Dostupni linkovi

O spornom koncertu srbijanskih pjevača u Puli odlučivat će – sud


Pula
Pula

Trgovački sud u Pazinu 10. ožujka odlučit će o traženju agencije Hiljadarka da se koncert srpskih folk pjevača ipak 25. ožujka održi u Puli. Iz pulskog poduzeća u čijem je vlasništvu dvorana tvrde da je ugovor raskinut zbog kašnjenja s plaćanjem, a u agenciji tvrde da im je pulski gradonačelnik Filip Zoričić telefonom poručio kako "ne želi srpska smeća u svom gradu", što ovaj demantira.

Priča sa - po jednima zabranjenim, a po drugima otkazanim - koncertom srpskih pjevača u Puli, koji se trebao održati 25. ožujka u gradskoj sportskoj dvorani "Mate Parlov" dobit će i svoj pravni epilog.

Trgovački sud u Pazinu potvrdio je na upit Radija Slobodna Europa (RSE) da je organizator tog koncerta, zagrebačka agencija Hiljadarka, odnosno njezin vlasnik Cimar Production tužio gradsku tvrtku Pula Sport koja upravlja sportskom dvoranom u kojoj se koncert trebao održati, i zatražio privremenu mjeru, odnosno da se koncert ipak održi.

"Ročište povodom prijedloga za određivanje privremene mjere zakazano je za 10. ožujka 2023. u 9:00 sati, te će odluka o predloženoj privremenoj mjeri uslijediti nakon ročišta", odgovorili su iz pazinskog suda.

Raskid ugovora ili zabrana?

Na koncertu su trebali uz hrvatskog pjevača Duška Kuliša nastupiti i – kako piše u ugovoru – "prijatelji", a to su srpski pjevači Dragan Kojić, Ana Bekuta i Zorana Mićanović, muzičari koji izvode glazbu u rasponu od narodne do folk i turbo folk glazbe.

Priča je dospjela u javnost kada je organizator koncerta 22. veljače objavio kako je prodao gotovo 3.000 ulaznica, ali da je ugovor raskinut kada je gradonačelnik Pule, inače nezavisni Filip Zoričić, saznao tko će sve pjevati.

Vlasnik agencije Hiljadarka Mario Cindori tvrdi da mu je Zoričić u telefonskom razgovoru kazao kako "ne želi srpska smeća u svom gradu" i da mu je "psovao srpsku mater".

Zoričić: Glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju

Zoričić demantira da je bilo što takvoga rekao, i kaže da bi reagirao i ranije, ali da je za sve saznao tek iz medija. On pojašnjava kako je u razgovoru sa Cindorijem "posve nedvosmisleno i jasno rekao da se u javnom prostoru grada Pule i u objektima kojima upravlja Grad koncerti ovakve vrste neće održavati i da ovaj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju, duhu i mentalitetu grada".

Dodatno, Pula Sport, gradska tvrtka koja upravlja dvoranom objavila je kako su razlozi za raskid ugovora to da avans od 20 posto nije uplaćen do 15. prosinca, kako stoji u ugovoru, i da u ugovoru nije bilo navedeno tko su "prijatelji" koji će nastupati s Kulišem. Cindorijev odvjetnik tvrdi da je akontacija ipak uplaćena – 20. siječnja.

Javnost se podijelila - dok većina tvrdi da se radi o nacionalističkom ispadu gradonačelnika, manjina tvrdi da grad ima pravo odlučivati što se događa u njegovim prostorima. Među prvima koji su osudili ovu Zoričićevu odluku je i Vijeće srpske manjine Istarske županije. Hiljadarka je pokušala koncert prebaciti u Osijek, ali ni tamo nisu naišli na razumijevanje.

Predstavnici srpske zajednice u Puli: Šum u komunikaciji, a ne nacionalizam

Član pulskog Gradskog vijeća u ime srpske manjine i osnivač i aktualni koordinator Srpskog kulturnog centra u Istri Milan Rašulo u izjavi za RSE ne vidi u ovom slučaju nikakvu politiku ni nacionalizam.

"Ne ulazim u neke disonatne tonove koji su izrečeni u medijima, niti mislim da to ima bilo kakve veze sa odnosom prema srpskoj zajednici. Osobno, a to je stav i srpske zajednice, mi smo protiv bilo kakvih zabrana. Isto tako smatramo da grad Pula ima autonomno pravo da selektivno pristupa programima koji će se dešavati u njihovim prostorima", kaže Rašulo.

Po njegovoj ocjeni, "došlo je do šuma u komunikaciji na relaciji gradskog društva Pula Sport i odgovarajuće procedure za provođenje programskih sadržaja u dvorani koja je prevashodno namenjena sportu".

On dodaje da nema nikakvih zabrana za taj tip muzike u privatnim postorima, i da u Puli postoji privatni klub "Cargo" u kojem se koncerti takvog tipa muzike bez problema organiziraju i održavaju, i da treba pričekati što će sud reći o konkretnom slučaju.

To je nonsens pogonjen nacionalizmom!

Urednik web magazina pop kulture "Ravno do dna" Zoran Stajčić za RSE kaže kako slučaj ne bi ni došao u javnost da se radilo o običnom raskidu ugovora zbog nepoštivanja rokova, nego se radi o tome da je pulski gradonačelnik Zoričić koncert – zabranio, i to s argumentacijom koju je tada upotrijebio.

"Mislim da je cijela ova situacija jedan stravični nonsens! I to nonsens koji je pogonjen ničim drugim nego nacionalizmom, a samim time i ignorantskim ponašanjem, i nerazumijevanjem glazbe i glazbenih tokova koji se ovdje događaju", ocjenjuje Stajčić.

On podsjeća da je Duško Kuliš, kojem je također onemogućen nastup, hrvatski pjevač i član Hrvatske glazbene unije sa 197 registriranih autorskih djela.
"Nijedna od tih pjesama ne poziva na mržnju, nego se u najvećem broju radi o pjesmama ljubavnog karaktera. Radi se o 63-godišnjem pjevaču koji je stasao na sarajevskoj sceni u vrijeme kada i Kemal Monteno i Zdravko Čolić, u žanru koji se onda nazivao 'novokomponovana narodna muzika' , i on je s time i nastavio" , podsjeća Stajčić.

Nigdje nema da izvođači s jednom nogom u penziji kvare omladinu

"Dakle, činjenica je da je zabranjen koncert hrvatskog izvođača u dva hrvatska grada. Njegovi gosti su – uz iznimku Zorane Mićanović koja je potkraj prošle godine navršila 18 - redom prešli šezdesetu. Ja ne znam situaciju ikada na svjetskoj sceni da izvođači – kako se kaže – s jednom nogom u penziji kvare omladinu", dodaje naš sugovornik.

RSE je pokušavao stupiti u konatkt sa Marijem Cindorijem i agencijom Hiljadarka, ali oni nisu odgovarali na naše pozive ni na poruke elektronske pošte.

XS
SM
MD
LG