Dostupni linkovi

Tužilaštvo za RSE: Formiran predmet u slučaju napada na novinara Dinka Gruhonjića


Dinko Gruhonjić, novinar i urednik
Dinko Gruhonjić, novinar i urednik

U Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu formiran je predmet povodom ispisivanja grafita sa porukama mržnje na stambenoj zgradi u kojoj živi novinar i urednik Dinko Gruhonjić iz Novog Sada, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u tom tužilaštvu.

„Povodom navedenog događaja, pred Višim javnim tužilaštvom u Novom Sadu se trenutno vodi predistražni postupak protiv nepoznatog izvršioca ili više njih krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana 317 Krivičnog zakonika“, navodi tužilaštvo u pisanom odgovoru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije navelo je 25. novembra da se traga za autorima grafita sa porukama mržnje ispisanih u noći između 23. i 24. novembra na ulazu zgrade u Novom Sadu, u kojoj živi urednik Vojvođanskog istraživačko - analitičkog centra „VOICE“ Dinko Gruhonjić.

Iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) poručili su u saopštenju istog dana da je ovim pretnjama direktno ugrožena sigurnost Gruhonjića i njegove porodice, i da je on označen kao legitimna meta.

"Smatramo da je pored napada na sigurnost Gruhonjića, u pitanju i napad na slobodu medija i izražavanja", navodi se u saopštenju NDNV-a, koji je izdavač „VOICE-a“.

Nevladina organizacija "Reporteri bez granica", koja se bavi zaštitom i očuvanjem medijskih prava i sloboda, zatražila je da se incident istraži, a iz te organizacije su naveli da je to primer "kako verbalni napadi mogu prerasti u stvarne".

Saopštenjem se 24. novembra oglasila i nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je navela da zahteva reakciju nadležnih organa, a od vlasti u Srbiji zahteva da "konačno osudi nasilje i stane u zaštitu žrtava raznih nasilnih grupacija“.

Grafite mržnje osudile su i opozicione Nova stranka, Stranka moderne Srbije i Demokratska stranka, Pokret za preokret, kao i regionalne stranke, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanska partija.

U međuvremenu, grupa građana i aktivista je 24. novembra uveče prekrečila grafite.

XS
SM
MD
LG