Dostupni linkovi

Beograd i Priština razmenili oficire za vezu


Kosovski oficir za vezu preuzeo dužnost u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00
Direktan link

Kosovski oficir za vezu preuzeo dužnost u Beogradu

Branka Mihajlović, Bekim Beslimi i Miloš Teodorović

U ponedeljak su Beograd i Priština načinili simbolično veoma važan korak u normalizaciji odnosa i implementaciji Briselskog sporazuma. Razmenili su oficire za vezu koji su smešteni u prostorijama predstavnika EU u oba grada.

Tačno u podne, u Beogradu Ljuljzim Peci, oficir za vezu Kosova, preuzeo je posao u kancelariji EU. Dolazeći na svoje novo radno mesto, ambasador po zvanju, Peci je u Beogradu ispred Kancelarije EU rekao novinarima:

“Ovo je veoma značajan dan što se tiče normalizacije odnosa između Republike Kosovo i Republike Srbije. Ja očekujem otvorenu i dobri saradnju srpskih državnih institucija i ja sam ovde da dam svoj prilog u normalizaciji odnosa između naših dviju zemalja.”

Oficir za vezu Srbije u Prištini Dejan Pavićević u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao je da će njegove dužnosti biti prvenstveno primena briselskih sporazuma a onda i olakšavanje direktne komunikacije.
Dejan Pavićević u Prištini, 17. jun 2013.
Dejan Pavićević u Prištini, 17. jun 2013.

„Sami oficiri će dosta moći da pomognu u samoj komunikaciji i nekoj normalizaciji. Samim tim što ću ja biti u Prištini, a Peci u Beogradu, što ćemo direktno razgovarati, brže prenositi poruke, olakšavati svakodnevnu komunikaciju, implementaciju, ja mislim da će to doprineti u olakšavanju trenutne situacije“, kazao je Pavićević.

Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije za RSE o značaju ovog koraka u implementaciji sporazuma, kaže:

„To je samo jedan u nizu koraka koji su znaci da odnosi treba da idu u pravcu normalizacije, a da bi do toga zaista došlo, potrebno je da postoji obostrana politička volja da se stvari odvijaju u tom pravcu, što ne zavisi samo od ovog konretnog čina. Mi smo prethodnih dana postigli konkretan dogovor o imenovanju upravljačkog tima do održavanja izbora i o njegovim nadležnostima koji će utrti put izradi statuta i stvaranju administrativnih kapaciteta za buduće funkcionaisanje Zajednice srpskih opština, što je, mislim, za naše ljude u pokrajini još značajnije od dogovora koji je postignut danas. Naravno, pitanje amnestije, koje dominira razgovorima koji se vode u Briselu treba da stvori pravnu obnovu za pravnu sigurnost građana kao i da stvori preduslove za primenu sporazuma koji se odnose na pravosuđe i policiju.“

Ovaj događaj svakako nije najznačajniji u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova, slaže se saradnik Foruma za etničke odnose Nenad Đurđević, ali simoblično to jeste jaka poruka, jer imamo službenika jedne Vlade na teritoriji druge države ili entiteta, zavisi kako ko posmatra.S tim što su Beograd i Priština poslali različite poruke slanjem dvojice oficira sa različitim biografijama.
Ljuljzim Peci u Beogradu, 17. jun 2013.
Ljuljzim Peci u Beogradu, 17. jun 2013.

„Simbolično je jako važno jer imamo službenika jedne Vlade na teritoriji druge države ili entiteta, zavisi kako ko posmatra. Očigledno da je Kosovo to doživelo kao razmenu diplomatskih predstavnika, pošto gospodin Peci ima status ambasadora, bio je u Španiji, dakle osoba od iskustva, imenovala ga je predsednica Kosova. Kosovu je jako važno i za njihovu javnost da ovo predstavi kao još jedan put ka priznavanju kosovske nezavisnosti i to su izjave koje su se čule u Prištini. Beogradska strana to potpuno drugačije posmatra. Pavićević koji je vodio tehnički dijalog, je poslat na Kosovo da omogući da se dogovori sprovedu, da se implementacija na najbolji mogući način izvrši.“

Na pitanje hoće li se jednog dana predsednik republike sastati sa kosovskim oficirom za vezu, njegov savetnik Marko Đurić je za RSE odgovorio:

„Oficir za vezu ima svoj sporazumima definisan delokrug nadležnosti koji ne obuhvata sastanke sa najvišim zvaničnicima centralnih vlasti.“

Nenad Đurđević ipak smatra da će budućnost pokazati ko biti na vezi sa oficirom za vezu u Beogradu:

„Sigurno će buduće vreme pokazati sa kim komuniciraju oficiri za vezu, ko su njihovi sagovornici i na kom nivou. Mislim da će se svaki takav detalj gledati sa obe strane, kako bi se kroz te simbolične geste protumačilo na koji način jedna strana tretira drugu“.

Da li je u svetskoj diplomatiji poznat ovakav status oficira za vezu? Član Foruma za međunarodne odnose Vatroslav Vekarić kaže:

“Ovo je popriličan raritet, mada je bilo slučajeva gde su trgovinski predstavnici obavljali diplomatske funkcije, kao u slučaju Tajvana. Međutim, ovo je jedan sui generis status. Oni de facto imaju sve diplomatske imunitete, zaštitu, a sa druge strane, s obzirom da države nisu međusobno priznate, oni nemaju formalno status diplomate.”

Zanimljivo je kakav će tretman kosovski oficir za vezu imati u stranim ambasadama u Beogradu. Hoće li on, rame uz rame sa ambasadorima, učestvovati u diplomatskom životu Beograda ili će diplomatski protokol uvažavati činjenicu da on nije u ovoj misiji njihov kolega po rangu.

“Biće sigurno pozivan od strane ambasada koje su priznale Kosovo na sva diplomatska događanja, prijeme... a nije isključeno da će biti pozivan i na prijeme zemalja koje nisu priznale Kosovo, ali to je manje verovatno”, zaključuje Vekarić.
XS
SM
MD
LG