Dostupni linkovi

'U Srbiji nema kazališta': Napad na ansambl iz Zagreba u Evropskoj prestonici kulture


"Zeniteum" program na otvorenom koji je u centru Novog Sada izveo umetnik iz Slovenije Dragan Živadinov 13. januara 2022, na dan kada je glavni grad Vojvodine poneo titulu Evropske prestonice kulture.
"Zeniteum" program na otvorenom koji je u centru Novog Sada izveo umetnik iz Slovenije Dragan Živadinov 13. januara 2022, na dan kada je glavni grad Vojvodine poneo titulu Evropske prestonice kulture.

Policija u Srbiji još traga za napadačima na članove ansambla studentskog teatra ITD (&TD) iz Zagreba koji su pretučeni u Novom Sadu, u noći između 19. i 20. decembra.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno da "intenzivno" rade na rasvetljavanju slučaja.

"Mišljenja smo da je to bio jedan huliganski napad i nadamo se da će nadležne institucije pronaći počinitelje i da će sukladno zakonima biti sankcionirani", rekao je za RSE Mario Župan, zamenik direktora Studentskog centra iz Zagreba, u okviru kojeg deluje Teatar ITD.

Članovi ansambla napala je grupa mlađih muškaraca na putu prema hotelu u Novom Sadu nakon predstave u okviru festivala "Synergy World Theatar" u Novosadskom pozorištu.

Ovo je samo jedan u nizu nacionalističkih incidenata koji su se dogodili u gradu u Vojvodini, koji u 2022. godini nosi titulu Evropske prestonice kulture.

"Nažalost, ovo nije nikakvo iznenađenje, posebno ne u Novom Sadu. Novi Sad je pretvoren u poligon dokazivanja i odbrane srpstva", ocenjuje za RSE predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević.

Batine zbog 'kazališta'

U napadu u Novom Sadu povređena su četvorica članova zagrebačkog ansambla.

Dvojica su zbrinuta u bolnici u Novom Sadu, dok je treći lekarsku pomoć zatražio po povratku u Zagreb. Svima su ustanovljene lakše telesne povrede.

"Prišla im je skupina mladića i pitala je otkud ste vi. Dečki su rekli da su kazalište iz Zagreba. Odgovorili su im da u Srbiji nema kazališta nego pozorišta i počeli su ih, ne verbalno napadat, nego fizički nasrtat na njih", rekao je za RSE Mario Župan.

Dok su ih tukli, vikali su im "Ustaše, što ste došli?", saopštilo je 20. decembra umetničko udruženje Arterarij čija je ekipa sa Teatrom ITD bila u Novom Sadu.

"Ti dečki, ja sam ih vidio, imaju šavove i modrice, svi su u šoku", naveo je Župan dodajući da oni ne žele da daju izjave za javnost.

Rekao je i da je incident prijavljen novosadskoj policiji i da čekaju izveštaj.

Šta kažu u Novom Sadu?

Gradonačelnik Novog Sada iz redova vladajuće Srpske napredne stranke Milan Đurić osudio je napad, navodeći kako posebno osuđuje onu vrstu nasilja "koja šalje poruku netrpeljivosti".

"U našem gradu je svako dobrodošao, a očekujem da će policijski i pravosudni organi, u što kraćem roku, preuzeti sve radnje radi pronalaska napadača i da će postupati dalje u skladu sa zakonom", naveo je Đurić u saopštenju 21. decembra.

Napad su osudili i uprave i ansambli novosadskih pozorišta, Savez dramskih umetnika Vojvodine, kao i pojedine opozicione stranke i nevladina udruženja.

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je reakciju MUP-a i tužilaštva, a od Ministarstava kulture da "jasno osudi etnički motivisani napad i preduzme konkretne korake ka institucionalnom suzbijanju takve vrste nasilja".

Iz Ministarstva kulture nisu odgovorili na pitanja RSE povodom incidenta u Evropskoj prestonici kulture.

Šta predviđa zakon?

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je 22. decembra da je napad "nedopustiv i za svaku osudu" i podsetila da je zakonom zabranjen svaki vid nasilja, a da je posebno opasno ukoliko je nasilje motivisano mržnjom ili netrpeljivošću.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu nije odgovorilo na pitanja RSE da li je pokrenulo postupak, niti kako je napad kvalifikovan.

Krivični zakonik Srbije za nasilničko ponašanje predviđa kaznu od šest meseci do pet godina zatvora. Otežavajuća okolnost pri izricanju kazne je ukoliko je motiv napada nacionalna, etnička, verska ili druga mržnja.

"Ovde je upleteno nacionalističko doživljavanje stvarnosti i nacističko razmišljanje.
Svođenje nekoga na metu samo zato što je drugačiji, ne objektivno, nego zato što ja u trenutku pomislim da je drugačiji, je čist fašizam", navodi Duško Radosavljević iz Saveza antifašista Vojvodine.

Šta se događalo u Novom Sadu?

"Između nazivanja nekoga pogrdnim imenom, izvikivanja nacionalističkih slogana i pisanja grafita mržnje s jedne, te fizičkog napada s druge strane, granica je tanka", upozorilo je u saopštenju povodom incidenta zagrebačko umetničko udruženje Arterarij.

A Novi Sad beleži sve navedeno od kada je ovaj, drugi po veličini grad u Srbiji u kojem živi više od 20 nacija, proglašen Evropskom prestonicom kulture.

Novosadskog radijskog voditelja i novinara Daška Milinovića su 16. aprila napala dvojica muškaraca tako što su na njega prvo bacili suzavac, a potom ga tukli metalnom šipkom.

Uhapšeni su ubrzo posle napada, a kasnije i osuđeni na 14 i 16 meseci zatvora. Milinović je poznat po antifašističkim stavovima i akcijama i kritičkom odnosu prema političkim elitama u Srbiji.


Različitim pretnjama i zastrašivanju je duže od decenije izložen i novosadski novinar Dinko Gruhonjić, kojem su između ostalog 2020. na ulazu u zgradu u kojoj živi, ispisani grafiti kojima mu je poručeno da je "ustaša", da Novi Sad nije njegov grad, te da Srbija nije njegova zemlja.

Nacrtani su i keltski krst i svastika koji predstavljaju nacističke simbole, a uz to je bio i grafit "Ratko Mladić srpski heroj".

Murali i grafiti u službi govora mržnje

Da je osuđeni ratni zločinac "srpski heroj" poručeno je i muralom sa njegovim likom koji je u januaru oslikan u jednom novosadskom naselju.

U julu su posetioce Exita u Novom Sadu, koji su na ovaj muzički festival stigli iz brojnih zemalja sveta, dočekali simboli ruske agresije na Ukrajinu.

Antisemitske poruke i kukasti krst ispisani su u novembru na Pozorišnom trgu, u centru grada. Slučaj su policiji prijavili stanari zgrade na kojoj su se poruke pojavile.

Još jedan neuspeh uklanjanja murala Mladiću u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Nacionalistički repertoar u školama

Početkom godine u javnost je procureo snimak iz jedne novosadske osnovne škole, na kojem se vide deca od desetak godina i učiteljica kako igraju uz stihove pesme folk pevača Mirka Pajčina, poznatog pod pseudonimom Baja Mali Knindža.

U spornoj pesmi veličaju se ratni zločini nad bošnjačkim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini.

U novembru je Pajčin održao i koncert u dvorani Sportskog i poslovnog centra "Vojvodina" (Spens), javnom preduzeću pod kontrolom grada Novog Sada.

Zagrepčani ne odustaju od saradnje

Iz zagrebačkog Teatra ITD i udruženja Arterarij poručili su da uprkos svemu nastavljaju saradnju sa organizacijama i umetnicima iz Srbije.

"Ovo nas dodatno potiče da radimo više i bliže zajedno, kako bismo utjecali na naša društva i pokazali da umjetnost i kazalište imaju moć osporiti predrasude, zbližiti ljude i potaknuti društvene promjene", naveo je Arterarij.

Predstava "Bura" u kojoj su u Novom Sadu nastupali članovi zagrebačkog ansambla govori o predrasudama i nasilju kojem su izloženi migranti i izbeglice na putu ka Evropi, a iz udruženja Arterarij upozoravaju:

"Jučer migranti na granici, danas ekipa iz Hrvatske u Novom Sadu, sutra možda ti u Zagrebu ili bilo gdje drugdje".

XS
SM
MD
LG