Dostupni linkovi

Ombudsman kontroliše ustanove socijalne zaštite Srbije


Evakuacija štićenika Gerontološkog centra u Nišu, 13. april
Evakuacija štićenika Gerontološkog centra u Nišu, 13. april

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić pokrenuo je postupke kontrole u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u kojima je potvrđeno prisustvo korona virusa kod korisnika.

Pašalić je saopštio da je danas (22. april) zatražio da mu se u skladu sa zakonom što hitnije dostavi kompletna relevantna dokumentacija i odgovori na pitanja o okolnostima i merama zaštite zdravlja korisnika tih ustanova.

Ombudsman je to zatražio u pojedinačnim aktima, upućenim u 20 ustanova socijalne zaštite i domova za stare čiji su osnivači država Srbija i Autonomna pokrajina Vojvodina, a u kojima je potvrđeno prisustvo korona virusa.

U saopštenju se navodi da ombudsman nema nadležnosti i ovlašćenja da kontroliše rad privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite za domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Srbije, te je pozvao Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da ono izvrši nadzor u sedam takvih ustanova u kojima je zabeležena pojava korona virusa.

Dodaje se da Ministarstvo, pošto utvrdi činjenice, u zavisnosti od eventualno utvrđenih propusta naloži mere i da o njima obavesti ombudsmana.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objavljivaće dnevno na svojoj internet stranici informacije o broju ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih u kojima je potvrđeno prisustvo korona virusa, navodi u saopštenju.

Evakuacija štićenika niškog Gerontološkog centra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

XS
SM
MD
LG