Dostupni linkovi

Opozicija: Odnos prema Peciju urušava ugled institucija


Lulzim Peci
Kosovske opozicione stranke najoštrije su osudile Vladu i Ministarstvo spoljnih poslova zbog načina na koji su postupili prema ostavci kosovskog oficira za vezu u Srbiji, Lulzima Pecija. Dok se Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada u četvrtak uopšte nisu oglašavali, poslanici opozionih partija u Skupštini Kosova su pohvalili Pecija i izrazili negodovanje zbog načina na koji su ga državni organi tretirali.

Lutfi Haziri poslanik Demokratskog saveza Kosova smatra da je Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) odgovorno za atribute koje pripisuje Lulzimu Peciju, pošto ga je etiketiralo kao čoveka koji ima veze sa srpskim tajnim službama i optužilo za ugrožavanje nacionalne bezbednosti države Kosovo. Haziri je nabrojao nekoliko obaveza koje je ambasador Peci imao u proteklim godinama čime se, prema njegovom mišljenju, dovodi u pitanje autentičnost optužbi ministarstva.

“Ako je neki ambasador bio vladin pregovarač u Briselu, koji je pregovarao oko projektnih zadataka i statusa oficira za vezu u Beču; neko ko je učestvovao u kreiranju diplomatske strategije, principa i politika; pa da onda na kraju vlada kaže da je to bio neki ambasador koji je imao veze sa tajnim službama, to je po meni krajnje neozbiljno i što je još gore, to je svakako narušavanje autoriteta institucija”, kaže Haziri.

Tokom rasprave u parlamentu, poslanica Pokreta Samoopredeljenje Alma Lama je okrivila premijera Hashima Thacija za ostavku Pecija. Ona je podsetila da je u svom obrazloženju posle ostavke, Peci napisao da se premijeru nije svidela njegova izjava medijima u Beogradu da se stvarna normalizacija odnosa sa Srbijom može postići samo kada Srbija prizna nezavisnost Kosova. Priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije najnormalniji je zahtev koji bi jedan kosovski diplomata trebalo da postavi, kaže Lama.

“U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova se može videti tipična logika komunista, gde jednog ambasadora koji je do juče smatran najboljim i najcenjenijim, ministarstvo danas proglašava špijunom. Način na koji ministarstvo spoljnih poslova tretira svoje diplomate je veoma zabrinjavajuć, sasvim amaterski i nezreo”, ocenjuje Lama.

Potrebna detaljnija pojašnjenja

Više kritika MSP nego Peciju uputili su i poslanici Alijanse za budućnost Kosova (AAK). Burim Ramadani ima dileme i sumnje u vezi sa objašnjenjima koja se navode u saopštenju MSP, dok traži od ovog ministarstva da, ako poseduje ikakve dokaze da je Peci ugrozio nacionalnu bezbednost, onda ih i obelodani i objavi javnosti, i da ne upotrebljava takve optužbe za etiketiranje diplomata.

Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova
"Postoji potreba za detaljnijim objašnjenjima, o tome u kojim tačkama je Peci ugrozio nacionalnu bezbednost na Kosovu! Ja ne verujem da je njegova izjava na srpskom prekršila našu nacionalnu bezbednost, jer na primer i nama godi kada američka ambasadorka govori na albanskom! Ali, ako je zaista bilo ikakvih sastanaka sa srpskim tajnim službama, onda treba da se objasni javnosti kada su se oni odvijali, sa kim se sastao i o čemu se pričalo. U suprotnom se ne smeju degradirati ljudi glasinama”, smatra Ramadani.

Nakon službe kao ambasador Kosova u Švedskoj, prema dogovoru koji je postignut između Prištine i Beograda, Lulzim Peci je postavljen na dužnost kosovskog oficira za vezu u Beogradu, u ponedeljak 17. juna, a u sredu 19. juna podneo je ostavku na tu funkciju. U svom obrazloženju, Peci je izjavio da ostavku nudi zbog neslaganja sa premijerima Hashimom Thacijem, koji ga je kritikovao zbog izjave date u medijima da prave normalizacije odnosa Kosova i Srbije može biti, samo kada Srbija prizna Kosovo.

Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo Pecija da je prekoračio svoje nadležnosti, pošto se obratio medijima u Beogradu na srpskom jeziku i da je ugrozio nacionalnu bezbednost, pošto je navodno, kako ministarstvo precizira, imao nekoliko sastanaka sa srpskim obaveštajnim službama. U saopštenju se ne daju nikakvi detalji što bi potvrdili ovu konstataciju.

U cilju realizacije sporazuma Kosova i Srbije, vlasti u Prištini su imenovale Valdeta Sadikua za novog oficira za vezu u Beogradu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG