Dostupni linkovi

Božić Krainčanić: I dalje ću Vučiću postavljati neprijatna pitanja


Svetlana Božić Krainčanić: Ponovo bih isto pitala Vučića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Svetlana Božić Krainčanić: Ponovo bih isto pitala Vučića

Svetlani Božić Krainčanić, novinarki RTV Vojvodine ukinuta je suspenzija, dok je kazna od 20 odsto smanjenja plate važila samo za april. To je epilog slučaja koji je počeo pretnjom otkazom, a okončava se, nadamo se, najblažom kaznom posle burne esnafske reakcije, a sve zbog jednog pitanja upućenog premijeru Vučiću na pres konferenciji. Pitanja koje se direktoru Radio Televizije Vojvodine Srđanu Mihajloviću učinilo, verovatno, previše provokativnim. Reč je o pitanju o tome kakav je danas Vučićev stav prema Šešeljevoj politici Velike Srbije koju je premijer podržavao u 90-im godinama. Svetlana Božinović Krainčanić za RSE (inače, svoju nekadašnju redakciju) kaže:

„Od danas (14.april) počinjem da radim. Imam uveravanje urednika da ću nastaviti normalno da radim."

RSE: Hoćeš li ubuduće više razmišljati o tome koje ćeš pitanje postaviti premijeru?

Božić Krainčanić: Nikako.

RSE: Kako se dogodilo da takav potez dođe sa vrha TV kuće za koju se smatra da gaji profesionalno novinarstvo?

Božić Krainčanić: To je tačno, ja to moram da naglasim, jer u celoj ovoj priči ne bih volela da se kroz potez jednog čoveka gleda na sve ono što su dobri profesionalci, novinari i urednici teškom mukom gradili svih ovih godina. TV Vojvodina je programski i dalje profesionalna kuća. Zato mislim da je loš potez direktora koji je ovim povodom učinio, jer je vrlo lako sve srušiti.

RSE: Da li je direktor to uradio samoinicijativno, da li je to bila autocenzura ili cenzura?

Božić Krainčanić: Mogu da kažem šta je meni rekao, da je to njegova lična odluka, da nije trpeo nikakve pritiske. Ja ću mu verovati na reč. Ali mislim da je i u tom slučaju to podjednako loše.

RSE: Da li misliš da je na tu odluku mogla da utiče i to kako premijer Vučić, inače, reaguje na pitanja koja mu postavljaš ti i neki drugi novinari. On je stalno etiketirao TV N1 i RTV Vojvodina koju je nazivao "Pajtićevom televizijom"?

Božić Krainčanić: Vrlo moguće, jer on uvek ima neku upadicu kada mi postavimo pitanja, ako ništa drugo, kaže: "To je naručeno, prenosite nečije stavove.." To je deo njegovog performansa.

RSE: Da li te je iznenadila premijerova reakcija? On je rekao: "Baš volim kako Svetlana postavlja pitanja, pustite je, sram vas bilo...."

Božić Krainčanić: Ja sam izbegavala da komentarišem stranačku pozadinu cele ove priče i volela bih da ostane na tome. Ali, očekivala sam da će njegova reakcija biti u tom smeru, to liči na njega. Nije prvi put da ga gledam u takvom izdanju.

Suspenzija je, inače obrazložena time što je novinarka postavila i pitanje sa spiska koji im je delila nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, čiji su aktivisti u vreme održavanja pres konferencije protestovali ispred zgrade Vlade.

Glasna tišina

Novinarka Antonela Riha, koja je jedno vreme radila za javni servis Srbije a sada je autorka emisije “Necenzurisano” na privatnoj šabačkoj televiziji, kaže da je plaši najnoviji slučaj cenzure i autocenzure, jer je RTV Vojvodine jedna od retkih profesionalnih televizijskih kuća.

Antonela Riha
Antonela Riha

“Plašim se, jer mi se čini da nam se prostor slobode sve više i više sužava. I da nam se gase ti neki svetionici - mediji gde može da se progovori normalnim jezikom. Bilo bi jako opasno da i ova TV podlegne atmosferi mraka i sumraka koji vladaju u Srbiji”, kaže Riha, a zatim komentariše njegovu kritiku rukovodstvu kuće zbog kažnjavanja novinarke:

“Tek taj ukor deluje cinično, s obzirom da znamo da se na tim konferencijama za novinare uglavnom postavljaju udvorička pitanja. A kad se pita nešto bitno dobijaju se često ukori baš od premijera, kao mi ga napadamo, rušimo Vladu, govori da je to usmereno protiv njega...Mi imamo samo nekoliko redakcija koje se usuđuju da nešto ozbiljno pitaju, a ostalo je glasna tišina koja vlada na konferencijama za novinare.”

Antonela Riha, na pitanje da li je potez direktora RTV Vojvodine tipičan primer autocenzure, odgovara da nema autocenzure bez cenzure.

“Verujem da je taj direktor na neki način anticipirao šta može da se desi i sa tom televizijom. Ja se nadam da neće, i da ćemo i dalje imati odlične emisije kao što su Radar, Pravi ugao, debatne emisije.... Debate više ne postoje u našim medijima”, kaže Antonela Riha.

“Problem je što nama vlast diktira stepen slobode koji nam oni stalno sužavaju, ograničavaju. Mi smo korak nazad iza političara, umesto da budemo ispred njih, da im mi postavljamo pitanja, da mi namećemo teme, da mi tražimo odgovore”, kaže naša sagovornica.

Čitav ovaj slučaj se uveliko koristi u predizbornoj kampanji. Naprednjaci okrivljuju lidera DS i vojvođanskog predsednika Vlade Bojana Pajtića za cenzuru. Kao, Pajtić brani Vučića od “svoje” televizije i naručuje kazne. To je teren otvorene predizborne kampanje u Srbiji, u kojoj niko nije pošteđen.

XS
SM
MD
LG