Dostupni linkovi

Obrana generala Gotovine odbacuje teze tužiteljstva


Advokat Gregory Kehoe, jedan od branitelja generala Gotovine u sudnici tribunala, 31 avgust 2010
Na Haškom sudu je nastavljeno izvođenje završnih riječi u slučaju protiv trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, koje se tereti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu protjerivanja srpskog stanovništva iz šireg kninskog područja za vrijeme i nakon operacije Oluja 1995.godine.

Svoju završnu riječ dovršio je branitelj generala Gotovine Luka Mišetić tvrdeći da su sve teze tužiteljstva o njihovoj odgovornosti nategnute.

„Nijedan svjedok tijekom suđenja nije rekao da su izdane lažne zapovijedi o zaustavljanju paleži i pljačke te nigdje nema dokaza da su
Kao dokaz da se ni državni vrh, ni Gotovina nisu pretvarali da žele zaustaviti zločine tijekom akcije Oluja, Mišetić je podsjetio na razgovore između hrvatskog predsjednika Tuđmana s članovima Vlade u kojima se osuđuje palež srpske imovine
zapovijedi davane zato da ih se ne bi provodilo“,
osvrnuo se branitelj Mišetić na jučerašnje završne riječi tužiteljstva tijekom kojih je general Gotovina optužen da nije imao namjeru zaustaviti zločine čak ni kada je za to izdavao naredbe.

„Kome se on to pretvarao časni sude? Pretvarao se pred svojim potčinjenima? On je donosio interne zapovjedi koje su bile povjerljive. Takve zapovjedi on nije donosio međunarodnom tisku. Pred kim se to onda pravio pitam ja tužiteljstvo? Ovaj argument je apsurdan i smiješan i nipošto ne predstavlja razumno objašnjenje dokaza“, ustvrdio je branitelj Mišetić.

Kao dokaz da se ni državni vrh kao ni Gotovina nisu pretvarali da žele zaustaviti zločine tijekom akcije Oluja, Mišetić je podsjetio na razgovore između hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana s članovima Vlade u kojima se osuđuje palež srpske imovine kao najveće zlo. Osim toga, Mišetić je suce podsjetio i na sastanak generala Gotovine s njemu podređenim zapovjednicima u Kninu tijekom kojeg se derao na njih jer ne suzbijaju efektnije zločine i tim ne provode potpuno njegove zapovjedi.

„Tužiteljstvo tvrdi da je jedini logički zaključak toga što je Gotovina izdavao višestruke zapovjedi da se zaustavljaju kaznena djela, da je time poticao kaznena djela. Vi ćete morati časni sude morati utvrditi je li ta logika tužiteljstva ona jedina koju želite prihvatiti kao jedino razumno tumačenje dokaznog spisa.“, izjavio je Mišetić.

Tužiteljstvo bez dokaza o prekomjernom granatiranju

Nakon Mišetića završne riječi počeo je iznositi drugi Gotovinin branitelj Gregory Kehoe koji je na početku izlaganja upozorio sud kako su vlasti Republike Hrvatske obradile na tisuće predmeta u odnosu na zločine odmah nakon Oluje. Prema Kihou to pokazuje namjeru da udruženog zločinačkog poduhvata državnog vrha nije bilo. Također, Kehoe je istaknuo kako tvrdnje tužiteljstva o prekomjernom granatiranju kninskog područja kako bi se srpski civili otjerali ne stoje jer za to nije izveden niti jedan dokaz.

„Činjenica da tužiteljstvo nije dokazalo bilo kakvo prekomjerno granatiranje u Kninu, fotografijama, video snimcima, procjenama štete, analizama kratera i civilnim žrtvama, nije samo zato jer su čekali tri mjeseca od početka suđenja da podnesu zahtjev kojim se traže topnički
Gotovina, Markač and Čermak u sudnici tribulana 30. avgust 2010
dnevnici od Republike Hrvatske. Ukoliko je tumačenje tužiteljstva točno, ovu vrstu dokaza lako su mogli dobiti od Ujedinjenih naroda i to još 1995. godine, ali tome nije bilo tako. Zašto? Jer ti dokazi jednostavno ne postoje“
, izjavio je Kehoe.

Nakon branitelja Gotovine, zapovjednika Oluje, završne riječi će do četvrtka iznijeti i obrane Markača, zapovjednika specijalne policije te Čermaka, upravitelja kninskog područja u sporno vrijeme.

U sudskom procesu od 11. ožujka 2008. ispitan je 81 svjedok tužiteljstva i 57 svjedok obrane. Suci Alphons Orie, Uldisom Kinis i Elizabeth Gwanuza pozvali su još dodatno sedmero svojih svjedoka.

Tužiteljstvo za Gotovinu traži 27, za Markača 23 te za Čermaka 17 godina zatvora. Gotovina je u pritvoru od prosinca 2005. kada je uhićen na teritoriju Španjolske, a Čermak i Markač dobrovoljno su se predali Haškom sudu u ožujku 2004. godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG