Dostupni linkovi

U sukobima na istoku Ukrajine stradao vojnik


Proruski pobunjenici su sa svoje strane optužili ukrajinsku vojsku (na fotografiji) za "krvavu provokaciju"
Proruski pobunjenici su sa svoje strane optužili ukrajinsku vojsku (na fotografiji) za "krvavu provokaciju"

Jedan ukrajinski vojnik je stradao i pet je povređeno u sukobu sa proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine, saopšteno je danas, 18. februara, u Kijevu, prenosi agencija Frans pres.

"Pobunjenici i (ruski) okupatori su organizovali ciničnu provokaciju u pokšaju da ugroze mirovni proces", naveo je na Fejsbuku ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Prema njegovim rečima, Ukrajina ima jaku vojsku koja je snažno odgovarila.

"Situaciju sada u potpunosti kontroliše naša vojska. Ta provokacija neće promeniti našu politiku. Idemo odlučno ka kraju rata i ka miru", rekao je Zelenski malo kasnije na konferenciji za novinare.

Napad se dogodio na području Luganjska. Proruski pobunjenici su jutros pokušali da probiju liniju fronta artiljerijskim napadom na ukrajinske vojne položaje, navela je vojska i dodala da je sukob trajao nekoliko sati.

Američka ambasada je pozvala hitno Rusiju da se drži obaveza prema mirovnom dogovoru, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je bilo žrtava na obe strane i da nema detalje o sukobu.

Proruski pobunjenici su sa svoje strane optužili ukrajinsku vojsku za "krvavu provokaciju" bombardovanjem njihove teritorije.

U Ukrajini skoro šest godina traje sukob na istoku gde je stradalo više od 13.000 ljudi, a 1,5 miliona napustilo svoje domove. Intenzitet sukoba je znatno opao posle potpisivanja mirovnog sporazuma u Minsku 2015. godine, ali periodično izbajaju sukobi.

XS
SM
MD
LG