Dostupni linkovi

Od jeseni učenici hrvatskih škola će posjećivati Jasenovac


Prema podacima Spomen-područja Jasenovac, prošle godine posjetilo ih je 15 školskih grupa iz Hrvatske
Prema podacima Spomen-područja Jasenovac, prošle godine posjetilo ih je 15 školskih grupa iz Hrvatske

Od sljedeće školske godine, dakle od ove jeseni, u hrvatske škole uvodi se predmet Građanski odgoj, a u skladu s kurikulumom tog predmeta Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučit će školama posjetu Spomen-području na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora Jasenovac. Odluku pozdravljaju predstavnici srpske manjine i antifašističkih boraca, koji su to pred nekoliko mjeseci i službeno zatražili.

Saborski zastupnik srpske manjine i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac je sa saborske govornice pozdravio ovu odluku Ministarstva.

"Takva najava Ministarstva predstavlja značajan korak, i uvjeren sam da će uslijediti još koji korak, kako bismo u četvrtom mjesecu svi zajedno, svi koji trebamo, bili u istoj koloni na dan sjećanja za žrtve Jasenovca", rekao je Pupovac.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin u izjavi za Radio Slobodna Europa kaže kako bi on pojačao formulaciju o obaveznosti posjete Jasenovcu.

"Mi smo to tražili i željeli, i ako je to stvarno realizacija tih naših nastojanja, onda sam ja zadovoljan. Međutim, ima u svemu tome nešto što mi smeta, a to je izraz 'preporuka'. Ja smatram da bi to obavezno trebalo ući u program, a ovaj izraz 'preporuka' nije mi dovoljno snažan, jer mislim da ravnatelji škola, nastavnici i profesori imaju tu manevarskog prostora da kažu – da ili ne", komentira Habulin.

Franjo Habulin kaže kako bi on pojačao formulaciju o obaveznosti posjete Jasenovcu
Franjo Habulin kaže kako bi on pojačao formulaciju o obaveznosti posjete Jasenovcu

Predsjednica Upravnog vijeća Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac Nataša Mataušić u izjavi za RSE pozdravlja odluku Ministarstva, jer Spomen-područje Jasenovac ima što za ponuditi.

"Naravno da ima – ima stalni postav, ima svoj internetski sajt, ima obrazovni centar sa nastavnim jedinicama u kojem djeca uče ne samo o povijesti holokausta i genocida, nego uče i o ljudskim pravima, kršenju ljudskih prava. Super je što je takva odluka donesena!", smatra Mataušić.

Ravnatelj Spomen-područja Ivo Pejaković kaže za RSE kako oni imaju obrazovni program odobren od Ministarstva po kojem već desetak godina rade sa učenicima koji organizirano posjećuju Jasenovac, koji se sastoji od tri dijela.

"Program obuhvaća posjet nekadašnjem prostoru nekadašnjeg logora Jasenovac uz stručno vodstvo kustosa. Nakon toga učenici posjećuju i memorijalni muzej i tamo dobiju pitanja, budu podijeljeni u grupe i kroz posjet muzeju traže odgovore na ta pitanja. U trećem dijelu koji se odvija u prostoru obrazovnog centra analiziraju se ta pitanja i općenito dojmovi koje su učenici stekli prilikom posjeta Spomen-području", pojašnjava Pejaković.

Cilj ovog obrazovnog programa, kaže Pejaković, je "da se učenici upoznaju s osnovnim činjenicama o logoru Jasenovac, osuda ustaškog režima izločina počinjenih temeljem rasnih zakona i ideologije ustaškog pokreta".

"Zatim", dodaje, "izazivanje suosjećanja prema žrtvama i zatočenicima logora, i bitno je da se pošalje poruka za sadašnjost i budućnost, dakle da se ne svodi sve samo na prošlost, a to je da učenici formiraju stav prema takvim ideologijama koji određene grupe i pojedince na osnovi takvih odredbi i zakona etiketiraju i diskriminiraju".

Edukacija mladih posjetitelja nije jedini segment rada Spomen-područja sa djecom školske dobi.

"Radimo na još jednom projektu koji se zove 'Šafran'. Radi se o tome da učenici u znak sjećanja na žrtve holokausta u školama sade sadnice šafrana. U tom projektu sudjeluje više od 100 škola u Hrvatskoj, tako da je to također jedan od načina sjećanja na djecu žrtve holokausta", kaže Ivo Pejaković.

Prema podacima Spomen-područja Jasenovac, prošle godine posjetilo ih je 15 školskih grupa iz Hrvatske - 8 iz srednjih i 7 iz osnovnih škola. Osim toga, posjetilo ih je i 19 školskih grupa iz stranih zemalja, od toga najviše iz Italije, njih 11.

Posjet Vukovaru već je dio obaveznog programa za učenike osmog razreda osnovne škole.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG