Dostupni linkovi

Brisel: Susret Nikolić - Jahjaga verovatno u ranu jesen


Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić, kombinovana fotografija
Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić, kombinovana fotografija
U strukturama Evropske unije definitivno se ocenjuje da bi trebalo da dođe do susreta na najvišem nivou između Beograda i Prištine, između novoizabranog predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednice Kosova Atifete Jahjage. U Briselu se, međutim, čeka formiranje nove vlade Srbije, nakon čega sledi letnja pauza, ali se nadaju da će do tog susreta doći relativno skoro, već u ranu jesen, pre oktobarskog izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana na putu evrointegracija.

Pripreme za susret Nikolić-Jahjaga, kako javlja Rikard Jozwiak, dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela, još uvek nisu na oficijelnom dnevnom redu najviših organa Evropske unije; nisu, dakle, zvanično počele u njenim institucijama - Evropskom savetu ili Evropskoj komisiji - ali se odvijaju na ekspertskom nivou, u diplomatskim korovima vodećih zemalja-članica Evropske unije – Velike Britanije, Francuske, Nemačke:

„U ovom momentu eksperti u pojedinim evropskim prestonicama obavljaju uzajamne konsulatacije u pripremi ovog susreta, istovremeno se fokusirajući na dva momenta: u kojoj meri su Beograd i Priština žele da do ovog susreta dođe i kada je pravi trenutak da organizaciju tog susreta preuzme Evropska unija i najviši ešeloni njene mašinerije“.

Iako je još rano za utvrđivanje preciznijeg tajminga za susret između predsednika Srbije i predsednice Kosova, Jozwiak kaže da je naverovatnije da do njihovog sastanka može doći u ranu jesen:

“Jasno je da najpre mora doći do formiranja vlade u Beogradu. Na to Evropska unija čeka, što znači da do tog susreta neće doći pre nego što dobijemo novu srpsku vladu. Onda, krajem jula ili početkom avgusta, počinje letnja pauza kada Evropska unija neće raditi. S druge strane, s obzirom da će sledeći izvešaj Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana u evointegracijama biti objavljen u oktobru, logično je očekivati da, će taj susret, ako do njega dođe, verovatno biti održan u ranu jesen“, kaže Jozwiak.

Inicijativa potekla iz Beograda

Da se u Evropskoj uniji radi na tome da do ovog susreta dođe, preneli su i pojedini kosovski mediji. Tako se „Koha ditore“ poziva na neimenovane zvaničnike bliske kabinetu Catherine Ashton, visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, koji kažu da se nakon posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Briselu i iskazivanja njegove spremnosti da sarađuje, radi na susretu Nikolić-Jahjaga jer se ocenjuje da bi njihov sastanak i razgovori unapredili odnose i dijalog između Beograda i Prištine.

U međuvremenu u Beogradu pojedini političari, među kojima se najviše ističe zamenik premijera i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, informacije o spremnosti šefa svoje države da otvori komunikaciju sa visokim zvaničnicima iz Prištine predstavljaju kao dodatni zahtev, odnosno, pritisak Brisela na Srbiju.

Tim tvrdnjama o novim pritiscima Evropske unije na Srbiju odmah su se, bez ikakvog kritičkog otklona i nezavisne provere, pridružili i pojedini mediji u Srbiji.

Otuda je Jelko Kacin, potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana i izvestilac Parlamenta za Srbiju, za Radio Slobodna Evropa podsetio da je inicijativa o spremnosti za susret na vrhu između Beograda i Prištine zapravo potekla iz Beograda:

„Znam da je predsednik Srbije, gospodin Tomislav Nikolić tokom prošlonedeljne posete Briselu rekao da je spreman sa svakim na Kosovu da razgovara osim sa premijerom Kosova Hashimom Thacijem. On je sam rekao da je spreman na dijalog sa gospođom Atifete Jahjagom, predsednicom Kosova. To je izjava predsednika Srbije i ja ne vidim nikakvu potrebu da se prave aluzije na Evropsku uniju kada je takva izjava zapravo došla od predsednika Srbije”, rekao je Kacin.

I najviši zapadni diplomatski predstavnici u Beogradu, izjavili su lokalnim međima da nikakvih dodatnih uslovljavanja Srbije nema, a ambasador Austrije Klemens Koja kaže da je začuđen “zbog neprestanih spekulacija, koje obično inicira Ivica Dačić, o dodatnim uslovima”.
XS
SM
MD
LG