Dostupni linkovi

Kremlj imenovao visokog zvaničnika za pregovore sa Ukrajinom


Dmitrij Kozak
Dmitrij Kozak

Ruski zvaničnik Dmitrij Kozak (Dmitry Kozak) imenovan je za glavnog pregovarača Rusije u odnosima s Kijevom i separatistima koje Moskva podržava na istoku Ukrajine, objavio je Kremlj.

Ova objava dolazi u trenutku u kome se radi na deeskalaciji petogodišnjeg sukoba koji je odneo na hiljade života, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) na stranici na engleskom jeziku.

Portparol predsednika Rusije Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Kozak, koji je zamenik šefa ruske predsedničke administracije, najviši do sada imenovani zvaničnik Kremlja kada je u pitanu Ukrajina.

Kozak je (61) rođen u nekadašnjoj sovjetskoj Ukrajini.

Kozak će zameniti Vladislava Surkova, koji je od 2013. godine nadgledao veze Rusije sa Ukrajinom i drugim bivšim sovjetskim državama.

Peskov nije rekao da li će Surkov (55) napustiti Kremlj, ali je istakao da je Kozak sada glavni čovek Kremlja za Ukrajinu.

"Kozak, u svojoj novoj ulozi, glavni je za ukrajinska pitanja", rekao je Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi 11. februara.

Kozak je nekadašnji potpredsednik Vlade Rusije. Krajem prošlog meseca postavljen je za zamenika šefa administracije Kremlja.

Kozak je nadgledao Putinovu prvu izbornu kampanju 2004. godine, bio je odgovoran za pripremu Zimskih olimpijskih igara 2014. u Sočiju i bio je glavna osoba Kremlja za veze sa Moldavijom.

Odnosi Moskve i Kijeva narušeni su nakon što je Rusija anektovala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. godine i od kada su izbile borbe između ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Moskva na istoku Ukrajine.

Rusija negira bilo kakvu ulogu u sukobu u kojem je do sada poginulo više od 13.000 ljudi.

Kozak je među ruskim zvaničnicima koje je Zapad sankcionisao nakon što je Rusija zauzela Krim.

Putin i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prvi put su se sastali na samitu u Parizu u decembru 2019, sa ciljem da dogovore mere kako bi se okončao sukob.

Posle ovog sastanka usledila je velika razmena zarobljenika.

Razmena zarobljenika na istoku Ukrajine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

XS
SM
MD
LG