Dostupni linkovi

Ponovo prekinuta rasprava o urbanističkom planu u Novom Sadu


Staro brodogradilište u Novom Sadu gde je planirana gradnja "Novog Sada na Vodi"

Sednica Komisije za planove Skupštine grada Novog Sada na kojoj su razmatrane primedbe građana na nacrt Generalnog urbanističkog plan (GUP) prekinuta je 15. marta nakon 20 minuta.

Sednica je počela kao i prethodna, verbalnim sukobom aktivista koji se protive planu i članova komisije.

Aktivisti su podigli papire sa porukama "Pupinova od pet spratova", "Sukob interesa i šta ćemo sad?" i "GUP je glup", i počeli da viču u glas, a nakon nekoliko minuta predsednik Komisije Radonja Dabetić prekinuo je sednicu.

Kako prenosi agencija Beta, aktivisti su polili vodom predstavnike "Urbanizma", uključujući direktora Dušana Miladinovića.

Sednicu prate i jake mere obezbeđenja, na početku je sproveden detaljan pretres svih koji su ulazili, njihovih ranaca i opreme.

Prethodna sednica Komisije za planove, 8. marta, takođe je prekinuta. Tada su pojedini aktivisti zapalili dimne bombe u sali u kojoj se sednica održavala.

Aktivisti su optužili članove Komisije da su u službi građevinskih preduzeća i investitora, a ne građana.

GUP je krovni dokument kojim se utvrđuje strategija urbanističkog razvoja grada.

Na nacrt GUP-a prethodno je pristiglo više od 12 hiljada komentara i primedbi aktivista i organizacija. Deo stručne javnosti je protiv pojedinih rešenja iz tog dokumenta.

Prema proceni Društva arhitekata Novog Sada GUP "nije ispunio potrebna očekivanja". Ta organizacija je predložila njegovo povlačenje iz procedure.

Glavne primedbe odnose se na izgradnju "opštegradskih centara" koji bi služili decentralizaciji grada ali na način da, kako ova organizacija ocenjuje, "daje mogućnost investitorima" da se dalje šire, odnosno da u direktnim pregovorima sa gradom izdejstvuju "veću spratnost".

Stručnjaci iz ovog udruženja ukazuju i na probleme sa projektom nove gradnje "Novi Sad na vodi", glavnim bulevarima i nasipima na teritoriji ovog grada.

Građevinski kompleks, poznatiji kao "Novi Sad na vodi" već je duže vreme izvor neslaganja između gradskih vlasti i dela građana.

Dok gradski čelnici tvrde da je ovo razvojni potencijal za taj grad, građani smatraju da će se izgradnjom tog kompleksa uništiti priroda, ali da će i sam grad imati problem zbog promena na obali Dunava.

XS
SM
MD
LG