Dostupni linkovi

Novosadski kontramiting


Protest #podrziRTV u Novom Sadu 13. juna
Protest #podrziRTV u Novom Sadu 13. juna

U Novom Sadu će u petak biti održan kontramiting kojim, kako tvrde organizatori, žele da zatraže očuvanje institucionalnog poretka zemlje.

Kako su naveli, skup „Stop anarhiji“ će biti održan ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine gde je već tri puta održan protest zbog smene urednika i novinara koja je usledila nakon uspeha Srpske napredne stranke na pokrajinskim izborima.

Oni tvrde da je njihov cilj da ukažu na to da postoje i drugačiji stavovi u vezi sa dešavanjima u toj medijskoj kući.

Organizatori skupa „Stop anarhiji“ navode da žele da se očuva mir. Oni pozivaju i na zaustavljanje podela u srpskom društvu i smatraju da nema potrebe za tim da bilo ko delegitimiše volju građana nakon nedavno održanih izbora.

Jedan od organizatora, Milorad Vukašinović na naše pitanje na koji način je protestima ugrožena izborna volja građana, odgovara:

„Postoji jedna tendecija da se delegitimiše politička volja, a ja mislim da nema razloga za nekakvu atmosferu koja teži ka tome da se pojedini problemi rešavaju van institucionalih okvira. Posle odluke građana na izborima red je da se problemi rešavaju u institucijama“, navodi Vukašinović.

On međutim nije precizirao o kakvim pojavama je reč. On dodaje da skup organizuje više grupa građana ali nije precizirao koje su to organizacije. Na naše pitanje da prokomentariše mogućnost sukoba sa neistomišljenicima on kaže da do toga neće doći.

„Ne vidim nikakvu opasnost od izbijanja sukoba. Prosto mislim da postoji dovoljan stepen političke kulture i spremnosti da se čuju različita mišljenja. Naša ideja je da govorimo o građanskom miru i o pravu na različitost“, rekao je on.

Iz Inicijative „Podrži RTV“, novinarka Vanja Đurić kaže da im nije jasno zašto se organizuje kontramiting.

„Ne razumemo zašto smo mi prozvani anarhistima i zašto je ovaj pokret viđen kao takav jer to nije tačno. Mi se od početka zalažemo za poštovanje zakona. Ono što mi radimo jeste da koristimo ustavom zagarantovana prava da izrazimo naše nezadovoljstvo na ulici. Bezbednosni rizici uvek postoje bez obzira na to šta se organizuje. Ja se iskreno nadam da toga neće biti, jer nikom to nije u interesu a to zaista ne želim mom gradu u kom živim“, rekla je ona.

Protest u petak je inače na neki način najavljen i u jednom tabloidu u kom se navodi da se skup organizuje i protiv Demokratske stranke, a kao organizatori navedene su nepostojeće organizacije. Vukašinović međutim tvrdi da nisu povezani sa tim grupama.

„Mi nismo povezani sa tim organizacijama. Što se DS-a tiče, vi na najavi skupa niste mogli da čujete ni D od Demokratske stranke“, ističe on.

Politikolog Miroslav Samardžić kaže za RSE da ovakvi kontramitinzi i najave u tabloidima samo će naškoditi strankama na vlasti.

„Organizovanje kontramitinga devedesetih nije pomoglo ni Miloševiću u održavanju vlasti i uspešno je mobilisao društvo protiv takvog načina ponašanja. Kontramitinzi i pisanje tabloida dovešće do slabljenja vlasti SNS-a“, smatra on.

On dodaje da država ima mehanizme da spreči sukob neistomišljenika.

„Bezbednosni rizici postoje samo ako to država želi. Vlast može da spreči izbijanje bilo kakvog sukoba ako ona donese takvu odluku“, kategoričan je Samardžić.

U ponedeljak održan je treći protest zbog smena urednika i novinara RTV na kom je učestvovalo više hiljada građana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG