Dostupni linkovi

Traže se naručioci ranjavanja novinarke


Mjesto napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić, arhivska fotografija
Mjesto napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić, arhivska fotografija

Da li su policija i tužilaštvo pribavili pravno valjane dokaze u slučaju prošlogodišnjeg napada vatrenim oružjem na novinarku dnevnog lista Vijesti Oliveru Lakić? Ovo je samo jedno od pitanja koja su otvorena nakon što su Uprava policije i državno tužilaštvo ustvrdili da su rasvijetlili napad na novinarku, uhapsili osumnjičene i najavili prikupljanje novih dokaza.

Predstavnik Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Harlem Dezir pozdravio je hapšenje organizovane kriminalne grupe za koju policija tvrdi da je odgovorna i za napad na novinarku Lakić.

Dezir je naglasio da je ključno da se ovaj napad na novinare do kraja istraži i da se svi umiješani u slučaj izvedu pred lice pravde.

"Nastaviću da blisko pratim slučaj dok se napad ne rasvijetli, dok se ne otkriju motivi za napad i dok se ne presudi nalogodavcima", kazao je Dezir dodajući da ne smije biti nekažnjivosti za napade na novinare.

Uredništvo medijske kuće Vijesti očekuje od policije i tužilaštva dodatne dokaze, te razotkrivanje imena naručilaca napada na novinarku dnevnog lista Oliveru Lakić, počinjenog u maju prošle godine. Glavni i odgovorni urednik Vijesti Srdan Kosović kaže za Radio Slobodna Evropa da na oprez prema dosad objavljenim informacijama iz policije i tužilaštva navodi činjenica da istrage o više od dvadeset napada na imovinu i novinare nisu dale rezultate.

"Pošto smo u prethodnim slučajevima napada imali podmetanje dobrovoljaca i navodnih izvršilaca krivičnih djela, a da se pravi nalogodavci napada na novinare i imovinu nisu našli, svakako da smo oprezni i u ovom slučaju dok ne vidimo koji su to dokazi pronađeni, dok ne dobijemo odgovore na sva pitanja koja smo postavili. Naravno, nadamo se da će to ovoga puta biti profesionalna istraga koja će naći prave izvršioce i nalogodavce ko god to bio. Međutim, mislim da je opravdana skepsa jer u proteklim slučajevima napada na Vijesti tih rezultata nije bilo", konstatuje.

Han: Napad na Lakić neprihvatljiv
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Na pres konferenciji Uprave policije i tužilaštva je saopšteno da je rasvijetljen napad na novinarku Lakić, a za krivično djelo je osumnjičen Filip Bešović, jedan od devet uhapšenih članova kriminalne grupe iz Podgorice i Cetinja. Ranjavanje Olivere Lakić su policija i tužilaštvo povezali sa ubistvom Miodraga Kruščića na osnovu činjenice da su oba krivična djela izvršena u kratkom vremenskom razmaku, saopštio je pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković, naglašavajući da u tome traže i motiv.

"Kada je u pitanju motiv ovog krivičnog djela, ono što možemo u ovom trenutku reći jeste da se, na osnovu prikupljenih dokaza, nesporno može reći da su ta dva događaja povezana. Ranjavanje Olivere Lakić i ubistvo Miodraga Kruščića. Da su se desila u veoma kratkom vremenskom periodu, da je u vrijeme izvršenja ubistva Kruščića, sa njim bila u društvu novinarka Vijesti Jelena Jovanović, po ranije zakazanom sastanku. Te da motive treba tražiti u tom pravcu, što će biti predmet dalje istrage policije i tužilaštva", rekao je Baković.

Kompanija Vijesti je zatražila od Uprave policije da pojasne ovu izjavu Bakovića, odnosno da li je visoki policijski službenik Enis Baković sugerisao da je novinarka Vijesti Jelena Jovanović umiješana u slučajeve ranjavanja Lakić i ubistva Kruščića. Iz Uprave policije je negirano da je takva sugestija bila upućena tokom pres konferencije.

Ipak, ostalo je nejasno zašto je prekvalifikovano krivično djelo koje se odnosi na napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić, sa krivičnog djela pokušaj ubistva na krivično djelo teška tjelesna povreda. Na pitanja Radija Slobodna Evropa da li policija ima bilo kakav dodatni dokaz o povezanosti ubistva Miodraga Kruščića sa napadom na novinarku Oliveru Lakić, osim navedenih sumnji da su se napadi dogodili u bliskom vremenskom periodu i da je u slučaju ubistva Kruščića na licu mjesta bila prisutna novinarka Vijesti Jelena Jovanović, te da li postoje dokazi o potencijalnim naručiocima napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić – iz Uprave policije je odgovoreno da "u interesu daljeg nesmetanog odvijanja toka istrage u ovom trenutku nismo u mogućnosti da saopštimo druge detalje, jer sve što je bilo moguće saopštiti javnosti rečeno je juče na pres konferenciji".

Napad na novinarku Oliveru Lakić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Podsjetimo, dosad nepoznati počinilac je pucao u nogu Olivere Lakić, istraživačke novinarke lista Vijesti 8. maja prošle godine u trenutku kada je prilazila ulazu zgrade u kojoj živi. Napad je osuđen od svih domaćih i međunarodnih institucija, a OSCE, EU, SAD, Vlada Crne Gore su zahtijevali brzu i efikasnu istragu.

Izvršni direktor Medijske asocijacije jugoistočne Evrope Vuk Maraš ocjenjuje da će se znati do koje je mjere slučaj rasvijetljen tek kada budu poznati nalogodavci.

"Ono što su ključni elementi da bi smo mogli da kažemo da je slučaj rasvjetljen, jeste da znamo ko su nalogodavci i šta je bio motiv. Sad su sve te informacije nepoznate javnosti, što nas dovodi u situaciju da ovu najavu iz policije, da je slučaj otkriven, ipak doživimo sa jednom velikom dozom rezerve i opreza. Dok ne budu poznati svi ovi elementi koji bi mogli sa sigurnošću pokažu kredibilitet samog postupka", kaže Maraš, pozivajući na opreznost i u odnosu na komentarisanje ovog slučaja.

"Mora se konstatovati da je dobro što policija tvrdi da je napravljen pomak i da je slučaj rasvijetljen. Ali, dok ne vidimo sve ostalo treba se suzdržati. Posebno treba biti oprezan u komentarisanju slučaja, imajući u vidu da najveći broj slučajeva napada na Vijesti, precizno njih 26, nije rasvijetljeno. A ne bi bilo prvi put da se pojave i neki lažni dobrovoljci da preuzmu krivicu", podsjeća Maraš.

Narednih dana u Crnoj Gori će boraviti evropski komesar za politiku proširenja Johanes Han koji će se, osim sa najvišim državnim zvaničnicima i predstavnicima političkih partija, sastati i sa predstavnicima medijskih organizacija, uključujući Vijesti, te ad hoc Komisije za praćenje nasilja nad medijima i Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG