Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kada se izmiješaju muzika i politika


U rubrici Radija Slobodna Evropa "Glasom mladih" bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

U ovosedmičnoj emisiji pitali smo mlade iz BiH, Srbije i Crne Gore da li im smeta kada muzičari "koketiraju" sa politikom, daju političke izjave ili aktivno učestvuju u predizbornim kampanjama i političkim skupovima,?

Smatraju li mladi u Beogradu, Banja Luci i Podgorici da li muzičari na ovaj način lakše i brže dolaze do veće popularnosti i koliko je u stvari mladima bitno da li se njihov omiljeni muzičar politički eksponira?

Mladi Beograđani smatraju da se politika i muzika u Srbiji prilično prepliću i da je teško reći ko sa kim više koketira – muzičari sa politikom ili političari sa muzikom. Kažu da su prepoznatljive dvije pojave – dio estrade kojim dominira folk i čije pojedine zvijezde pružaju podršku vladajućoj partiji i, sa druge strane, onaj dio scene koji je više alternativan nego mejnstrim, a sa kog se može čuti i po koji kritički stih. Politika, s druge strane, koristi sve moguće načine da na popularnosti muzičara ubere po koji poen, ili pak da sa frekvencija ukloni one koji joj nisu po volji. Ipak, mlade u Srbiji, sa kojima je razgovarao Ognjen Zorić, mešanje muzičara u politiku više odbija nego što privlači.

Mladi Beograda o miješanju muzike i politike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
Direktan link

Banjalučani su uglavnom jedinstveni u mišljenju da muzičari ne bi trebalo da se miješaju u politiku. S druge strane, obzirom da je u BiH skoro sve prožeto politikom – mladima nije neobično da se muzika i muzičari koriste u politčke svrhe, naročito u predizbornoj godini, ili kampanjama pred izbore. Sa mladima u Banja Luci razgovarao Gojko Veselinović.

Mladi Banjalučani o miješanju muzike i politike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
Direktan link

Sličnog mišljenja su i mladi iz Crne Gore, koji smatraju da muzičarima i sportistima nije mjesto na promocijama političkih partija. Ipak, razumiju da se bez politike na ovim prostorima teško živi, pa Podgoričani sa kojima je pričala Lela Šćepanović nalaze razumijevanje za one u čijoj muzici uživaju.

Mladi Podgorice o miješanju muzike i politike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
Direktan link

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o Lamiji Borčak iz Goražda koja tri godine živi na Kipru, gdje igra u rukometnoj Super ligi, a predstavljamo i mlade Konjičanke, koje su kroz programe razmjene učenika dobile priliku da jednu školsku godinu pohađaju van granica BiH. Upoznaćete i Mehmeda Mahmutovića iz Bihaća koji sebe smatra Jugoslovenom, mada je rođen nakon njenog raspada. Povešćemo vas i u Bratunac, gdje će se u narednih devet mjeseci realizirati projekat "Tinejdžeri za održiv mir".

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 16.09.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

  • 16x9 Image

    Dragana Erjavec

    Dragana Erjavec je novinarka iz Beograda. Po dolasku u Sarajevu 2002, radi na TV OBN, Radiju MIR, televizijskoj produkciji XY FILMS, te Radiju Slobodna Evropa (RSE). Devet godina je bila član tima BIRN-a BiH, kao urednik televizijske emisije o ratnim zločinima u BiH, TV Justice. Dobitnica je ERASMUS MEDIA AWARD 2008. Od septembra 2018. ponovo je član kolektiva RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG