Dostupni linkovi

State Department čestitao Schmidtu na imenovanju


Kristijan Šmit, novi Visoki predstavnik u BIH
Kristijan Šmit, novi Visoki predstavnik u BIH

Američki Stejt Department čestitao je Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) na imenovanju za novog visokog predstavnika u BiH.

"Zahvaljujemo ambasadoru Inzku i radujemo se nastavku partnerstva u podršci i provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma", napisao je na svom Twitteru glasnogovornik Stejt Departmenta Ned Price.


Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu (PIC) mira službeno su u četvrtak, 27. maja, imenovali Kristijana Šmita za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka.

Schmidt će na mjestu visokog predstavnika naslijediti Valentina Inzka, koji je na ovoj poziciji od 2009. godine, a koji je podnio ostavku u četvrtak, 27. maja.

“Jako sam zadovoljan što me danas Upravni odbor Vijeća za provedbu mira imenovao za narednog visokog predstavnika u BiH. I čast mi je kao i posvećenost da blisko sarađujem sa međunarodnom zajednicom za budućnost ljudi u BiH”, rekao je novoizabrani visoki predstavnik.

Šmit se također zahvalio Valentinu Inzku na kako je rekao “dugogodišnjoj izvanrednoj posvećenosti uredu i ljudima u BiH.”

“On će to nastaviti raditi dok ja ne preuzmem dužnost 1. avgusta.”

Za ukidanje OHR-a u BiH su 2008. godine postavljena 5+2 uvjeta i cilja, među kojima su raspodjela imovine između države i drugih nivoa vlasti, rješenje za vojnu imovinu, provođenje Konačne odluke za Brčko distrikt, fiskalna održivost BiH, te vladavina prava.

Ona podrazumijeva usvajanja Državne strategije za ratne zločine, donošenje zakona o strancima i azilu i usvajanje Državne strategije za reformu sektora pravosuđa.

Upravni odbor PIC-a izrazio je zahvalnost ambasadoru Valentinu Inzku na "njegovoj dugotrajnoj, izuzetnoj posvećenosti i ogromnom doprinosu provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma kao i sigurnosti i stabilnosti u BiH u posljednjih 12 godina".

Funkcija visokog predstavnika sa statusom diplomatske misije u BiH je uspostavljena u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, koji se obično naziva Dejtonski mirovni sporazum, dogovorenim 21. novembra 1995. u vojnoj bazi u američkom Dejtonu i potpisanim 14. decembra 1995. u Parizu, tačnije Aneksom 10 sa zadatkom da nadgleda provedbu mirovnog sporazuma.


Visoki predstavnik za BiH je međunarodni predstavnik Ujedinjenih nacija koji nadgleda i koordinira sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zadatak visokog predstavnika je, između ostalog, da nadgleda sprovođenje mirovnog rješenja, održava kontakte sa strankama radi promovisanja njihovog potpunog pridržavanja civilnih aspekata mirovnog sporazuma, periodično izvještava Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Sjedinjene Države, Rusku Federaciju te druge zainteresovane vlade, o napretku sprovođenja mirovnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG