Dostupni linkovi

Transparent protiv EU u Novom Sadu pred otvaranje festivala Exit


Transparent sa porukom na Mostu duga, Novi Sad, 7. jul 2022.
Transparent sa porukom na Mostu duga, Novi Sad, 7. jul 2022.

Desetak nepoznatih muškaraca postavilo je 7. jula transparent na Most duga u Novom Sadu protiv Evropske unije (EU) gde se trenutno održava muzički festival Exit.

Na belom transparentu crvenim i plavim bojama napisana je poruka na engleskom jeziku: "EU idi kući - Srbija i Rusija je naša unija".

Transparent se jasno vidi sa svih prilaza festivalskom prostoru.

Ovaj natpis se pojavio nakon incidenta na istom tom mestu, kada su nepoznati počinioci u utorak iscrtali simbole ruske agresije na Ukrajinu.

Slovo "Z" pojavilo se na obližnjim zgradama, na stubovima oko Mosta duga, kao i na samom asfaltu. Gradske komunalne službe su te simbole prekrečili 6. jula.

Srbija, koja pretenduje na članstvo u EU, retka je država u kojoj su bili organizovani skupovi podrške Rusiji. U organizaciji nekoliko takvih događaja bile su ekstremno desničarske organizacije.

Srbija je takođe i među državama koje odbijaju da uvedu sankcije Rusiji, iako je podržala nekoliko rezolucija u UN u kojima osuđuje invaziju.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Na ovogodišnjem muzičkom festivalu Exit, trebalo je da nastupi i ukrajinski bend Kalush Orchestra, pobednici na ovogodišnjoj Evroviziji, ali su organizatori početkom jula saopštili da je koncert, zbog "nepredviđenih okolnosti" otkazan.

XS
SM
MD
LG