Dostupni linkovi

Novinari iz Ukrajine se zahvaljuju Kosovu na podršci  


Sa protesta protiv okupacije Ukrajine održanog u Prištini 25. februara 2022.

Evropske novinarske organizacije najavile su da će započeti proces identifikacije ukrajiniksih novinara koji bi privremeno bili smešteni na Kosovu.

Vlada Kosova je 1. marta usvojila odluku da 20 ukrajinskih novinara, izbeglih iz matične zemlje zbog ruske invazije, dobiju utočište na Kosovu.

Usvajanjem ove odluke je otvoren put za izbor novinara koji bi trebalo da budu smešteni na Kosovu a selekciju će vršiti Evropska federacija novinara i Evropski centar za slobodu štampe i medija, u saradnji sa Vladom Kosova.

Izabrani novinari će moći da žive i rade na Kosovu šest meseci uz pomoć dva udruženja novinara iz Ukrajine: Nacionalne unije novinara Ukrajine i Nezavisne medijske unije u Ukrajini.

Na osnovu podataka Nacionalne unije novinara Ukrajine, koja je članica Evropske federacije novinara, proces prijave još nije počeo.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), ovo ukrajinsko udruženje novinara, koje broji 18.000 članova, će "najverovatnije napraviti samoinicijalnu selekciju", a potom će Evropska federacija novinara i Evropski centar za slobodu štampe i medija doneti konačnu odluku.

"Narod Ukrajine veoma ceni vašu (Kosova) podršku", poručio je predsednik Nacionalne unije novinara Ukrajine Sergiy Tomilenko.

Sergiy Tomilenko, predsednik Nacionalne unije novinara Ukrajine na fotografiji iz 2016. godine.
Sergiy Tomilenko, predsednik Nacionalne unije novinara Ukrajine na fotografiji iz 2016. godine.

On je napomenuo da nema statističkih podataka o kretanju ukrajinskih novinara.

"Većina je u svojim regionima. Tamo gde je moguće, nastavljaju sa radom. Neki su bili prinuđeni da se presele u Zapadnu Ukrajinu (gde je situacija mirnija)", rekao je Tomilenko.

On se 1. marta putem svog Twitter naloga zahvalio Kosovu na podršci.

I Nezavisni sindikat novinara Ukrajine za RSE navodi da je zahvalan na prilici, ali da je novinari neće iskoristiti, jer "ne mogu i ne žele da napuste zemlju".

"I žene novinarke rade", navodi se u odgovoru.

Utvrđivanje kriterijuma za evakuaciju novinara

Rikardo Gutijerez, sekretar Evropske federacije novinara, za RSE kaže da se radi na kriterijumima na osnovu kojih će se vršiti selekcija ukrajinskih novinara, koji bi trebalo da dođu na Kosovo.

Cilj je da zainteresovani novinari na Kosovo dođu "što je pre moguće".

"Svaki novinar iz Ukrajine biće pozvan da se prijavi (za dolazak na Kosovo)", navodi on.

Sa druge strane, Fljutura (Flutura) Kusari, pravni savetnik u Evropskom centru za slobodu štampe i medija, kaže da se radi na izradi protokola koji će utvrditi kriterijume za izbor novinara.

"Ovaj protokol će biti razvijen u saradnji sa Vladom Kosova, Udruženjem novinara Kosova i lokalnim organizacijama u Ukrajini", kaže Kusari.

Džemajl Redža (Xhemajl Rexha), predsednik upravnog odbora Udruženja novinara Kosova, navodi da je ovo udruženje, osim što u potpunosti podržava smeštaj ukrajinskih novinara, spremno da obezbedi i radni prostor za njih.

"Imaćemo mogućnosti da do četiri novinara koriste naše kancelarije za rad", kaže Redža.

Novinarke imaju prioritet

Inicijativu za prijem ukrajinskih novinara pokrenula je poslanica vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje u Skupštini Kosova i predsednica parlamentarne Komisije za medije, Doarsa Kica.

Vlada Kosova je usvojila odluku da se izdvoji 150.000 evra za prihvat 20 ukrajinskih novinara. Ova suma bi trebala da bude opredeljena za pokrivanje troškova zakupa kancelarija, zdravstvenog osiguranja, mesečne plate i troškova prevoza ukrajinskih novinara za period od šest meseci.

Prema istoj odluci, prioritet će imati novinarke.

Inače, muškarci između 18 i 60 godina nemaju pravo da napuste Ukrajinu (odnosi se na sve profesije).

Vlada Kosova nije iznela više detalja oko prihvata ukrajinskih novinara uz obrazloženje da je taj proces još uvek u ranoj fazi planiranja.

Odluku o prihvatu novinara iz Ukrajine je 2. marta pozdravila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu.

"Pozdravljamo podršku Kosova Ukrajini i njihovu odlučnost da osiguraju da se glas novinara i i dalje čuje", navodi se u objavi na Twitteru.

Novinari na licu mesta

Veliki broj ukrajinskih novinara je nastavio da izveštava sa terena i nakon što je Rusija započela invaziju na tu zemlju pre nedelju dana.

Neki od novinara su aktivni i na društvenim mrežama, dokumentuju situaciju i probleme u radu iz ugla bezbednosti.

Olga Rudenko, urednica "Kyiv Independent" je 25. februara objavila fotografiju na Twitteru na kojoj se vidi kako radi sa železničke stanice, koja služi kao sklonište od bombi. U drugom postu prvog dana rata, 24. februara, rad je opisala kao "izuzetno stresan".

Prema izveštaju Reportera bez granica o slobodi medija za 2021., Ukrajina se nalazi na 97. mestu od 180 zemalja, dok je Rusija na 150. mestu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG