Dostupni linkovi

Protest 'Podrži RTV': Hajka protiv novinara još traje


Građani ne odustaju: više hiljada ljudi okupilo se ponovo da podrži Javni servis Vojvodine nakon talasa smena urednika i novinara koji je sproveden nakon izbora u Srbiji.

Oni su ponovili zahteve da Upravni odbor RTV-a podnese ostavku, kao i da političke stranke poštuju nezavisnost institucija. Organizatori ponovo su se ogradili od svih političkih stranaka.

Voditeljka Milica Kravić, koja je takođe smenjena, rekla je da hajka protiv novinara još traje i to pomoću drugih medija.

"Oni iznose klevete, uvrede na naš račun koji smo jasno izneli stav da ne želimo da imamo nikakve veze sa uređivačkom politikom koja je usledila odmah nakon smene vlasti u Pokrajini. Dodaću činjenicu da ni prethodna vlast nas nije štitila i to govorim pouzadno u ime nas četrnaest. Mi smo kolateralna šteta političke igre. A zašto? Zato što ne pripadamo nijednoj političkoj partiji. O protestima skoro nema ništa u tradicionalnim medijima ili samo u vidu kratkih vesti ali zato u mnogim medijima opširno pišu o inicijativi ‘Podrži RTV' i 'Ne da(vi)mo Beograd', iznoseći neistine i optužbe", rekla je ona.

Na protestu u improvizovanom studiju okupljenima obratio se komičar Zoran Kesić koji je poručio da su građanska solidarnost i podrška ključne za celu zajednicu.

"Mislim da je zaista građanska obaveza biti na građanskom skupu, ja sam tako vaspitan, a ko se ne oseća tako, šta da mu radimo", rekao je on.

Protest 13. juna 2016.
Protest 13. juna 2016.

Član ekipe satiričnog sajta njuz.net Viktor Marković, reagujući na pisanje tabloida da iza protesta zbog rušenja u Savamaloj, kao i iza pokreta "Podrži RTV", stoje strane zemlje i nevladine organizacije, komično navodi da on menja stranu u zavisnosti od toga ko ga plaća.

"Utorkom i četvrtkom sam siromašni radnik, a onda vikendom volim da budem malo anarhista", rekao je on.

Kesić, govoreći u istom stilu, ističe da se ni ne seća kad je postao strani plaćenik.

"To ide vrlo diskretno. Nisam ni bio svestan tog trenutka, saznao sam to u novinama. Možda je neko od vas isto strani plaćenik, a da i ne zna. Ali to je dobro. Stalno se govori o stranim investicijama, to je opredeljenje naše Vlade. Mi zapravo podržavamo našu Vladu",rekao je on.

Novinar i bloger Tibor Jona ističe da je izjava tehničkog predsednika Vlade Aleksandra Vučića da ne želi da gostuje ni na jednom javnom servisu u Srbiji značajna poruka za sve nas.

"Vrlo je teško pričati sa premijerom svih građana koji ne želi da dođe na dva javna servisa koja su naša, vlasništvo svih građana. Mislim da je tu stvar izgubljena. Ali možda će ga proći ljutnja pa će i doći", rekao je Jona.

Okupljeni su se nakon tribine prošetali kroz grad tražeći ostavke Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine. Skup se završio koncertom ekipe "Horkestra" ispred zgrade uprave vojvođanskog javnog servisa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG