Dostupni linkovi

Kosovo će primiti 20 ukrajinskih novinara


Zgrada Vlade Kosova u bojama ukrajinske zastave (22. februar 2022)
Zgrada Vlade Kosova u bojama ukrajinske zastave (22. februar 2022)

Vlada Kosova je usvojila predlog da 20 ukrajinskih novinara, izbeglih iz matične zemlje, dobije utočište na Kosovu, saopštio je kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti 1. marta.

“Naša vlada je upravo odlučila da ugosti 20 novinara iz Ukrajine na Kosovu. Oni su bili primorani da napuste svoju domovinu ruskom invazijom. U znak podrške i solidarnosti sa Ukrajinom i njenim narodom, u saradnji sa Evropskom federacijom novinara i Evropskim centrum za slobodu štampe i medija, omogućićemo im da rade na daljinu”, napisao je Kurti na Tviteru.


Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova je predložilo Vladi Kosova da izdvoji 150.000 evra za prihvat 20 ukrajinskih novinara, koji su pobegli iz zemlje usled napada Rusije.

U dokumentu, u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid, se navodi da će ti novinari biti oslobođeni viza za ulazak na teritoriju Kosova.

Suma od 150.000 evra bi trebala da bude opredeljena za pokrivanje troškova zakupa kancelarija, zdravstvenog osiguranja, mesečne plate i troškova prevoza ukrajinskih novinara za period od šest meseci.

U dokumentu se vidi da će izbor novinara, koji će biti smešteni na Kosovu, vršiti Evropska federacija novinara i Evropski centar za slobodu štampe i medija, u saradnji sa Vladom Kosova.

Kosovo je Rusiji uvelo sankcije u skladu sa sankcijama koje su uvele Sjedinjene Države i Evropska unija.

Inače Ukrajina ne priznaje nezavisnost Kosova, koja je proglašena 2008. godine.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je pre dva dana kratko rekla da se Kosovo solidariše sa Ukrajinom i da je spremno da prihvati izbeglice u skladu sa svojim mogućnostima ali nije precizirala da li je već doneta neka odluka po tom pitanju, niti da li postoje kapicteti za tako nešto.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od pola miliona ljudi je izbeglo iz Ukrajine u susedne zemlje od kako je počela ruska agresija.

XS
SM
MD
LG