Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama pruža nadu muslimanima


Svjetski mediji puni su natpisa o govoru američkog predsjednika Baracka Obame u Kairu. Većina ih smatra da je otvorena nova stranica u odnosima s muslimanskim svijetom. Ima, međutim, i onih koji su još uvijek skeptični i čekaju efekte rečenog na jednom od najuglednijih i najstarijih univerziteta u arapskom svijetu. „Muslimanski svijet lakše diše s američkim predsjednikom koji daje prednost partnerstvu, saradnji, diplomatiji i mudrosti nad moći, sili i ratovima“, ocjene su koje su se čule u BiH. Poruke iz Obaminog govora su snažne, hrabre, odlučne i u većem dijelu jako izbalansirane, smatraju bh. intelektualci. Kao posebno značajno ocjenjuje se to što je američki predsjednik u govoru pomenuo i BiH.

Ovdje možete pročitati integralni govor Baracka Obame

Govor američkog predsjednika Baracka Obame u Egiptu ocjenjuje se u BiH kao istorijski. Dijalog SAD i islamskog svijeta, osnovna poruka koju je američki predsjednik uputio naišla je na pozitivan odjek među bosanskohercegovačkim intelektualcima. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić smatra da je posebno značajno to što je Obama uputio oštre poruke muslimanima, i to upravo one koje oni nekad ne žele da čuju. U Egiptu nije pokazao samo svoje oratorske sposobnosti, već je u svoj govor unio emocije koje muslimani do sada nisu čuli od nijednog političara sa Zapada, kaže Cerić:

„Moja je velika želja da poruke koje je Obama izgovorio u Kairu, uključujući posebno one koje muslimani ne vole da čuju, posebno političari u muslimanskom svijetu, posebno ljudi koji imaju moć manipulacije u medijima, muslimani shvate kao historijsku priliku da izbjegnu ono što im je bilo namijenjeno od nekih ekstremnih na Zapadu, a to je sukob civilizacija.“
Ukoliko ubrzo ne budemo vidjeli pomake koji će biti na obostrano zadovoljstvo, mislim da će to samo biti jedna nova, lijepa diplomatska priča iza koje neće stajati nikakav rezultat.


Profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Rešad Hafizović:

„Doživljavam govor predsjednika Obame kao jedan dobar znak, ali to samo po sebi još uvijek ništa ne znači dok ne budemo vidjeli prije svega jasnu strategiju kako će se to realizirati. I s druge strane, ukoliko ubrzo ne budemo vidjeli pomake koji će biti na obostrano zadovoljstvo, mislim da će to samo biti jedna nova, lijepa diplomatska priča iza koje neće stajati nikakav rezultat.”


Ena Gotovuša, studentkinja na Pravnom fakultetu u Sarajevu, smatra da je veliki značaj ovog govora da se prvi put da se gradi jedan prijateljski pristup sa islamskim zemljama:

„Mislim da je bitno istaći u govoru predsjednika da on za određene zločine počinjene i u BiH i u drugim državama direktno poziva na odgovornost cijeli svijet - ne samo da je Amerika trebala imati najznačajniju ulogu kao najjača sila nego da su, također, i ostale zemlje trebale daleko više uraditi.“
To što je spomenuta i BiH govori o simboličkoj važnosti BiH i prilici koju, možda, mi ovdje imamo i koje nismo uvijek svjesni.


Predsjednik SAD je vrlo inspirativno i odlučno govorio. Pokazao je razumijevanje za probleme muslimanskog svijeta i njihove pritužbe koje dolaze na račun Amerike, ocjenjuje Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu:

„Ono što je sigurno je da muslimanski svijet lakše diše sa američkim predsjednikom koji daje prednost partnerstvu, saradnji diplomatije i mudrosti nad moći, sili i ratovima, to je nedvojbeno i to se vidjelo i iz reakcije slušatelja. Jedna snažna, hrabra, odlučna i u većem dijelu jako izbalansirana poruka. Meni je bilo jako interesantno da je spomenuta i BiH, što govori o simboličkoj važnosti BiH i prilici koju, možda, mi ovdje imamo i koje nismo uvijek svjesni.“


Američki predsjednik, govoreći u Kairu, pomenuo je i stradanja u BiH. Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić:

„Za mene kao Bosnaca posebno dirljivo je to što od milijardu i pol muslimana u svijetu mi smo našli taj mali trenutak, ili taj mali prostor u njegovom govoru, u njegovoj glavi, u njegovim mislima - i tu našu malu Bosnu, ali koja po svojim moralnim vrijednostima zauzima mjesto na vrhu.“


Profesor sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Nedžad Latić kaže da je govor Baracka Obame u Egiptu očekivan i nastavak politike koju predvodi novi američki predsjednik:

„Pokušava donijeti novi ton, pomirljujući, optimističan i potpuno drugačiji, ton koji poziva na mir. Bilo je sasvim očekivano da će tako govoriti i u Egiptu. Ono što će sigurno svi komentatori uočiti je izvaredan PR, odlično odabrano mjesto govora.“


Američki predsjednik Barack Obama u govoru znakovitog naziva “Novi početak” istakao je da se promjene ne mogu dogoditi preko noći, ali je važno da se nauči slušati i razgovarati, te međusobno poštovati.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG