međunarodnim sudijama na osnovu Međunarodnog sporazuma između Kosova i EU.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG