Dostupni linkovi

Koraks u Novom Sadu: Karikatura kao presuda


U Novom Sadu je predstavljena knjiga karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa. Uz razgovor sa autorom, posetioci su imali priliku da pogledaju i odabrane karikature kao prateća izložba ove promocije.

„Fenomenologija zarđale kašike“ je knjiga koja predstavlja više od sto Coraxovih karikatura koje su nastale od 1999. godine do danas. Na novosadskoj promociji ovog izdanja autor Predrag Koraksić Corax je istakao da je zarđala kašika zapravo simbol šešeljevske politike devedesetih. On je nastao kao vizualizacija izjave prvog čoveka radikala koji je jednom izjavio da Hrvate treba ubijati zarđalim kašikama.

Predrag Koraksić Koraks
Predrag Koraksić Koraks

„Ta kašika je kao jedna poštapalica koju ja stalno u svim mogućim varijantama crtam. U ovoj knjizi ima približno sto takvih ali sigurno sam tu kašiku nacrtao više od petsto puta. Svugde ta zarđala kašika uvek ima neko dodatno značenje i ona stalno ocrtava ono što su radikali, što je (premijer Srbije) Vučić, kao što Dačiću (predsedniku Socijalističke partije Srbije) uvek crtam bananu ili koferče“, aludirajući na aferu iz 2006. godine kada je policija uhapsila bivšeg viceguvernera Dejana Simića i funkcionera SPS-a Vladana Zagrađanina zbog optužbe za uzimanje mita. Prilikom hapšenja policija je našla 100 hiljada evra u stanu iz kog je Ivica Dačić izašao svega trideset minuta pre dolaska policije.

Urednik izdanja Ivan Jovanović kaže da je ta „kašika“ zapravo uvek bila prisutna u našoj zajednici.

„Interesantno je da vreme kada je taj izraz upotrebljen bilo jezivo, a kasnije je ulazio u neki vic kontekst da bi sada neo-radikali vratili taj pojam u upotrebu“, rekao je on.

Corax ističe da njegove karikature moraju da imaju efekat šamara.

„Najvažnije je smisliti ideju koja pogađa tačno u centar sa najmanje kombinacija što se tiče crteža. Ona mora da izgleda kao šamar, kao aksiom, kao stvar koja ne može da se poništi, kao presuda“, naglašava.

Knjiga „Fenomenologija zarđale kašike“ sadrži i nekoliko karikatura koje su objavljene i na sajtu Radija Slobodna Evropa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG