Dostupni linkovi

OEBS zabrinut zbog pojačanih sukoba u Ukrajini


Žena stoji pored svoje kuće koja je oštećena u borbama ukrajinske vojske i proruskih separatista, 18. februar 2020.
Žena stoji pored svoje kuće koja je oštećena u borbama ukrajinske vojske i proruskih separatista, 18. februar 2020.

Ponovni sukobi na istoku Ukrajine zabrinjavaju i prete da ponište sve pozitivne korake koji su učinjeni prethodnih meseci kako bi se sukobi prekinuli, poručuju iz OEBS-a. Dok ukrajinska vojska optužuje separatiste za napad, oni tvrde da je Kijev pokušao da zauzme teritoriju koju ne kontroliše.

Intenziviranje borbi na istoku Ukrajine duboko zabrinjava, poručuju iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nakon jučerašnjeg sukoba ukrajinske vojske i separatista koje podržava Rusija.

OEBS: Strane da ostanu posvećene sporazumu iz Minska

Predsedavajući OEBS-a albanski premijer Edi Rama i generalni sekretar organizacije Tomas Greminger žale zbog posledica sukoba i pozivaju obe strane da se uzdrže od nasilja i u potpunosti poštuju sporazum o prekidu vatre koji je postignut u decembru prošle godine u Parizu.

"Dogovor o prekidu vatre se svakodnevno krši, uprkos sporazumu iz Minska i dogovoru iz Pariza od pre dva meseca, gde je izražena iskrena posvećenost da se sporazum o prekidu vatre u potpunosti sprovede na terenu", poručuje Rama.

Sa njim je saglasan i generalni sekretar Greminger, koji strane poziva na potpunu uzdržanost, kako ne bi poništile sve pozitivne korake koji su poslednjih meseci preduzeti u cilju deeskalacije sukoba.

Najžešći sukob u poslednjih nekoliko meseci

Ukrajinska vlada i proruski separatisti razmenjuju optužbe za napad, koji se dogodio nedaleko od mesta na istoku Ukrajine iz kog su se vojnici povukli u novembru prošle godine.

Dok Kijev tvrdi da su separatisti napali ukrajinske položaje oko pet sati ujutru po lokalnom vremenu, blizu grada Zolot, separatisti poručuju da je do sukoba došlo jer je ukrajinska vojska pokušala da uđe na teritoriju koju ne kontroliše i zagazila u minsko polje.

Prema rečima lidera separatističkih snaga u Lugansku Jakova Osadačija, separatisti su izgubili četiri vojnika, a isto toliko je i ranjeno.

General ukrajinske vojske Ruslan Komčak na konferenciji za štampu nakon sukoba 18. februara
General ukrajinske vojske Ruslan Komčak na konferenciji za štampu nakon sukoba 18. februara

Ukrajinski general Ruslan Komčak naveo je da je borba prestala oko 22 časa, nakon što su separatisti, koje podržava Moskva, odlučili da prekinu vatru kako bi zbrinuli ranjene.

"Tri ukrajinska položaja bila su izložena žestokom napadu granata, tenkovskih raketa i pešadijskih metaka. Vojska je bila primorana na punu mobilizaciju kako bi odbranila napadnuta područja", poručio je Komčak nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim i saopštio da je u sukobu poginuo jedan ukrajinski vojnik, dok su četiri ranjena.

Ko kontroliše položaje?

Odmah nakon borbe se verovalo da je ukrajinska vojska izgubila kontrolu nad ovom oblašću, jer je morala da se povuče sa najkritičnije tačke borbe.

Međutim, prema poslednjim informacijama generala Komčaka, nijedna strana trenutno nema kontrolu nad tim položajima.

Rat u Ukrajini, koji je počeo nakon ruske aneksije Krima, traje već šest godina. Ubijeno je više od trinaest hiljada ljudi, dok je milion i po njih raseljeno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG