Dostupni linkovi

Ukrajina razmenila zarobljenike sa pobunjenicima na istoku


Razmena zarobljenika na istoku Ukrajine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Razmena zarobljenika na istoku Ukrajine

Ukrajinske snage i proruski pobunjenici na istoku te zemlje razmenili su u nedelju zarobljenike, što je korak ka okončanju petogodišnjeg rata.

Da je razmena završena potvrđeno je i na Tviter stranici ukrajinskog Predsedništva.

„Međusobna razmena zatvorenika je završena“, objavljeno je na zvaničnom Tviter nalogu ukrajinskog Predsedništva, na čijem čelu je Volodimir Zelenski. Takođe se navodi da je 76 ljudi oslobođeno i prebačeno u vladu.

Još uvek, međutim, nije poznato koliko zatvorenika je predato separatistima.

Ranije u nedelju je medijska agencija UNIAN objavila, citirajući predstavnika separatista iz Donjecka, da se očekuje da im ukrajinska strana preda 87 ljudi, te da će pobunjenici dati 55 zarobljenika.

Oslobođena i dva novinara RSE

Među oslobođenima su i dva novinara ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE), Stanislav Asejev i Oleh Halaziuk, koje su pobunjenici zatvorili 2017. godine, tokom njihovog izveštavanja u regionu Donjecka.

Predsednik RSE Džejmi Flaj saopštio je da je ova medijska kuća sa raošću i olakšanjem primila vest o oslobađanju dvojice novinara.

„Oni su dve i po godina držani bez mogućnosti da se sa njima komunicira, ne zato što su počinili neki zločin, već zato što su istinito izveštavali o ruskoj okupaciji njihove domovine“, rekao je Flaj.

On se zahvalio ukrajinskom predsedniku Zelenskom i Vladi te zemlje na njihovoj posvećenosti da Asejev i Halaziuk budu oslobođeni, kao i aktivistima i pravnicima iz celog sveta koji su „bili njihov glas, dok oni nisu mogli da govore“.

Razmena zarobljenika je izvršena kod punkta Majorsk, u blizini sela Gorlovka u istočnoj Ukrajini.

UŽIVO: Razmena zatvorenika

Razmena je dogovorena ranije ovog meseca na samitu lidera Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske.

To je druga velika razmena zarobljenika između dve strane. Prethodna velika razmena odigrala se pre dve godine, kada su 233 pobunjenika zamenjena za 73 pripadnika ukrajinskih snaga.

Razmena zarobljenika po ključu "sve za sve" dobila je zamah tokom mirovnih pregovora u Parizu 9. decembra među takozvanim Normandijskom četvorkom – Ukrajinom, Rusijom, Francuskom i Nemačkom, kako bi se okončao petogodišnji sukob u Ukrajini.

U tom ratu je do sada poginulo više od 13.000 ljudi, otkako je Moskva nasilno anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, a naoružane trupe koje podržava Rusija zauzele istok Ukrajine, uključujući Donjeck i lugansku oblast.

Rusija, međutim, insistira na tome da ne učestvuje u sukobu, iako su zapadne zemlje ukazale da za to postoje značajni dokazi, među kojima su komunikacija sa vođama separatista, zarobljeni ruski vojnici i ruske žrtve u okršajima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG