Dostupni linkovi

Protest protiv nasilja nad ženama i u Novom Sadu


Protest protiv nasilja nad ženama u Novom Sadu, 21. avgust 2023.
Protest protiv nasilja nad ženama u Novom Sadu, 21. avgust 2023.

Više desetina građana okupilo se 21. avgusta u Novom Sadu da protestuju protiv nasilja nad ženama.

Građani su se okupili u znak solidarnosti sa ženama u Bosni i Hercegovini nakon što su u toj državi u kratkom roku ubijene dve žene u partnerskom nasilju.

Skup je započet minutom ćutanja za ubijene žene.

Okupljeni na Trgu slobode u centru Novog Sada su nosili poruke kao što su "Stop nasilju nad ženama!", "zašto je veća sramota biti silovana nego biti silovatelj?". Razvili su i crni transparent sa porukom "Žene Novog Sada uz žene BiH".

Protest u Novom Sadu
Protest u Novom Sadu

Na protest u Novom Sadu građane je pozvao pokret Bravo. Iz te organizacije poručuju da je nasilje nad ženama u regionu poprimilo "epidemijske razmere".

Osim podrške protestima u Bosni i Hercegovini zahtevaju od institucija u Srbiji da zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima postane prioritet, a delovanje policije, socijalnih službi i pravosuđa "bude koordinirano, efikasno i delotvorno".

Magdalena Rašković, aktivistkinja pokreta Bravo je rekla da ubistvo Nizame Haćimović pokazalo da zločin pred "očima čitavog sveta je moguće izvesti", aludirajući na prenos njenog ubistva uživo na društvenim mrežama.

Ona je dodala da ovakav opis stradanja je poznat i građanima Srbije i Novog Sada.
Okupljene na protestu protiv nasilja nad ženama u Novom Sadu
Okupljene na protestu protiv nasilja nad ženama u Novom Sadu
Aktivisti su postavili više pari crvenih cipela kao simbol ubijenih žena.
"Ne postoji bitniji posao od zaštite žena od napada muškaraca”, rekla je ona i dodala je da “ mora prestati ignorisanje problema".
"Drage drugarice iz Bosne i Hercegovine, mi smo uz vas, mora sve da stane", rekla je ona.
Učesnici su na kraju skupa ostavili i poruke na asfaltu ženama u Bosni i Hercegovini.
Širom Bosne i Hercegovine su brojne žene protestovale protiv femicida pod sloganom "Ako žene stanu, staje sve" na poziv nevladinih organizacija. Njima su podršku dali građani iz Hrvatske i Srbije.

  • Ženske sjenke na RSE: Priče onih koji su preživjeli rodno
    zasnovano nasilje,
    kao i svjedočenja porodica žena kojih više nema

Protesti širom Bosne i Hercegovine krenuli su nakon slučaja femicida 11. avgusta, kada je muškarac iz Gradačca ubio bivšu partnericu prenoseći ubistvo uživo na Instagramu. Potom je ubio još dvoje ljudi, ranio troje i počinio samoubistvo.

Drugi slučaj se desio u ponedeljak, 21. avgusta u naselju Podgajevi kod Živinica, u Tuzlanskom kantonu, kada su preminule dve osobe, a prema prvim informacijama najverovatnije je muškarac usmrtio ženu, a nakon toga počinio samoubistvo.

Femicid u Srbiji

U proteklih deset godina u Srbiji se desilo skoro 300 femicida, od toga 19 u prvoj polovini 2023. godine. Tačan broj međutim nije poznat, pokazuju podaci Autonomnog ženskog centra i Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, koje je objavila koalicija nevladinih organizacija „PrEUgovor“ iz Srbije krajem juna.

Prema tom istraživanju prosečna starost žrtve je 50 godina: najmlađa žrtva imala je dvije godine, dok najstarija 85 godina.

Najčešće žrtve su žene koje su bile u partnerskom odnosu sa počiniocem ili su bivše partnerke.

Pred sudom od 2014. godine pa do kraja 2022. godine procesuirano je 117 femicida, u većini slučajeva femicid je kvalifikovan kao ubistvo, a ne kao teško ubistvo, dok u pet posto evidentiranih sudskih procesa se govorilo o nasilju u porodici čija je posledica smrt.

Kako navode iz te koalicije, u Srbiji femicid nije definisan kao posebno krivično delo.

XS
SM
MD
LG