Dostupni linkovi

Direktor carine Crne Gore podnio ostavku zbog afere sa krađom kamiona cigareta


Premijer Dritan Abazović i Rade Milošević direktor Uprave carina u ostavci, prilikom zapljene cigareta u Luci Bar 7. septembra 2022. godine. Foto: Vlada Crne Gore.
Premijer Dritan Abazović i Rade Milošević direktor Uprave carina u ostavci, prilikom zapljene cigareta u Luci Bar 7. septembra 2022. godine. Foto: Vlada Crne Gore.

Direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore Rade Milošević podnio je ostavku na tu funkciju u srijedu, 5. oktobra, nakon što je Specijalno državno tužilaštvo otvorilo istragu o pokušaju otuđenja jednog kamiona sa zaplijenjenim cigaretama koje su trebalo da budu komisijski uništene.

Rade Milošević je visoki funkcioner Građanskog pokreta URA na čijem je čelu premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

"Odlučio sam se na ovaj čin da bih rasteretio Vladu, Upravu carina i sebe lično, pritiska koji su rezultat nedavnih dešavanja u vezi istrage o nezakonitom postupanju službenika Uprave", naveo je Milošević u tekstu ostavke.

Šta je prethodilo?

Abazović i Milošević su prethodnih mjeseci promovisali borbu protiv šverca cigareta, plijeneći kontejnere sa cigaretama u Luci Bar, da bi Milošević bio uhapšen i višesatno saslušavan tokom noći 1. oktobra u Specijalnom tužilaštvu zbog nestanka jednog kamiona sa zaplijenjenim cigaretama koje su bile pripremljene za spaljivanje.

Prema saopštenju Specijalnog tužilaštva sumnja se, da su službenici Uprave carina 1. oktobra preuzeli i izveli kamion pun cigareta predviđenih za uništenje iz slobodne zone Luke Bar, ali da ga nisu uputili ka mjestu koje je predviđeno za uništenje cigareta.

Milošević je nakon saslušanja pušten.

Druga hapšenja zbog šverca cigareta

U međuvremenu, Specijalno tužilaštvo je saopštilo da su zbog nestanka cigareta, uhapšene tri člana Komisije za uništavanje oduzetih cigareta i načelnik Odjeljenja za sprječavanje krijumčarenja, koji su osumnjičeni da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita.

Direktor carine Milošević je tvrdio da nije znao da je jedan od dva kamiona sa zaplijenjenim cigaretama promijenio rutu od Uprave carina do mjesta za njihovo uništavanje.

U tekstu ostavke, Milošević je ustvrdio da je uvjeren da nije prekršio ni jedan zakon i da se protiv njega vodila politička kampanja:

"Medijska i politička hajka, usmjerena na moju diskreditaciju, bila je osmišljena i instruirana od strane određenih interesnih grupa ugroženih mojim savjesnim i profesionalnim radom."

Nakon izbijanja afere u kojoj je privremeno nestao kamion sa zaplijenjenim cigaretama, a zatim nađen nakon privođenja Miloševića i drugih službenika Uprave carina, premijer Abazović nije želio da smijeni Miloševića sa mjesta direktora carina.

Šta je preduzeo premijer Abazović?

Nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, čija je jedna od tema bila nestanak cigareta, Abazović je smijenio potpredsjednika Vlade Raška Konjevića sa mjesta koordinatora bezbjednosnih službi.

Abazović je obrazložio da je smijenio Konjevića jer je potpredsjednik Vlade "zakazao sjednicu Biroa za operativnu komunikaciju, deset dana pred lokalne izbore".

Konjević je javnosti saopštio da postoje indicije da je "u spaljivanju cigareta koje su organizovali premijer u tehničkom mandatu Abazović i Milošević, 90 odsto završavalo u švercu, dok je 10 odsto spaljivano".

Potpredsjednik Vlade Raško Konjević
Potpredsjednik Vlade Raško Konjević

Konjević je saopštio da očekuje, da Specijalno tužilaštvo i Agencija za nacionalnu bezbjednost sprovedu istragu do kraja u odnosu na manipulaciju zaplijenjenim cigaretama koje su sprovodili Uprava carina i druge institucije.

Vlada Dritana Abazovića funkcioniše kao privremena tehnička Vlada, jer je izgubila povjerenje u parlamentu 20. avgusta. Političke partije u Crnoj Gori ne mogu da se dogovore o formiranju nove Vlade ili o organizovanju novih parlamentarnih izbora.

XS
SM
MD
LG