Dostupni linkovi

Ožiljci na licu niških anesteziologa


Među slikama iz bolnica širom sveta na kojima se vide ljudi u belim mantilima i opremom za zaštitu od infekcije korona virusom su i fotografije koje su izašle sa Klinike za anesteziju u Nišu. Uz hešteg (hashtag) #daljenećešmoći lekari su poručili da neće ustuknuti pred izazivačem – pandemijom korona virusa.

Na fotografijama se vidi i da napor koji ulažu doktori i medicinsko osoblje u borbi protiv virusa ostavlja i fizičke posledice, jer oprema koju nose tokom višečasovnih smena ostavlja ožiljke na licu i, kako lekari sami pojašnjavaju, nanosi bol.

Za doktorku Milenu Stojanović sa niške Klinike za anesteziju, maska je deo opreme koji joj najteže pada.


“Teško nam je bilo - ne da radimo, već da radimo pod ovom opremom. Što se tiče skafandera on nije naročito problematičan, ali je maska meni bila naročito teška. Kaiševi koji se obmotavaju oko glave i oko vrata, i uvek se malo više zategnu da slučajno ne dođe do nekog kontakta spolja”, ispričala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Stojanović.

Kako je objasnila, tako namontirana maska sa skida nakon četiri sata, a ponovo stavlja na otečeno i već izbrazdano lice posle osam sati.

Nikada više pacijenata

Niški klinički centar zbrinuo je preko 800 pacijenata za samo dve nedelje, što se prema rečima lekara, nikada nije dogodilo do sada.

Veliki pritisak na ovu ustanovu desio se nakon događaja od 13. aprila, kada je objavljeno da su korisnici Gerontološkog centra u Nišu inficirani korona virusom. Direktor Centra je uhapšen, a korisnici su smešteni u Klinički centar u tom gradu.

Prema poslednjim podacima, od 184 korisnika koji su hospitalizovani umrla je 41 osoba.

Lekari na niškoj Klinici za anesteziju rade sa obolelima u najtežem obliku infekcije, kojima otkazuju pluća i drugi vitalni organi, i jedina mogućnost da im se pomogne je postavljanje aparata za veštačko disanje, što se radi u bliskom kontaktu.

Objavljujći #daljenećešmoći fotografije, lekari su želeli da održe “borbeni duh” tima.

Pred početak nove smene u COVID bolnici Kliničkog centra u Nišu, doktor Aleksandar Nikolić
Pred početak nove smene u COVID bolnici Kliničkog centra u Nišu, doktor Aleksandar Nikolić

Da li sam mogao više i bolje?

Jedan od mladih članova u timu je i anesteziolog doktor Aleksandar Nikolić. Boreći se protiv korona virusa on je sebi postavio zadatak da zaštiti od infekcije suprugu u sedmom mesecu trudnoće, dvogodišnje dete, sebe i da pruži maksimum pomoći svakom pacijentu.

“Teško je fizički ali meni je psihički, mnogo teže. Maksimalno ste skoncentrisani, dajete sve od sebe, gledate da se svakom pacijentu posvetite koliko možete. Dobijete mnoge bitke, ali neke izgubite, onda razmišljate šta dalje, da li sam mogao bolje i više“, rekao je ovaj lekar za RSE.

Direktor klinike Radmilo Janković objasnio je u intervjuu za RSE da je reč o specijalnoj opremi za zaštitu nivoa 3, što znači da sve mora da prijanja uz kožu i da nema dotok vazduha spolja. Prema njegovim rečima, ovakve maske su neophodne za rad sa najtežim pacijentima, jer “najveća koncentracija virusa je u aerosolu”, odnosno u vazduhu koji islazi iz pluća obolelog.

Janković je prvi objavio fotografije i objasnio da je #daljenećešmoći krenuo da se koristi još na početku pandemije, kada su lekari počeli da ulaze u takozvane COVID centre, delove bolnica namenjenih posebno pacijentima obolelim od COVID-19.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG