Dostupni linkovi

Opozicija kritikuje rukovanje, Jahjaga spremna za susret sa Nikolićem


Rukovanje Borisa Tadića i Hašima Tačija, foto: Tom Dubravec /Cropix
Rukovanje Borisa Tadića i Hašima Tačija, foto: Tom Dubravec /Cropix
Rukovanje bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i kosovskog premijera Hašima Tačija na međunarodnoj konferenciji "Croatia summit 2012" nije ostavilo ravnodušnim političare na Kosovu i Srbiji.

Istovremeno je predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila da je spremna za razgovore sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

"Mi jedino kao legalni i legitimni lideri naših država, izražavajući volju naših građana, možemo razgovarati. I kroz taj razgovor naći čvrsta i postojana rešenja, koja znače i mir i stabilnost u regiji i šire", kazala je Jahjaga u intervjuu za novosadski "Dnevnik".

Dodala je da Kosovo želi da novi lideri Srbije prihvate realnost i što pre priznaju Republiku Kosovo, i da kao dve susedne države uspostave diplomatske odnose i sarađuju na putu evroatlantskih integracija.

Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga
Dok mediji susret kosovskog premijera i lidera Demokratkse stranke ocenjuju kao istorijski, Tadić je u nedelju rekao da njegovo rukovanje s Tačijem ima "simboličku dimenziju" i da je to bilo "pristojno rukovanje", kao i da učešćem na tom forumu nije prekršio nijedan akt državne politike.

"To je jedan trenutak koji ima simoličku dimenziju, ne treba ga ni potcenjivati ali on nije akt tako velikog dosega ili tako velikih posledica. Mnogo je važnije ući i konačno dovršiti pregovore, pronaći rešenje za problem Kosova", kazao je bivši predsednik Srbije za Prvu televiziju.

Tadić je naveo da Srbija ne može rešiti problem Kosova ako ne razgovara s legitimnim predstavnicima ljudi na Kosovu.

Samoopredeljenje: Hegemonistička politika

Dve od tri opozicione parlamentarne partije na Kosovu su reagujući na kratak subotnji susret Tačija i Tadića saopštile da ne odobravaju taj potez Tačija.

Poslanik i član Predsedništva Demokratskog saveza Kosova, Arben Gaši je izjavio da je "obaveza premijera da na osnovu ustavnih ovlašćenja predstavlja Republiku Kosova u inostranstvu, ali samo i jedino kao premijer Kosova".

"Ako ima susrete sa zvaničnicma koji ga ne priznaju kao premijera države Kosovo, to predstavlja gaženje Ustava", kazao je Gaši za RTK.

Potpredsednik Skupštine Kosova iz redova pokreta Samoopredeljenje Glauf Konjufca je ocenio da je susret Tači-Tadić štetan za Kosovo.

"Susret Tačija sa Tadićem u Dubrovniku je još jedan znak da je ova Vlada spremna da se susretne sa srpskim političarima koji su glavni krivci što Kosovo ostaje podeljeno; koji plaćaju i kontrolišu kriminalne strukture na severu zemlje; i koji su dugo bili predstavnici hegemonističke politike Srbije prema Kosovu", ocenio je Konjufca.

Generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova i poslanik Skupštine Kosova Burim Ramadani smatra da susret Tači-Tadić treba posmatrati kao "stisak ruke koji nema političke efekte".

Srpsko nacionalno veće (SNV) na severu Kosova ocenilo je u nedelju da ovaj susret predstavlja kako se navodi nastavak pogubne politike Demokratske stranke na putu ka priznanju nezavisnog Kosova.

Reakcije u Srbiji

Mandatar za sastav vlade Srbije Ivica Dačić pozvao je Demokratsku stranku da se izjasni da li je promenila politiku sada kad je opoziciona stranka, u odnosu na period kad je bila na vlasti.
Ivica Dačić
Ivica Dačić

Dačić je komentarišući vest da se lider demokrata Tadić sreo sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, rekao da je Tadić u privatnoj poseti i da on može da zastupa samo članove DS budući da više nije na državničkoj funkciji.

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, ocenio je da svako ima pravo na svoju stranačku politiku.

"Svako ima pravo na svoju stranačku politiku, a ta stranačka politika je drugačija od naše", rekao je Vučić.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da je "za region, za Srbiju i Kosovo, za naše narode značajan svaki politički gest koji relaksira odnose", prenosi RTS.

"U tom svetlu treba posmatrati i ono što se dogodilo u Dubrovniku, ali i priznati da je reč o zakasnelom aktu koji bi imao mnogo veći značaj za budućnost srpsko-albanskih odnosa da se dogodio pre nekoliko godina", smatra Jovanović.

(VIDEO: Susret Hašima Tačija i Borisa Tadića na samitu u Dubrovniku, 7. jul 2012)
XS
SM
MD
LG