Dostupni linkovi

'Obračun' tehničkog premijera Abazovića sa ministrima odbrane i diplomatije


Dritan Abazović (prvi s lijeva), premijer Crne Gore, prilikom obilaska carinske luke Bar prilikom zaplene duvanskih proizovda vrednih, kako je saopšteno, više desetina miliona evra 14. maja 2022.
Dritan Abazović (prvi s lijeva), premijer Crne Gore, prilikom obilaska carinske luke Bar prilikom zaplene duvanskih proizovda vrednih, kako je saopšteno, više desetina miliona evra 14. maja 2022.

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović uputio je Skupštini Crne Gore predlog da se potpredsjednik vlade i ministar odbrane Raško Konjević i ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, razriješe funkcija.

Abazović, koji je sa njima već duže u otvorenom političkom sukobu, rekao je da bi volio da se poslanici što prije izjasne o razrješenjima, "jer sa Konjevićem i Krivokapićem više ne može da radi".

"Ne prate politiku Vlade, rade suprotno nacionalnim interesima. Izjavljuju sve i svašta, prave diplomatiju i odbranu na svoj način", kazao je Abazović 17. oktobra.

Ministri Konjević i Krivokapić pokrivaju resore koji su pohvaljeni u poslednjem izvještaju Evropske komisije o napretku, zbog usklađenosti crnogorske vanjske politike i odbrane sa zapadnim partnerima.

Šta je prethodilo?

Krivokapićevo ministarstvo vanjskih poslova, krajem septembra proglasilo je šest ruskih diplomata personama non grata u Crnoj Gori.

Ruska Federacija je uzvratila odlukom o zabrani ulaska u tu zemlju za ministre Krivokapića, Konjevića i direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Sava Kenteru.

Konjević i Krivokapić dio su manjinske Vlade Dritana Abazovića koja je izabrana 28. aprila glasovima Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika Mila Đukanovića.

Na inicijativu DPS, toj vladi je, nakon nešto više od 100 dana izglasano nepovjernje, zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Konjević i Krivokapić žestoko su se tad usprotivili Abazovićevom potpisivanju Temeljnog ugovora.

Kako je Konjević reagovao na zahtjev za smjenu?

Povodom najave da će Abazović tražiti njegovu, i smjenu ministra vanjskih poslova, Konjević je podsjetio da je parlament 19. avgusta Vladi i svim ministrima izglasao nepovjerenje.

"Ovo liči na to kao da želite da operišete mrtvog čovjeka. Ovo je očigledno panični pokušaj nakon dva slučaja koja su se otvorila”, kazao je Konjević.

Abazovića su, smatra Konjević, na smjenu motivisala dva slučaja - šverc cigareta za koji postoje indicije da je uključen visoki funkcioner Abazovićevog pokreta URA Rade Milošević, kao i zbog činjenice da je akcija Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) usmjerena na eliminisanje malignog uticaja ruskih službi.

Abazović je nedavno smijenio Konjevića sa mjesta šefa koordinatora službi bezbjednosti, a optužio ga je da je izvođač radova "nekih struktura" bliskih predsjedniku države Milu Đukanoviću.

Ko koga optužuje za veze sa organizovanim kriminalom?

Potpredsjednik Konjević i premijer Abazović su i na otvorenoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, 17. oktobra razmijenili optužbe o "političkom pokroviteljstvu nad organizovanim kriminalom".

Konjević je saopštio da je sam premijer okružen sa najmanje dvije osobe koje su imale direktne veze sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa:

"Postavio je osobu na mjesto sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost koja je imala kontakte sa Ljubom Milovićem koji je u bjekstvu od pravde."

Ljubo Milović je bivši policijski službenik koji je u bjekstvu, nakon što je protiv njega pokrenuta istraga da je bio u komunikaciji sa vođama "kavačkog" kriminalnog klana, a na osnovu presretnutih razgovora putem aplikacije SKY.

Konjević je ukazao i na moguću povezanost donedavnog direktora Uprave carina Rada Miloševića, inače visokog funkiconera Abazovićeve stranke GP URA, sa pokušajem krađe kamiona sa cigaretama koje su trebalo da budu komisijski uništene:

"Prema svemu što znam, moj politički stav je da Rade Milošević treba da bude uhapšen, jer je on jedan od organizatora šverca duvana. To je radio sa jednom organizovanom kriminalnom grupom uz znanje predsjednika Vlade."

Abazović targetuje Konjevića, Krivokapića i Đukanovića

Premijer Abazović je uzvratio kontraoptužbama tvrdeći da su politički pokrovitelji šverca cigareta u Crnoj Gori i organizovanog kriminala lideri njemu suprotstavljenih političkih partija.

"Postoje tri klana koji švercuju cigarete u Crnoj Gori. Jednom su pokrovitelji partije u kojima su Raško Konjević, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović. Oni od početka prave konstrukciju da bi mene optužili da imam veze sa švercom cigareta. Pozivam nadležne organe da utvrde moju odgovornost", rekao je.

Dritan Abazović prilikom skupštinske rasprave o povjerenju njegovoj vladi 19. avgusta 2022. u Podgorici.
Dritan Abazović prilikom skupštinske rasprave o povjerenju njegovoj vladi 19. avgusta 2022. u Podgorici.

Abazović je za šverc cigareta, pa i kokaina, optuživao osobe iz moćnih privatnih kompanija, kao i dio službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić je ukazao da su u prethodnom periodu smijenjivani ljudi koji su istraživali nelegalne aktivnosti u Vladinim institucijama:

"Prvo mora da bude ispitan premijer oko kriminala. Tu je najveća opasnost jer smo vidjeli da može da čisti sistem od svih onih koji su mu prijetnja. Prvo je očišćen šef Biroa za operativno djelovanje (Konjević), pa je očišćen šef Agencije za nacionalnu bezbjednost (Kentera)", rekao je Krivokapić obraćajući se Abazoviću.

Indikativna smjena šefa tajne službe

Sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu prisustvovao je i doskorašnji direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Savo Kentera kojeg je Abazović smijenio nakon akcije protjerivanja dijela mreže ruskih špijuna u Crnoj Gori.

Kentera je ocijenio indikativnim da je smijenjen nakon uspješnih akcija tajne službe:

"Jedna od najvažnijih akcija je suzbijanje ruskog malignog uticaja u Crnoj Gori, direktnog i indirektnog. Imali smo realizaciju jednog dijela te operacije. Smijenjen sam samo par dana nakon što sam premijera upoznao sa kompletnom operacijom."

Vlada je smijenila v.d. direktora Kenteru 7. oktobra na telefonskoj sjednici, što je izazvalo brojne reakcije zapadnih partnera, s obzirom na njegov doprinos u borbi protiv ruskog uticaja u Crnoj Gori.

I slučaj Kurtija kamen spoticanja

Na Odboru je otvorena rasprava o kontroverznoj odluci premijera Abazovića da za generalnog inspektora u ANB predloži Artana Kurtija, uprkos tome što je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od po 10 mjeseci.

Kao maloljetnik na 10 mjeseci maloljetničkog zatvora za ubistvo u pokušaju i nekoliko godina kasnije, kao punoljetna osoba osuđen na kaznu od 10 mjeseci zatvora, zbog nanošenja teke tjelesne povrede i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Kurti nije prošao bezbjednosnu procjenu koja je uslijedila, što je Abazović oštro kritikovao tvrdeći da je Kurti lično razotkrio lanac šverca cigareta.

"Zašto nisu htjeli Artana Kurtija u ANB. Ne zbog njegove prošlosti. Nego ih je raskrinkao prije nego što je došao u Agenciju. Svaki podatak koji je dao ispostavio se kao tačan", rekao je Abazović.

Bivši direktor ANB Savo Kentera je konstatovao da profil ličnosti kao što je Artan Kurti nije mogao da prođe bezbjednosnu provjeru:

Savo Kentera, smijenjeni šef ANB-a
Savo Kentera, smijenjeni šef ANB-a

"Imamo osobu koja je sklona nasilničkom ponašanju, koja u kontinuitetu izaziva probleme. Takva osoba ne može biti dio ANB, niti može raditi ni kao policajac ili bilo šta drugo."

Bez obzira na to što je Abazovićevoj Vladi izglasano nepovjerenje, nedovoljno definisana zakonska rješenja o radu "vlade u ostavci", joj omogućavaju zadržavanje organizacionih, kadrovskih i funkcionalnih ovlašćenja do izbora nove Vlade.

Kadrovske promjene dolaze u momentu dok se još ne zna kako će se izaći iz političke krize, prouzrokovane izglasavanjem nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića.

XS
SM
MD
LG