Dostupni linkovi

Obama i Sarkozi za mir na Bliskom istoku


Barak Obama i Nikola Sarkozi

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi i predsednik SAD Barak Obama sastali su se u subotu u Kanu, u Normandiji, gde se obeležavala 65. godišnjica iskrcavanja Savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu, 1944. godine.

Predsednici SAD i Francuske saglasili su se da je potrebno sprečiti Iran da ostvari svoje nuklearne ambicije i da treba ostvariti mir na Bliskom istoku koji će omogućiti postojanje dve države - izraelske i palestinske.

"Želimo mir. Želimo dijalog. Ali ne želimo da se širi nuklearno naoružanje",
rekao je Sarkozi.

Sarkozi je izrazio zabrinutost zbog "bezumnih izjava" iranskog predsednika Mahumuda Ahmadinedžada, dok je Obama izjavio da prema Teheranu treba voditi "odlučnu diplomatiju" kao i da postupci Irana nisu dosledni izjavama lidera te zemlje da ne želi da poseduje nuklearno naoružanje.

Želimo mir. Želimo dijalog. Ali ne želimo da se širi nuklearno naoružanje...
Francuski predsednik je pozdravio poziv Baraka Obame Izraelu da prekine izgradnju naselja na Zapadnoj obali i rekao da je Francuska spremna da, na molbu SAD, primi određeni broj pritvorenika iz zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi. Obama je dodao da će sa Sarkozijem "blisko sarađivati" na mnogim pitanjima, uključujući strategiju borbe protiv terorizma.

"Naše dve zemlje, SAD i Francuska, možda nikada u istoriji nisu bile ovako bliske u značajnim pitanjima", rekao je Sarkozi novinarima.

"Zadovoljstvo je raditi sa Barakom Obamom. On zna da je Francuska prijatelj SAD", istakao je Sarkozi.

Groblje američkih vojnika: pripreme za obeležavanje iskrcavanja u Normandiji
Sarkozi i njegova supruga Karla Bruni dočekali su američkog predsednika i njegovu suprugu Mišel Obamu, ispred prefekture u Kanu, u prisustvu više stotina ljudi koji su mahali francuskim i američkim zastavcama, ali i uz veliki broj policajaca.

Nakon razgovora dva predsednika, konfrencije za novinare i kratkog ručka, predsednici SAD i Francuske su se uputili u Kolvil, gde se nalazi groblje američkih vojnika.

Svečanom obeležavanju iskrcavanja više od 150.000 vojnika na plaže Normadije, prisustvovalo je nekoliko hiljada britanskih, američkih i kanadskih veterana i njihovih potomaka, a na ceremoniju u Francuskoj došli su i britanski i kanadski premijeri, Gordon Braun i Stiven Harper, kao i britanski princ Čarls.

Na pitanje zašto se kratko zadržava u Francuskoj, Obama je odgovorio da bi jako voleo da može "opušteno da provede nedelju dana u Parizu, da se šeta pored Sene, izvede ženu na dobar ručak, ide na piknik u Lukemburški park", ali da je "to sada nemoguće" i da će to učiniti kada napusti Belu kuću.

* * * * *
Pogledajte video: Obamin govor u Egiptu.

Obama u Egiptu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG